Menu
 

Rīgas metropoles pašvaldību vadītāji aicina risināt krīzes situāciju skolu ēdināšanas jomā Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienības “Rīgas metropole” pašvaldību vadītāji ceturtdien ar atklātu vēstuli vērsušies pie Ministru prezidenta, aicinot risināt problēmjautājumu par izglītības iestāžu ēdināšanas pakalpojumu finansēšanas modeli un apmēru. Pašvaldību vadītāji aicina Ministru kabinetu steidzamības kārtā pārskatīt un palielināt ēdināšanas cenu par vienu izglītojamo jau ar 2022./2023.mācību gadu.

“Rīgas metropoles pašvaldības šo gadu uzsākušas ar "apcirptiem budžetiem", ko izraisīja niecīgais pieaugums pašvaldību budžetos 2022.gadā un valsts līdzdalības samazinājums pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, tādēļ pašvaldībām nav rezervju, no kā segt energoresursu sadārdzinājumu skolu apsildīšanai un sadārdzinājumu bērnu brīvpusdienu nodrošināšanai,” norādījis “Rīgas metropoles” līdzpriekšsēdētājs un Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks.

“Šobrīd izmaksu sadārdzinājums ir pārlikts uz pašvaldību pleciem, bet to iespējas segt šo izmaksu pieaugumu ir ierobežotas. Jau šobrīd Ukrainas bēgļu un energoresursu ietekmē pašvaldību iespējas ir praktiski izsmeltas, kaut arī ir tikai noslēdzies gada pirmais ceturksnis. Tāpēc aicinām rast iespēju valsts atbalsta sniegšanai gāzes un elektrības resursu ārkārtēja sadārdzinājuma segšanai tām pašvaldību obligāto pakalpojumu sniegšanas iestādēm, kurās nav iespēju izmantot alternatīvu enerģijas resursu,” piebildis “Rīgas metropoles” līdzpriekšsēdētājs un Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns.

Atklāto vēstuli parakstījuši “Rīgas metropoles” līdzpriekšsēdētāji Edvards Smiltēns un Māris Sprindžuks, kā arī Rīgas valstspilsētas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis, Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars, Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Juris Žilko, Mārupes novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ence, Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs Normunds Līcis, Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics, Olaines novada domes priekšsēdētājs Andris Bergs un Ropažu novada domes priekšsēdētājas vietnieks Ainārs Vaičulens.

Kā norāda “Rīgas metropole”, iepriekš jau vairākkārt Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācija ir vērsusi uzmanību par steidzamu nepieciešamību pārskatīt valsts mērķdotācijas apmēru, kas nav grozīts kopš 2014.gada.

Arī Veselības ministrija kopš 2018. gada ir vairākkārt sniegusi valdībā informatīvo ziņojumu “Par valsts piešķirto dotāciju pašvaldībām to vispārējās izglītības iestāžu izglītojamo ēdināšanai, kuras īsteno pamatizglītības programmas, lai bērniem izglītības iestādēs nodrošinātu kvalitatīvu un uzturvielām bagātu ēdienu”, akcentējot, ka Izglītības un zinātnes ministrijai jāizvērtē finansējuma atbilstība aktuālajām ēdināšanas izmaksām, vienlaikus turpinot darbu pie pakāpeniskas valsts mērķdotācijas palielināšanas izglītojamo ēdināšanai nākotnē, tomēr risinājuma turpmāka virzība nav notikusi.

Pēc “Rīgas metropoles” rīcībā esošās informācijas, informatīvais ziņojums 2021. gada 27. jūnijā ir iesniegts Valsts kancelejā, tomēr joprojām Ministru kabineta sēdes dienas kārtībā nav ticis iekļauts.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.