Menu
 

Īpaši pārbūvētā un aprīkotā mikroautobusā izveidota pārvietojamā dabas izglītības ekspozīcija

  • Autors:  LETA
Foto - Dabas aizsardzības pārvalde Foto - Dabas aizsardzības pārvalde

Īpaši pārbūvētā un aprīkotā mikroautobusā izveidota pārvietojamā dabas izglītības ekspozīcija, informēja Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) pārstāve Vita Krieviņa.

Šonedēļ Ķemeru Nacionālā parka dabas centrā atklāja Latvijā pirmo mobilo dabas klasi. Tā ir dabas izglītības ekspozīcija, kas izveidota pārvietojamā, īpaši pārbūvētā un aprīkotā mikroautobusā. Mobilais dabas klases risinājums ļaus pilnveidot sabiedrības dabas izglītības iespējas, skaidro Krieviņa.

Pēc viņas paustā, mobilā dabas klase piedāvā atraktīvā un izklaidējošā veidā izzināt dabas ekosistēmas, dabas vērtības un iesaistīties dabas saglabāšanas pasākumos. Aktivitātes veidotas kā darbnīcas un dabas izglītības spēles. To tematika iepazīstina ar piecām dažādām ekosistēmām - mežiem, saldūdeņiem, jūras piekrasti, zālājiem un purviem, šo ekosistēmu dažādo elementu savstarpējo saistību, potenciālajiem draudiem, apsaimniekošanas veidiem un nozīmi, kā arī katra cilvēka iespējām iesaistīties dabas vērtību saglabāšanas pasākumos.

Mobilā dabas klase būs vērtīgs papildinājums dažādiem pašvaldību, iestāžu un organizāciju rīkotajiem publiskajiem pasākumiem, pauž Krieviņa. Tā būs klātesoša iniciatīvas "Daru labu dabai" talkās un Dabas izglītības centru rīkotajos pasākumos visā Latvijā.

Patlaban DAP jau nodrošina piecu dabas centru darbu - pa vienam katrā nacionālajā parkā un Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā. Jaunizveidotā mobilā dabas klase ļaus palielināt dabas izglītības apjomu, pieejamību un kvalitāti visos reģionos, arī attālākajās Latvijas vietās.

DAP ģenerāldirektors Andrejs Svilāns uzsver dabas izglītības aizvien pieaugošo lomu sabiedrības izpratnes veidošanā par dabas procesiem, vērtībām un to saglabāšanu. Sabiedrības izglītošana vides un dabas aizsardzības jautājumos iezīmējas kā vienota un ļoti būtiska tendence visā Eiropā, jo ir pierādījies, ka zināšanas un izpratne ir spēcīgāks instruments par aizliegumiem un sodiem, lai veicinātu dabai draudzīgu rīcību un attieksmi.

Tāpēc arī turpmākajos gados DAP ir plānojusi turpināt attīstīt dabas izglītības pakalpojumu DAP dabas centros, ieviešot mūsdienīgas metodes un attīstot ekspozīcijas, uzsver Svilāns.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.