Menu
 

ASV viceprezidente: Putins ar iebrukumu Ukrainā stiprinājis NATO un vājinājis Krieviju

  • Autors:  LETA/AFP/DPA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ar iebrukumu Ukrainā patiesībā stiprinājis NATO un vājinājis pats savu valsti, paziņojusi ASV viceprezidente Kamala Harisa.

"Tas, ko izdarījis Putins, NATO padarījis stiprāku un Krieviju vājāku. Mums tas ir pilnīgi skaidrs," viņa ceturtdien sacījusi žurnālistiem Varšavā pēc tikšanās ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu.

"Mums jāglābj Ukraina," savukārt uzsvēris Duda, aicinot noteikt pret Krieviju papildu sankcijas.

"Ja tiek bombardētas slimnīcas ar topošajām māmiņām un bērniem, ja tiek bombardēti un apšaudīti ar raķetēm dzīvojamie rajoni, kur nav nekādas militārās infrastruktūras, tas ir barbarisms, kas jau pielīdzināms genocīdam," viņš paziņojis, norādot uz Krievijas aviācijas uzlidojumu dzemdību namam Mariupolē.

Arī ASV viceprezidente nosodījusi dzemdību nama bombardēšanu, nosaucot to pa "nepamatotu un neattaisnojamu vardarbības aktu".

"Pēdējo nedēļu un īpaši jau pēdējo 24 stundu laikā esam pieredzējuši neiedomājamu apmēru nežēlību," piebildusi Harisa.

Duda atgādinājis, ka Polijā jau ieradusies Hāgā bāzētās Starptautiskās krimināltiesas (SKT) izmeklētāju grupa, kas sāks izmeklēšanu, lai noteiktu, vai Ukrainā izdarīti kara noziegumi.

Pēc viņa teiktā, ukraiņu bēgļi, kas ieradušies Polijā, atveduši līdzi pierādījumus, tai skaitā videomateriālus.

Polija iepriekš jau paziņoja, ka veidos dokumentācijas centru, kurā vāks pierādījumus par iespējamajiem kara noziegumiem Ukrainā.

Arī Harisa aicinājusi veikt starptautisku izmeklēšanu par kara noziegumiem, norādot, ka ANO jau sākusi šo procesu un ASV tajā iesaistīsies, kur vien tas būs nepieciešams.

Jau ziņots, ka trešdien Krievijas aviācijas uzlidojumā Mariupoles centrā tika sagrauts dzemdību nams un bērnu slimnīca, gāja bojā trīs cilvēki un tika ievainoti 17, tai skaitā viena topošā māmiņa.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs ceturtdien apliecināja, ka dzemdību namam uzbrukts apzināti, apgalvodams, ka tur vairs neesot atradušies mediķi un dzemdētājas, bet gan Ukrainas specvienības "Azov" kaujinieki "kopā ar citiem radikāļiem".

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.