Menu
 

Baldonē priecēs Jāņa Dūmiņa simtgades dziesmusvētki "Zeme, cilvēks, mūzika"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - kekava.lv Foto - kekava.lv

Sestdien, 30.jūlijā, Baldones pilsētas svētkos norisināsies vērienīgi Ķekavas novada dziesmusvētki par godu maestro Jāņa Dūmiņa simtgadei – "Zeme, cilvēks, mūzika". Dziesmusvētku noslēguma koncertā, kas norisināsies Vanagkalnu estrādē, piedalīsies vairāk nekā 600 dziedātāju, koklētāju ansambļu, folkloras kopu un pūtēju orķestru, tostarp Latvijā atpazīstami mūziķi, informē Ķekavas novada pašvaldībā.

Vakara noslēguma koncertā apmeklētāji varēs dzirdēt tādas latviešu tautai nozīmīgas dziesmas kā “Gaismas pils” un “Saule, Pērkons, Daugava”, gan dziesmas, kuras neaizmirstamas kļuvušas tieši maestro Jāņa Dūmiņa interpretācijā, – “Jāņuvakars" jeb “Manai Dzimtenei", kā arī XXVII Vislatvijas dziesmu svētku tituldziesmas “Tīrums" un “Sidraba birzs" un citas jau iemīļotas melodijas. Koncerta laikā korim pievienosies arī solisti – operdziedātāja Sonora Vaice un kultūras ministrs, dziedātājs Nauris Puntulis.

Simtgades dziesmusvētku “Zeme, cilvēks, mūzika” pasākumi norisināsies visas dienas garumā – neiztrūks tradicionālais svētku dalībnieku gājiens, tāpat sagaidāmi muzikāli un teatrāli pārsteigumi, kā arī koklētāju ansambļu un folkloras kopu koncerti dažādās Baldones vietās – centra skvērā, Ceriņu parkā, pie Baltās pils, ikgadējās kopdziedāšanas akcijas “Dziesmu ziedi" ietvaros iezīmējot Dieva zīmi dabā, un Baldones baznīcā, stāsta pašvaldības pārstāvji.

Baldones pilsētas svētkos sportisko aktivitāšu cienītājus visas dienas garumā sagaidīs dažādas sporta spēles un izaicinājumi, kas norisināsies Baldones sporta kompleksā. Paralēli kultūras un sporta notikumiem būs iespēja apmeklēt Baldones pilsētas svētku tirgu, kurā varēs iegādāties dažādus amatnieku darinājumus un gardumus. Pēc dziesmu svētku noslēguma koncerta apmeklētāji varēs izbaudīt naksnīgo zaļumballi ar grupu “Krauja Band”.

J.Dūmiņš bija izcila un unikāla personība latviešu kormūzikas vēsturē – jaunu ideju meklētājs un realizētājs, lielu projektu dibinātājs un vadītājs, norāda pašvaldībā. Viņš ir bijis virsdiriģents un goda virsdiriģents 13 Vispārējos dziesmu svētkos, svētkos “Rīgai 800”, septiņos skolu jaunatnes un sešos studentu dziesmu svētkos, tādējādi kļūstot par diriģentu ar (pagaidām) visilgāko dziesmusvētku virsdiriģenta stāžu.

Viņš vasarās dzīvoja Baldonē un jau no 1936.gada dziedāja Baldones jauktajā korī, ko vēlāk arī vadīja un sagatavoja 1938.gada dziesmusvētkiem, tāpat J.Dūmiņš vienmēr ir bijis aktīvs Baldones kultūras dzīves atbalstītājs, vēsta pašvaldībā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.