Menu
 

Guntars Račs: Mums katrs koncerts ir satikšanās svētki

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Šovasar savā 30 gadu jubilejas tūrē dodas populārā grupa “bet bet”, un jau 3.jūnijā viņi ar koncertu viesosies Saulkrastu estrādē. Pirms koncerta uz sarunu aicinājām grupas dalībnieku, dzejnieku un dziesmu vārdu autoru Guntaru Raču.

Kāpēc “bet bet” izlēma doties tūrē tikai tagad, un cik Latvijas pilsētās plānojat paviesoties?

Mūsu 30 gadu jubilejas svinības bija plānotas jau pagājušajā gadā, taču pandēmijas laika ierobežojumi ierobežoja arī mūsu iespējas uzstāties un organizēt koncertus “normālā” režīmā. Tāpēc šo ideju līdz galam nerealizējām, bet šogad apstākļi ir jau labāki, un mēs nolēmām, ka svētki ir jāsvin. Tāpēc te nu mēs esam! Atšķirībā no iepriekšējām turnejām, kad apceļojām Latvijas provinces, šogad dosimies uz lielo novadu centriem un uzstāsimies vairāk nekā desmit Latvijas pilsētās, tostarp – arī Madonā.

Kāds ir šīs jubilejas koncerttūres vēstījums klausītājiem?

Katrs koncerts mums ir atkal satikšanās svētki. Mums vienkārši ļoti patīk kopā muzicēt, patīk būt uz skatuves un satikt savus klausītājus. Taču mēs neplānojam gremdēties nostalģiskās atmiņās; mēs muzicēsim ar pilnu jaudu, ar uzlabotiem dziesmu aranžējumiem un arī ar jaunām dziesmām, kuras radītas kopā ar Holivudā dzīvojošo izcilo latviešu kinomūzikas komponisti Lolitu Ritmanis un pašu radītām kompozīcijām. Tā ka mūsu vēstījums ir – gadi iet, bet mēs esam jauni, vismaz par vienu dienu jaunāki, nekā būsim rīt.

Paši esat teikuši, ka programmā skanēs jūsu populārākās dziesmas. Vai esat skaitījuši, cik dziesmu vispār ir grupas repertuārā, un cik viegli vai grūti bija izvēlēties dziesmas, ko spēlēt?

Mums pavisam nesen tika izdota 60 populārāko dziesmu grāmata. Taču tajā nav visas dziesmas, jo kopā to ir vairāk nekā simts. Dažas no tām ir radītas, ierakstītas, bet nav piedzīvojušas izdošanu, jo nav šķitušas pietiekami labas. Kamēr muzikanti rada jaunas dziesmas, tikmēr radošais gars pastāv un ir vērts strādāt tālāk. Mēs visus šos 30 gadus, esam radījuši arvien jaunas un jaunas dziesmas. Protams, visiem vajag hitus, taču tie nekad nerastos, ja mēs neturpinātu eksperimentēt un radīt vēl un vēl. Par hitiem kļūst labi ja katra desmitā vai divdesmitā dziesma. Mums ir arī laba sadarbība ar Maestro Raimondu Paulu un citiem komponistiem. Novērtējam, ka viņi ar mums sadarbojas.

Jums ir bijusi veiksmīga sadarbība ar Holivudā strādājošo latviešu komponisti Lolitu Ritmanis. Kā tā aizsākās, un cik dziesmu šīs sadarbības rezultātā tapis? Vai kaut kas jau skan radiostacijās jeb taupāties koncertiem?

Mēs pāris reižu satikāmies ar Lolitu un viņa izteica vēmi radīt kaut ko arī populārās mūzikas jomā, jo visi viņu uztverot tikai kā filmu – piemēram, “Dvēseļu puteņa” – mūzikas autori. Es teicu: aiziet, strādājam! Plānojam, ka kopā būs vismaz desmit jaunas dziesmas. Gatavas ir trīs, no kurām divas skanēs arī koncertos. Šobrīd aktuālākā ir “Īstā vieta, īstais laiks”, kurai ir arī videoklips. Tā ir skaista balāde par pašu galveno.

Ja cilvēks vēl nav izlēmis, vai doties uz jūsu koncertu, kā tu viņu pamudinātu, kāpēc tas jādara?

Gribi atpūsties, gribi labi pavadīt laiku, kopā izdziedāties un nezaudēt smaidu sejā visu koncerta laiku? Nāc uz koncertu!

P.S. Koncerta vidusdaļā nolasīšu arī kādu dzejoli no grāmatas “365”. To darīšu, dzejoļus veltot konkrētiem koncerta apmeklētājiem. Tie man ir īpaši mirkļi, un skatītāji to uztver ļoti labi. Pēc koncerta iesim sniegt autogrāfus, un, protams, varam uztaisīt arī kādu kopīgu foto.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.