Menu
 

Foto: Atklāj ilggadējā Saeimas priekšsēdētāja Paula Kalniņa 150.jubilejai veltītu izstādi

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto -  Ieva Ābele, Saeima Foto - Ieva Ābele, Saeima

“Pauls Kalniņš bija politiķis ar ievērojamu politiskās izaugsmes ceļu, lieliem, plašiem starptautiskiem kontaktiem, milzīgu neatlaidību un, galvenais, vienmēr ar uzticību Latvijas valstiskumam un demokrātijai,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece ceturtdien, 3.martā, parlamentā svinīgi atklājot ilggadējā Saeimas priekšsēdētāja Paula Kalniņa 150 gadu jubilejai veltītu izstādi “Bez demokrātijas nebūs Latvijas”.

“Ne velti mūsu izstādes nosaukums ir “Bez demokrātijas nebūs Latvijas” – tas bija viens no iecienītākajiem Paula Kalniņa teicieniem,” Saeimas preses dienesta paziņojumā citēta I.Mūrniece. “Kā Saeimas priekšsēdētājs Pauls Kalniņš izcēlās ar ļoti prasmīgu parlamenta darba vadīšanu, neitralitāti un toleranci pret kolēģiem neatkarīgi no viņu politiskās piederības. Šajā ziņā var teikt, ka viņš turpināja Satversmes sapulces priekšsēdētāja un vēlākā Valsts prezidenta Jāņa Čakstes iedibināto tradīciju.”

I.Mūrniece aicināja turēt cieņā P.Kalniņa piemiņu un pastāstīja, ka ceturtdien, ilggadējā parlamenta priekšsēdētāja dzimšanas dienā, Latvijas vēstniecība Zviedrijā Saeimas vārdā noliek ziedus P.Kalniņa ģimenes atdusas vietā Heselbijas kapsētā Stokholmā, Zviedrijā.

Izstāde stāsta par vienu no sava laika ietekmīgākajām politiskajām figūrām, valstsvīru, ārstu un publicistu P.Kalniņu – demokrātijas idejas uzturētāju un aizstāvi. Viņš darbojies Tautas padomē, bijis Satversmes sapulces loceklis un ievēlēts Satversmes komisijā, kas izstrādāja pamatlikuma projektu, kā arī ticis ievēlēts visos Saeimas sasaukumos starpkaru posmā. P.Kalniņš Saeimas priekšsēdētāja amatu pildījis visilgāk – 1., 2., 3. un 4.Saeimā, kopumā gandrīz 10 gadus.

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmi P.Kalniņš bija Valsts prezidenta pienākumu izpildītājs. Šo pienākumu viņš veica kopš 1944.gada rudens līdz savai nāvei 1945.gadā, vēsta Saeimas preses dienests.

Izstādi veidojusi Saeima sadarbībā ar Latvijas Nacionālo vēstures muzeju. Tajā apkopotas fotogrāfijas, vēsturiskās kinohronikas, dokumenti un priekšmeti no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja/mākslas muzeja “Rīgas Birža”, Latvijas Nacionālā arhīva, Latvijas Nacionālas bibliotēkas, Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva un Saeimas bibliotēkas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.