Menu
 

Augustā prognozē mainīgu un pārsvarā siltu laiku

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Vasaras pēdējā mēnesī cikloni Latvijai dažkārt sagādās lietainu un pavēsu laiku, bet augusts kopumā gaidāms silts, liecina ilgtermiņa prognozes.

Patlaban nav pazīmju, ka sinoptiskā situācija Eiropā augustā varētu būtiski atšķirties no vasaras pirmajiem diviem mēnešiem. Karstākais laiks saglabāsies Dienvideiropā, kur daudzviet pastiprināsies sausums un meža ugunsgrēku risks. Savukārt Eiropas ziemeļu daļā palaikam gaidāmi cikloni, nokrišņu daudzums iespējams lielāks par normu.

Nākamās nedēļas otrajā pusē un augusta sākumā Latvijā tiek prognozēts sausāka un saulaināka laika periods, jo gaidāms anticiklons, taču tas, visticamāk, nebūs spēcīgs un iesākumā atnesīs vēsāku gaisu no ziemeļiem.

Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra dati liecina, ka visi gada atlikušie mēneši Latvijā gaidāmi siltāki par normu. Nokrišņu daudzums tiek prognozēts lielāks nekā ierasts, lielā mērā tādēļ, ka ūdens Baltijas jūrā ir siltāks par ilggadējo rādītāju.

Lai gan vidējā gaisa temperatūra gaidāmajā rudenī un ziemā prognozēta augstāka par normu, tas nenozīmē, ka nebūs aukstuma viļņu. Turklāt dažas prognozes liecina, ka ciklonu aktivitāte Ziemeļeiropā ziemā varētu mazināties.

Anticiklons ziemā pastiprinātu enerģētisko krīzi, jo tas nozīmētu ne tikai zemāku gaisa temperatūru un lielāku energoresursu patēriņu apkurei, bet arī lēnāku vēju un mazāku nokrišņu daudzumu - attiecīgi mazāku elektrības ģenerāciju vēja parkos un hidroelektrostacijās.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.