Menu
 

Politologs: LZP un LZS apvienības izjukšana varētu būt saistīta ar būšanu opozīcijā

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijas Zaļās partijas (LZP) un Latvijas zemnieku savienības (LZS) apvienības izjukšana varētu būt saistīta ar būšanu opozīcijā, aģentūrai LETA pauda politologs Filips Rajevskis.

Viņš skaidroja, ka apvienība vesela sasaukuma garumā bijusi opozīcijā bez varas un amatiem. Viņa ieskatā, jebkurai apvienībai vai partijai tas būtu pārbaudījums - cilvēki sāk nervozēt, viņi vēlas tikt pie varas, bet tas nenotiek un tad meklē vainīgos.

Rajevskis uzsvēra, ka tas neuzlabo iekšējo atmosfēru un parasti noved vai nu pie apvienības šķelšanās vai biedru promiešanas. Tāpat politologs atzīmēja, ka kopš LZP vadītāja amatu ieņem Edgars Tavars, visu laiku apvienībā bijusi spriedze un savstarpēja konkurence.

"Tas ir visiem labi zināms fakts. Apvienības izjukšana bija spriedzes realizācija dzīvē. Domāju, ka vairāk tas bija Tavara kā personības faktors," sacīja politologs.

Jautāts, vai LZP būs spēcīgāka apvienībā ar Latvijas Reģionu apvienību (LRA), Rajevskis norādīja, ka izšķirošs būs jautājums, kas notiek ar ZZS zīmolu. Ja tas saglabājas un paliek LZS kontrolē, tad pat vispozitīvākajā gadījumā LZP būs vājākās pozīcijās, jo jauna zīmola radīšana prasa laiku.

"ZZS zīmols ir vecs un labi zināms. Tam ir stabilas vēlētāju balsis 7% līdz 8% apmērā. Šis ir svarīgs jautājums, kurš precīzi noteiks arī jaunās apvienības, ko veidos LZP un LRA, vietu politiskajā spektrā. Ja ZZS zīmols pazudīs, tad tur radīsies konkurence. Ja, piemēram, LZS un LZP startēs zem sava vārda, tad parādās vairāki zīmoli, kuri savā starpā konkurē. Ja ZZS zīmols tiks saglabāts, tad LZP ar jauno apvienību būs vājākā pozīcijā," skaidroja Rajevskis.

Runājot par to, vai izjukšanas pamatā varētu būt sadarbība ar bijušo Ventspils pilsētas mēru Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij"), politologs atzīmēja, ka arī tas nav noslēpums. Tā kā pret politiķi ir noteiktas sankcijas un viņš ilgu laiku ir atradies cietumā, ja Lembergs ir aktīvs politikā, viņš daudziem varētu būt apgrūtinošs.

LZP gaidāmajās 14.Saeimas vēlēšanās startēs kopā ar LRA, pametot ZZS, paziņojumā presei apgalvo ZZS līdzpriekšsēdētājs Armands Krauze.

Savukārt LZP paziņoja par "jaunas politiskās platformas pieteikumu" kopā ar LRA un Liepājas partiju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.