Menu
 

Kā saglabāt labu redzi pēc 50? Apriņķis.lv

  • Autors:  Andrejs Solomatins, oftalmologs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Ar vecumu saistīta redzes pasliktināšanās ir problēma, kas agri vai vēlu skars ikvienu no mums pēc 50 gadiem, tāpēc acu veselībai ir jāpievērš īpaša uzmanība. Vecuma tālredzība, katarakta, glaukoma, retinopātija ir tikai daži no redzes traucējumiem, kas rodas nobriedušā vecumā. Vai ir iespējams atgūt redzi “kā jaunībā”? Kā apturēt regresiju?

Ar vecumu saistītas redzes izmaiņas

Jaunībā biežākais iemesls vizītei pie oftalmologa ir refrakcijas traucējumi jeb tuvredzība, tālredzība un astigmatisms. Pēc 40–45 gadiem redze parasti pasliktinās presbiopijas (redzes pasliktināšanās tuvumā, kas saistīta ar vecuma izmaiņām acs lēcā), acs tīklenes, lēcas, un redzes nerva slimību dēļ.

Dabiskas izmaiņas acs lēcas struktūrā izraisa ar vecumu saistītas tālredzības (presbiopijas) un kataraktas attīstību. Paaugstināts acs iekšējais spiediens un acu drenāžas sistēmas disfunkcija var izraisīt glaukomas attīstību, vielmaiņas traucējumi izraisa makulas deģenerāciju, bet patoloģiskas izmaiņas tīklenē var izraisīt retinopātiju.

Acu veselībai un labai redzei svarīgs ir vispārējais ķermeņa stāvoklis. Cukura diabēts, sirds un asinsvadu slimības, hormonālās un nervu sistēmas disfunkcijas, vielmaiņas traucējumi, kā arī traumas un stipra tuvredzība un tālredzība var izraisīt nopietnas pārmaiņas acu struktūrā un būtiski ietekmēt dzīves kvalitāti.

Par laimi, mūsdienu medicīna piedāvā virkni terapeitisku, minimāli invazīvu un bieži vien nesāpīgu ar vecumu saistītu acs izmaiņu un slimību ārstēšanas metožu.

Vecuma tālredzība

Pastāv mīts, ka tuvredzība, kas iegūta jau bērnībā vai jaunībā, ar vecumu izzudīs pati vai apturēs tālredzības attīstību. Diemžēl tā nav. Presbiopija attīstās visiem cilvēkiem pēc 40 gadu vecuma, un dažiem tā tiek diagnosticēta kopā ar tuvredzību.

Ķermeņa novecošanas procesā acs lēca maina izmēru, svaru un krāsu. Arī acu muskuļi zaudē tonusu un elastību. Šo procesu rezultātā pasliktinās redze tālumā.

Pastāv mūsdienīgs un drošs veids, kā atjaunot redzi uz ilgu laiku. Cilvēkiem vecumā no 40 līdz 60 gadiem tiek veikta vecuma tālredzības korekcija, izmantojot jaunāko lāzermetodi. Šī korekcija no standarta redzes lāzerkorekcijas atšķiras ar īpašu tehnoloģiju, kuras mērķis ir palielināt acs fokusa dziļumu.

Skenējot katras acs unikālo optisko “nospiedumu” un izmantojot pacienta individuālos acs parametrus, mākslīgais intelekts rada abu attēlu saplūšanu, kā arī specifiskus korekcijas parametrus. Tas ļauj atjaunot redzi dažu minūšu laikā, atjaunojot pacientam spēju skaidri redzēt. Šāda operācija visbiežāk piemērota pacientiem ar tuvredzību, lai vienlaikus risinātu divas problēmas – redzes tālumā korekciju un redzes tuvredzības stabilizāciju.

Ja redzes lāzerkorekcija kāda iemesla dēļ ir kontrindicēta, ir alternatīva korekcijas metode – dabīgās lēcas, kas sākusi zaudēt elastību, aizstāšana ar mākslīgo implantu. Tas ļauj uzlabot redzi tuvumā un tālumā, kā arī novērst kataraktas attīstību, jo mākslīgā lēca nekļūst duļķaina.

Katarakta

Acs lēca, tāpat kā kameras objektīvs, fokusē attēlu uz acs gaismas jutīgo struktūras – tīkleni, kas atrodas uz acs ābola aizmugurējās virsmas. Ķermeņa novecošanās procesā kataraktas skartā lēca pamazām zaudē caurspīdīgumu, kļūst blīva, kas izraisa redzes traucējumus.

