Menu
 

Aptauja: iedzīvotāji šogad gatavi mainīt ierastās Jāņu tradīcijas

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Vairums iedzīvotāju šogad svētkos vēlētos pirkumus veikt savlaicīgāk (40 %), vairāk galdā celt vietējos produktus (21 %) un svētkus pavadīt lustīgāk un plašākā svinētāju pulkā (20 %), atklāj “Maxima Latvija” veiktā aptauja. Svētku mielasta gatavošanā, līdzās vēlmei ievērot tradīcijas, parādās vēlme galdā celt jaunas garšas un produktus – gatavojoties svētkiem 35 % iedzīvotāju vēlas pamēģināt vairākas jaunas un dažādas gaļas marinādes.

Šogad iedzīvotāji kļuvuši atvērtāki eksperimentiem un jauniem atklājumiem, gan galdu papildinot ar dažādām jaunām un mūsdienīgām garšām, gan izmēģinot produktus, ko ikdienā parasti neiegādājas (17 %). Pēdējos divos gados Līgo svētkos ir bijuši ierobežojumi, tādēļ šogad cilvēki plāno svinēt plašākā lokā. Ņemot vērā, ka vairums iedzīvotāju svētkus pavadīs ārpus pilsētas, laukos savās, draugu vai radu mājās (70%), ir pieaudzis arī grila piederumu un dažādu pretodu līdzekļu pieprasījums.

Kā liecina aptauja, šogad vairums iedzīvotāju svētku svinēšanai plāno atvēlēt 41-60 eiro. Lielākā daļa iedzīvotāju savu galdu papildinās ar dažādiem sieriem (86 %), gaļu (85 %), dārzeņiem (71 %), alkoholiskiem dzērieniem (58 %), augļiem (50 %), dažādām uzkodām kā čipsiem, grauzdiņiem, cepumiem, bezalkoholiskiem dzērieniem (47 %) un maizes produktiem kā pīrādziņiem (42 %).

Vairums iedzīvotāju atzīst, ka svētku galdam paredzētos produktus vēlētos iepirkt laicīgāk – dažas dienas pirms svētkiem (59 %). Pirkumi plānoti lielveikalā (89 %), tirgū (28 %) vai piemājās veikalā (10 %).

Katrā mājsaimniecībā ir savas Līgo mielasta gatavošanas tradīcijas, tomēr iezīmējas, ka iedzīvotāji labprāt gatavo mielastu pašu spēkiem, visbiežāk gatavojot ģimenē piekoptas receptes (45 %) vai izmēģinot internetā atrastas receptes (32 %), turklāt vien 10 % no respondentiem izvēlas jau gatavu produkciju veikalos, kā piemēram, dažādus salātus u.c.

Lai arī ir virkne apstākļu, kas ietekmē izvēli par labu kādam produktam, tomēr visbiežāk tā ir produktu cena (51 %) un īpaši Līgo akcijas produkti (44 %). Aptaujā redzams, ka produktu izvēli ietekmē arī kompānija, kurā svētki tiks sagaidīti (38 %), kā arī laikapstākļi (25 %).

Sagaidot Jāņu nakti, visiecienītākās tradīcijas iedzīvotāju vidū ir ugunskura sagatavošana (69 %), svētku vietas rotāšana ar Jāņu zālēm (52 %), svētku vainaga pīšana (51 %) un mielasta gatavošana (43 %). Mazāk populāras tradīcijas iedzīvotāju vidū ir Līgo svētku pavadīšana rotājoties tautas tērpā, peldēšanās un dažādu ticējumu īstenošana.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.