Menu
 

Māksliniece Ieva Ekmane-Bite: Labākā iedvesma darbam ir pats darbs Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - no privātā arhīva Foto - no privātā arhīva

No 16. jūlija izstāžu zāles “Rīgas mākslas telpa” Intro zālē ir skatāma mākslinieces Ievas Ekmanes-Bites personālizstāde “Atspulgs”. Tā apmeklētājiem būs pieejama līdz 21. augustam. Izstāde “Atspulgs” ir mākslinieces Ievas Ekmanes-Bites personiskākā un atklātākā izstāde, kas vēsta par viņas attiecībām ar Dievu. Iecerēto personālizstādi veido tehniski dažādi risinātas mākslas darbu sērijas – tie ir mākslas darbi audeklā ar apakšrāmi, tintes pludinājumi un video projekcija. Saturiski tās būs mākslinieces radītas abstraktas ainavas, sajūtu fiksācijas, kas vēsta par sastapšanos ar neredzamu, bet nepārprotami sajūtamu Viņa klātbūtni.

Tas nebūs stāsts par baznīcu, tās būs iekšup vērstas sarunas meža ielokā, vizuāli dialogi jūras krastā, redzama elpas dvaša rimtā rītausmā klusā upes malā, tās būs ainas ar bezrobežu telpām, kur jūtama atbrīvošanās, paļaušanās un uzticība kādam drošam plecam. Šajos nemiera laikos, kad pasauli ir satricinājušas traģēdijas, nav lielākas aktualitātes, kā ar mākslas palīdzību veidot zināmu miera salu, kur patverties pašam māksliniekam un ļaut šajā miera zonā ienākt arī skatītājam.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījusi?
Es tiešām neesmu ekstrēmo sajūtu piekritēja un pēc tām nealkstu. Bet man ļoti patīk ātri braukt ar auto.

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?
Viens no pašiem aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē ir bijusi diena, kad piedzima dēliņš. Tas ir neticami – mīlestība no pirmā acu skatiena.

Bet man arī jāatzīst, ka mans vīrs mani aizkustina ļoti bieži mūsu ikdienas dzīvē, izrādot īpašas rūpes un atbalstu.

Kas jūs iedvesmo darbam?
Lai gleznotu, iedvesmu negaidu! Pats darbs ir labākā iedvesma. Tu sāc darīt, un darbs pats dzen uz priekšu. Bet, protams, arī ceļojumi un jebkura vides maiņa – liek ieraudzīt jaunas krāsu kombinācijas un detaļas. Tās es krāju un tad pasmeļos tur, kad ķeros pie darbiem.

Kas ir jūsu veselīgie ieradumi?
Rūpējos par savu mentālo veselību. To uzskatu par ļoti veselīgu ieradumu. Sekoju līdzi savai fiziskajai un garīgajai pašsajūtai, jo zinu, cik man tas ir būtiski, lai spētu radīt un būt forša mamma un sieva.

Kas ir jūsu kaitīgie ieradumi?
Mans kaitīgais ieradums varētu būt tāds, ka vakaros eju vēlu gulēt. Gribētu to izmainīt un izbaudīt agros rītus. Periodiski man tas izdodas.

Kāda ir vērtīgākā dzīves laikā gūtā atziņa?
Tādas noteikti ir daudz, bet laikam viena no pēdējām, par ko cenšos piedomāt, – ir apzinātība. Būt šeit un tagad. Un neko neuztvert pašsaprotami. Domāju, ka pēdējo gadu notikumi mums to arī ļoti māca.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu redzēt/izlasīt citiem?
Noteikti visiem ieteiktu lasīt Bībeli. Tā ir grāmatu grāmata. Bet ja no latviešu literatūras, tad “Kalendārs mani sauc” ir ļoti forša.

Vēl es ik pa laikam pārlasu “Vīrieši no Marsa, sievietes – no Veneras”. Vērtīga grāmata, ja gribas izprast pretējo dzimumu.

Kādu mūziku klausāties?
Pārsvarā klausos indie christian žanra mūziku vai klausos podkāstus. Gleznojot man patīk klausīties intervijas. Tad ir sajūta, ka man ir kompānija.

Iecienīta vieta, kur pusdienot.
Ļoti jauka vieta, kur iesaku doties paēst, ir “Mr. Bunny Kitchen”. Vēl man dikti garšo “Italissimo”, “Nomad”, “Zivju letē” un “Mio”.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot?
Šeit un tagad ir tieši tā vieta, kur gribu būt un dzīvot. Esmu ļoti laimīga un pateicīga par visu, kas man ir.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.