Menu
 

Divas uzkodu receptes līgotājiem

  • Autors:  Jevgēnija Jansone, pavāre un uztura speciāliste; “Elvi”
Foto – Viktorija Kožemjakina Foto – Viktorija Kožemjakina

Ja gada īsākajā naktī vēlies palutināt sevi un savējos ar gardām pašu gatavotām uzkodām, nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls “Elvi” kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā divas receptes Jāņu nakts uzkodām.

Standziņas ar Jāņu sieru

Sastāvdaļas: 400 g kārtainās mīklas, 150 g Jāņu siera ar ķimenēm, 1 ola.

Pagatavošana

Mīklu atlaidini un izrullē divos taisnstūros aptuveni 0,2 cm biezumā. Apsmērē vienu plāksni ar sakultu olu un pārkaisi ar rīvētu sieru. Pārklāj visu ar otru mīklas plāksni un, nedaudz piespiežot, izrullē abas daļas kopā, tā, lai slāņi salīmējas. Sagriez mīklas taisnstūri aptuveni 1-1,5 cm platās strēmelēs. Katru strēmeli savirpini ap savu asi vairākās reizes, vienlaikus cenšoties mīklu nestaipīt.

Liec ledusskapī uz 20-30 min. Izkārto strēmelītes uz cepamās paplātes ar ~2 cm attālumu vienai no otras (jo standziņas cepoties uzbriest). Cep cepeškrāsnī 180 grādu karstumā  cepeškrāsnī aptuveni 10-15 minūtes, lai standziņas iegūst zeltainā krāsu.

Grilēti ķiploku grauzdiņi

Sastāvdaļas: iecienītās rudzu maizes klaips (~600 g), 50 g izkausēta sviesta, 50 g olīveļļas, 3 ķiploka daiviņas, 1 ēdamk. ķimeņu, sāls.

Pagatavošana

Sajauc izkausētu sviestu ar olīveļļu, pievieno pavisam nedaudz sāls (var droši iztikt arī bez tās, jo maizē visbiežāk tiek pievienots diezgan daudz sāls!) un ķimenēm. Sagriez maizi 0,5-0,8 cm biezās šķēlēs un apsmērē katru gabaliņu ar eļļas maisījumu. Liec maizīti uz sakarsētā grila vai karstām restēm virs ugunskura un cep 2-3 minūtes no katras puses. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.