Menu
 

Feldmans: Nevienam nav ilūziju jautājumā par "Latvijas gāzes" gatavību iesaistīties Krievijas izdomātā dabasgāzes apmaksāšanas procesā

  • Autors:  LETA
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Nevienam nav ilūziju jautājumā par "Latvijas gāzes" (LG) gatavību iesaistīties Krievijas izdomātā dabasgāzes apmaksāšanas procesā, un atļaujas prasīšana Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) vērtējama kā mēģinājums oficiāli piesegties ar kāda cita lēmumu, norāda "Konservatīvo" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītājs Krišjānis Feldmans.

FKTK lēmums neizsniegt speciālo atļauju LG maksājumu veikšanai "Gazprom" ir apsveicams un vērtējams pozitīvi, pauda parlamenta deputāts.

Vaicāts par LG aicinājumu piešķirt šādu atļauju, kas pēc būtības novestu pie tā, ka "Gazprom" atlīdzību būtu ieguvusi rubļos, Feldmans uzsvēra, ka fašistiskais Kremļa režīms cenšas apiet pret to noteiktās civilizētās pasaules sankcijas. Viņu mērķis ir iegūt cieto valūtu, kas šajā gadījumā ir eiro, kas Krievijai dotu iespējas veikt intervences tirgū rubļa kursa stabilizēšanai, skaidroja Tautsaimniecības komisijas vadītājs.

Politiķim nav nekādu šaubu, ka LG apzinās patiesos Kremļa nolūkus izveidot sankciju apiešanas shēmu, tāpēc LG nostāja, prasot šādu atļauju, ir nožēlojama. No morāli ētiskā viedokļa šāda rīcība nav pieļaujama, uzsvēra Feldmans. Šādas iespējas nepieļaušana bija viens no iemesliem, kāpēc "Konservatīvie" rosināja atteikšanos no Krievijas gāzes iegādes, kas pašlaik Saeimā atbalstīta otrajā lasījumā, skaidroja partijas frakcijas vadītājs. Tāpat arī sekmīgi tiek strādāts, lai dabasgāzi iegūtu no alternatīviem avotiem, atzīmēja Feldmans.

Vaicāts par iespējamo negatīvo vērtējamu arī no Latvijas sabiedrotajiem, ja Latvija piekristu Kremļa piedāvātajai shēmai, Feldmans atbildē uzsvēra, ka arī tāpēc pozitīvi vērtējams, ka FKTK nav iekritusi "izliktajās lamatās". Nebūtu pareizi, ka minētā institūcija tiktu izmantota, lai leģitimētu šo Kremļa shēmu, akcentēja "Konservatīvo" frakcijas vadītājs.

Kā ziņots, FKTK "Latvijas gāzei" neizsniegs speciālo atļauju maksājumu veikšanai "Gazprom".

FKTK speciālās atļaujas maksājumu veikšanai nesniedz uzņēmumiem, bet tikai finanšu iestādēm, kuru klienti lūguši izpildīt maksājumus sankcijām pakļautām personām atsevišķos izņēmuma gadījumos, aģentūrai LETA pavēstīja FKTK pārstāvji, komentējot LG lūgumu FKTK sniegt speciālo atļauju izmaiņām norēķinu kārtībā ar Krievijas "Gazprom".

Vēl jo vairāk šāda atļaujas sniegšana nav iespējama, ja atļauja tiek prasīta darījumu veikšanai ar Krievijas kredītiestādi, kas nekādā veidā neietilpst FKTK uzraudzības tvērumā, uzsver FKTK pārstāvji.

Papildus minētajam FKTK pārstāvji norāda, ka Eiropas Komisijas kopējā nostāja nosaka, ka saņemt Krievijas gāzi pašlaik ir iespējams, ja tas tiek darīts esošo līgumu un to nosacījumu ietvaros. Citi scenāriji pašlaik netiek izskatīti un nav iespējami, un varētu tikt vērtēti kā mēģinājumi apiet sankcijas.

Vienlaikus FKTK pārstāvji uzsver, ka sankciju ievērošana nav tikai uzraudzības iestāžu atbildība, bet arī katra konkrēta uzņēmuma individuāla atbildība. Sankciju apiešana var atstāt lielu negatīvu ietekmi uz uzņēmuma turpmāko darbību un reputāciju, kā arī par Eiropas Savienības noteikto sankciju pārkāpšanu Krimināllikums paredz personu atbildību.

Jau ziņots, ka LG vērsās FKTK ar lūgumu sniegt speciālo atļauju izmaiņām norēķinu kārtībā ar Krievijas "Gazprom", liecina kompānijas valdes priekšsēdētāja Aigara Kalvīša izplatītais ziņojums biržai "Nasdaq Riga".

Kompānijas valdes priekšsēdētājs atzīmē, ka LG ir noslēgts ilgtermiņa dabasgāzes piegādes līgums ar "Gazprom" par dabasgāzes piegādēm periodam no 2000. līdz 2030.gadam. Atbilstoši šī līguma nosacījumiem, līdz šim maksājumi par dabasgāzes piegādēm tika veikti eiro.

Agresorvalsts Krievijas prezidents Vladimirs Putins 31.martā parakstīja dekrētu, kas paredz no 1.aprīļa samaksu no Rietumvalstīm par dabasgāzi saņemt tikai rubļos.

Kremļa ieviestā jaunā maksājumu shēma paredz, ka Rietumvalstīm būtu jāatver rubļu konti Krievijas bankā "Gazprombank". Savukārt banka no gāzes pircējiem saņemto ārvalstu valūtu pārdos Maskavas biržā par rubļiem, kurus ieskaitīs šajos kontos, un no šiem kontiem tiks ņemta samaksa par gāzi.

Kopš izmaiņu stāšanās spēkā LG nav veikusi dabasgāzes iepirkumu no "Gazprom". 

LG arī ir lūgusi Ekonomikas ministriju kā par enerģētikas sektoru un nozares politiku atbildīgo kompetento iestādi sniegt skaidrojumu, vai norēķinu veikšanas kārtība eiro ir uzskatāma par tādu, kas ir saderīga ar sankciju režīma prasībām attiecībā uz Krieviju, lai tādējādi LG būtu iespējams plānot turpmāko saimniecisko darbību un turpināt pildīt savas saistības kā publiskajam tirgotājam pret vairāk nekā 350 000 mājsaimniecību klientiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.