Menu
 

Vasaras enerģijas eliksīrs - aukstā kafija

  • Autors:  Gatis Silenieks, "Narvesen" Kafijas kluba barista
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Arvien lielāku popularitāti iegūst aukstie kafijas dzērieni. Īpaši jau vasarā! Taču vai ledus latti tiešām var saukt par kafiju? Un vai to var pagatavot arī mājas apstākļos? Domājot par ledus kafiju, visbiežāk pirmās asociācijas ir populārā cafe latte, kas sajaukta ar ledu un auksti putotu pienu, taču auksto kafijas dzērienu klāsts ir daudz plašāks. Variācijas var būt ļoti dažādas, taču tām visām ir viens vienojošais elements - espreso. Tāpēc, jā, ledus kafija ir īsta kafija.. Lai arī aukstais un spirdzinošais kafijas dzēriens var būt sajaukts ar ledu, pienu, sīrupiem un vēl daudz ko citu, kofeīna līmenis tajā ir tikpat liels kā parastā kafijas krūzē, jo espreso deva nemainās. Reizēm cilvēki maldīgi domā - ja pa dienu dzerts kapučīno, vakarā labāk iedzert cafe latte, jo tur būs maigāka kofeīna deva, taču patiesībā vājāka būs tikai garša.

Kāda ir īstā aukstās kafijas recepte?

Patiesībā tādas nav. Tas ir dzēriens, kura pagatavošanā robežu nav. Auksts piens, ledus un espreso ir klasika, viss pārējais - izvēle. Un es esmu tikai par to, lai šim dzērienam pievienotu arī kādu papildu garšu ar sīrupiem, augļiem, garšaugiem, un pat vecmāmiņas zapte neskādēs. Parasti auksto kafiju gatavo 300 ml kokteiļa glāzē, lai pietiktu vietas gan espreso kafijai, gan ledum un citām sastāvdaļām.

Runājot par sīrupiem, nesen veicu eksperimentu, izmēģinot dažādas garšas, un izrādījās, ka karameles, šokolādes, īru krēma un riekstu sīrups labāk iet kopā tieši ar siltajiem dzērieniem. Savukārt aukstajiem dzērieniem labāk piestāv augļi - plūmes, ķirši, zemenes un citi, ko kafijai var pievienot gan smalcinātā veidā, gan arī veselām ogām.

Ja mājas apstākļos nav iespējams tikt pie espreso, var izmantot arī citus kafijas gatavošanas veidus, bet es ieteiktu izvēlēties pēc iespējas mazāku un koncentrētāku tilpumu, piemēram, itāļu moka pot kafijas pagatavošanas trauciņu, lai kafijas koncentrāts būtu spēcīgāks.

Cold brew - aukstā ūdenī pagatavota kafija

Pilnīgi cits stāsts ir cold brew kafija (tulkojumā no angļu valodas - "auksti brūvēta"). Tā tiešām tiek gatavota citādi, karsto ūdeni nomainot pret ilgu ievilkšanās laiku. Proti, malta kafija tiek aplieta ar aukstu ūdeni un atstāta ievilkties uz 16 vai pat vairāk stundām. Šādā veidā var iegūt kafijas dzērienu, kas ir mazāk rūgts. To var dzert vienu pašu, bet var arī izmantot kā pamatu, lai pagatavotu gardu aukstās kafijas dzērienu ar ledu, aukstu pienu un sīrupu.

Šādi gatavotai kafijai iesaku izmantot smalcinātu ledu, savukārt tradicionāli gatavotās kafijas kokteiļiem kubiņi vai salmiņi varētu derēt pat labāt, jo mazāk atūdeņos kafijai pievienoto pienu. Starp citu, kafijas kokteiļiem var izmantot arī visas govs piena alternatīvas, es priekšroku dodu auzu pienam. Taču kopumā gribu teikt, ka auksto kafijas dzērienu var saukt arī par radošuma kokteili, kur droši var izpausties un nebaidīties eksperimentēt, kamēr atrod savu kafijas garšu.

Trīs aukstās kafijas dzērienu receptes, ko ikviens var pagatavot pats

Espreso toniks

Pats esmu eksperimentu cienītājs, un viens no maniem iecienītākajiem vasaras dzērieniem ir espreso toniks. Uzreiz gan brīdinu - šis ir dzēriens, kas vai nu garšos ļoti, vai negaršos nemaz! Dzēriena sastāvdaļas: espreso, garšīgs toniks (man patīk klasiskais) un ledus.

Aukstā kafija ar apelsīnu sulu

Lielisks enerģijas, možuma un C vitamīna lādiņš ilgākam laikam! Dzēriena sastāvdaļas: ledus, svaigi spiesta apelsīnu sula un espreso.

Klasiskā ledus latte

Šis ir klasisks aukstais kafijas dzēriens manā gaumē! Dzēriena sastāvdaļas: espreso, ledus, auksts piens un mans mīļākais sīrups - plūmju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.