Menu
 

Beidzies iepakojuma depozīta sistēmas pārejas periods; sistēmā atgriežas 45% iepakojuma

  • Autors:  Apriņķis.lv
Valsts vides dienesta ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga. Foto - VVD; infografika - “Depozīta iepakojuma operators” Valsts vides dienesta ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga. Foto - VVD; infografika - “Depozīta iepakojuma operators”

Ar 1.augustu dzērienu iepakojuma depozīta sistēmā iezīmējas jauns posms – beidzās pārejas periods un visiem tiem iepakojumiem, kas ir iekļauti sistēmā, ir jābūt ar depozīta zīmi uz produkta etiķetes.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) atgādina, ka depozīta sistēmas ieviešanai ražotāju un tirgotāju ērtībai bija paredzēts sešu mēnešu ilgs pārejas periods no 1.februāra līdz 31.jūlijam, kura laikā veikalu plauktos atradās iepakojumi gan ar depozīta zīmi, gan bez tās.

Šobrīd depozīta sistēmā var nodot stikla, plastmasas (PET) un metāla (skārdenes) iepakojumus, kuros iepildīti bezalkoholiskie dzērieni, visa veida alus un daļa alkoholisko (līdz 6%) dzērienu.  Sākot ar šodienu visiem minēto dzērienu šāda veida iepakojumiem uz etiķetes ir jābūt depozīta samaksā depozīta maksa 0,10 eiro apmērā, ko pēc iepakojuma nodošanas var saņemt atpakaļ. Kopumā Latvijā ir pieejami 1411 depozīta punkti.

Nākamgad VARAM plāno paplašināt depozīta sistēmā nododamo iepakojuma klāstu, ietverot arī sīrupa plastmasas (PET) un stikla pudeles, kā arī skārdenes, alkoholisko kokteiļu uz spirta bāzes PET, stikla pudeles un skārdenes, kā arī visu veidu alkoholisko dzērienu plastmasas pudeles un skārdenes. Ministru kabineta noteikumos plānots arī šiem iepakojuma veidiem noteikt pārejas periodu, lai veiksmīgi iekļautos sistēmā.

“Depozīta sistēmas ieviešanas periodu vērtēju, kā labu. Ražotāji un importētāji kopumā veiksmīgi ir tikuši galā ar pielāgošanos jaunajai sistēmai. Pārejas periods ir bijis pietiekams, lai visi spētu pārkārtoties. Arī iedzīvotāji ir pieņēmuši un apguvuši sistēmu, jo šobrīd kopš sistēmas darbības sākuma 45% no tirgū laistā depozīta iepakojuma jau atgriežas sistēmā. Tas ir ļoti labs rādītājs, kas sasniegts jau pārejas periodā un līdz gada beigām atgrieztais apjoms, visticamāk, sasniegs plānotos 70 procentus,” preses konferencē atzina Valsts vides dienesta ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga.

“Pārmaiņas un iekļaušanos aprites ekonomikā visgrūtāk pieņem tirgotāji. Lai arī absolūtais vairākums atbalsta sistēmu un sniedz pēc iespējas labu nodošanas servisu saviem pircējiem, tomēr vēl arvien ir daļa tirgotāju, kuri necenšas nodrošināt kvalitatīvu pakalpojumu saviem pircējiem. Gribu uzsvērt, ka depozīta sistēma nav par ērtumu. Tā ir mūsu visu atbildīga rīcība pret vidi. Tas nozīmē vispirms attieksmes un tad arī paradumu maiņu. Pārmaiņas nekad nav vienkāršas un nenotiek pašas no sevis, bet es ticu, ka mērķis – tīrāka vide, ir šo pūļu vērts!”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.