Menu
 

Mālpils baznīcas sakristejā norit restaurācijas darbi

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.sigulda.lv Foto - www.sigulda.lv

Saistībā ar Mālpils baznīcas restaurācijas darbiem Mālpilī viesojās Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes pārstāvji: Rīgas Reģionālās nodaļas vadītāja, galvenā valsts inspektore Ināra Bula, restaurācijas politikas sektora vadītāja Ieva Jekševica un speciālists Raivis Austriņš, kā arī arhitekte restauratore Ināra Heinrihsone, restaurators Edgars Melnis, mēbeļu un koka priekšmetu restaurators Aigars Pilenieks un polihromā koka restauratore Anna Kozorovicka. Viesus uzņēma polihromā koka restauratore Sarmīte Balode un kokgriezējs Jānis Balodis, Mālpils luterāņu draudzes priekšnieks Juris Vītums un biedrības “Idoves mantojums” pārstāves Ieva Pauloviča un Esmeralda Tāle. Viesi apskatīja ne tikai baznīcas sakristeju, bet arī Mālpils muižas oranžēriju, Skulmju māju un Sarmītes un Jāņa Baložu darbnīcu, informē Siguldas novada pašvaldībā.

Restaurācijas darbi Mālpils baznīcas sakristejā sākās 2021.gada pavasarī iedzīvotāju iniciatīvu projektu konkursa “Mēs savam novadam” laikā. Restaurācijas process ir veiksmīgi uzsācies restauratores Sarmītes Balodes uzraudzībā un turpināsies, konsultējoties ar Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes darbiniekiem. Patlaban tiek prognozēts, ka restaurācijas darbi varētu ilgt vēl vairākus gadus. Šobrīd projekta grupā aktīvi darbojas: Sarmīte Balode, Pēteris Ozoliņš, Esmeralda Tāle un Juris Vītums. Grupas dalībnieki visus darbus veic bez atalgojuma.

Pirms restaurācijas darbus uzsākšanas notika izpētes darbi, kurus veica Sarmīte Balode un Esmeralda Tāle, konsultēja Ināra Heinrihsone, kura 2008. gadā veica visas baznīcas arhitektoniski māksliniecisko inventarizāciju. Izpētes procesā noskaidrots, kādi bijuši griestu, sienu, durvju un logu krāsojumu slāņi. Gan sakristejas telpā, gan koridorā sienu krāsojuma augšmalā atklātas ornamentu joslas, kas tapušas 20.gadsimta 20.gados, teju pirms 100 gadiem un no kurām nelielus fragmentus plānots saglabāt, stāsta pašvaldībā.

Šobrīd norit darbi pie eļļas krāsas slāņu noņemšanas no sienām, kurus veic Pēteris Ozoliņš, griestu un sienu plaisu labošanas ar kaļķa javu, kurus uzņēmusies veikt Esmeralda Tāle. No vecā krāsojuma atbrīvotas arī vienas no piecām durvīm, darbu veica Vitālijs Golubs.

Mālpils baznīca ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, tāpēc visi darbi jāveic profesionāla restauratora vadībā, izmantojot vēsturiskos materiālus, kas šajā procesā arī ievērots. Baznīcas sakristejas telpas ir vienīgās, kuras draudze var izmantot sabiedriskām vajadzībām. Plānots, ka telpa, kurā notiek restaurācijas darbi, tiks izmantota bērnu un jauniešu aktivitātēm, norāda pašvaldības pārstāvji.

Projekta grupai priekšā vēl daudz darāmā: elektroinstalācijas un krāsns renovācijas projektu izstrāde un realizācija; krāsojumu slāņu noņemšana no durvīm, logiem, slēģiem; jaunu koka logu izgatavošana vienai logailei; logu stiklošana un tepēšana; virsmu krāsošana ar dabiskajām kaļķa un lineļļas krāsām, dēļu klāja ierīkošana bēniņos; jaunas dēļu grīdas ieklāšana nodarbību telpā un ķieģeļu klājuma ieklāšana koridorā.

Tomēr komandai trūkst darba roku un tā aicina pievienoties! Ja kāds jūt aicinājumu un ir gatavs apgūt restaurācijas darbu pamatprincipus, interesenti aicināti pievienoties, īpaši gaidīti pulkā ir galdnieki. Restaurācijas komanda aicina ikvienu iedzīvotāju un uzņēmēju atbalstīt ar materiāliem, tāpat projekta grupai nepieciešami papildu elektroinstrumenti, tāpēc tā novērtēs ziedojumus pārskaitījuma veidā. Vairāk informācijas vietnē www.sigulda.lv.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.