Katarakta var parādīties vienā acī vai abās vienlaikus. Acs lēcas apduļķošanās izraisa dzīves kvalitātes pasliktināšanos, samazina darbspējas, palielina traumu un negadījumu risku. Nedrīkst arī aizmirst, ka kataraktas dēļ acs lēca palielinās, izraisot iekaisuma procesa attīstību un acs iekšējā spiediena paaugstināšanos. Tā rezultātā var attīstīties sekundāra glaukoma, kas izraisa pakāpenisku redzes nerva atrofiju.

Kataraktu nevar izārstēt ar medikamentiem, to var likvidēt tikai ar klasiskās operācijas (ultraskaņas fakoemulsifikācija) vai lāzerprocedūras palīdzību, kas ir ātra, nesāpīga un līdz minimumam samazina komplikāciju risku.

Izmantojot augstas precizitātes femtosekundes lāzeru, ar pilienu anestēziju tiek noņemta apduļķojusies acs lēca, kuras vietā tiek implantēta optiskā lēca, ko sauc arī par mākslīgo lēcu. Augsta precizitāte un kontrole ļauj paaugstināt procedūras drošību, kā arī dažu minūšu laikā noņemt kataraktu.

Diabētiskā retinopātija

Hroniska glikozes līmeņa paaugstināšanās asinīs izraisa tīklenes kapilāru un to sieniņu bojājumus. Šādas izmaiņas var izraisīt tīklenes asiņošanu, kā arī asinsvadu oklūziju, provocējot lokālu vēnu varikozi un jaunu, trauslu asinsvadu veidošanos, kas noved pie asiņošanas tīklenē, stiklveida ķermenī un redzes nervā.

Veiksmīgai retinopātijas ārstēšanai svarīga ir integrēta pieeja: regulāras asinsspiediena, glikozes un lipīdu līmeņa kontroles pārbaudes asinīs pie endokrinologa, kā arī acu pārbaude pie oftalmologa un ārstēšanas nozīmēšana.

Līdz šim visuzticamākā un efektīvākā retinopātijas ārstēšanas metode ir tīklenes lāzera koagulācija ar vietējo pilienu anestēziju. Operācijas laikā ķirurgs ar lāzeru apstrādā un nostiprina tīklenes trauslākās vietas. Tas uzlabo asins piegādi skartajā tīklenes zonā, kā arī novērš tīklenes atslāņošanās risku.

Vecuma makulas deģenerācija

Makula ir tīklenes centrālā zona, kur gaismas starus fokusē radzene un acs lēca. Pēc analoģijas ar fotoaparātu, šī ir mūsu acs fotofilmiņa. Ja makulā notiek izmaiņas vai bojājumi, attēla centrālā daļa pazūd, un tās vietā izaug izplūdis plankums, kas laika gaitā var izraisīt aklumu.

Lielākajā daļā gadījumu vecuma makulas deģenerācija nav ārstējama, bet ar modernu medikamentu palīdzību ir iespējams apturēt vai palēnināt tās attīstību. Šim nolūkam tiek izmantoti uztura bagātinātāji un speciālas injekcijas, ar kuru palīdzību slimības progresēšana palēninās. Tāpat pie noteiktām indikācijām tiek izmantota tīklenes lāzerterapija.

Ja esat vecāks par 50 gadiem, ieteicams katru gadu apmeklēt acu ārstu, lai savlaicīgi atklātu ar vecumu saistītu makulas deģenerāciju pirms redzes zuduma.

Jūsu veselība ir jūsu pašu rokās

Pēc 40 gadu vecuma ir svarīgi regulāri, vismaz reizi gadā, doties uz profilaktiskām acu pārbaudēm. Neatlieciet vizīti pie oftalmologa arī tad, ja konstatējat satraucošus simptomus, piemēram, zibšņus acīs, krasu redzes pasliktināšanos, sāpes un izdalījumus no acīm.

Lai izvēlētos rūpīgu un efektīvu redzes aprūpes stratēģiju, ir jāveic detalizēta redzes orgānu pārbaude pie pieredzējuša ārsta, kuram ir mūsdienīgs aprīkojums precīzai diagnostikai. Jo ātrāk tiek atklāta patoloģija un uzsākta ārstēšana, jo lielāka ir iespēja saglabāt labu redzi un acu veselību uz daudziem gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.