Menu
 

Aptauja: Gada laikā nedaudz samazinājies iedzīvotāju atbalsts vakcinācijai pret Covid-19

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Latvijā vakcinēšanos pret Covid-19 atbalsts 63% iedzīvotāju, kas ir par četriem procentpunktiem mazāk nekā gadu iepriekš, secināts "Benu aptieka" sadarbībā ar pētījumu centru SKDS veiktā veselības monitoringa datos.

Vakcinēšanos pret Covid-19 pilnībā atbalsta 41% un drīzāk atbalsta - 22%. Savukārt 19% aptaujāto pilnībā neatbalsta vakcinēšanos pret Covid-19, bet 14% - to drīzāk neatbalsta. Vēl 4% konkrētu viedokli sniegt nevarēja. 

Līdzīga aina bija arī 2021.gadā, kad vakcināciju pret Covid-19 atbalstīja 67% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, pretēju viedokli pauda 27%, bet konkrētu viedokli nevarēja sniegt 6%.

Tikmēr vakcinēšanos pret citām slimībām, piemēram, gripu, ērču encefalītu, difteriju, kopumā atbalsta 77% respondentu, tostarp pilnībā to atbalsta - 39%, un drīzāk atbalsta - 38%. Savukārt vakcinēšanos pret šīm slimībām pilnībā neatbalsta - 6%, un drīzāk neatbalsta - 11%. Tikmēr 6% konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Pērn vakcināciju pret citām slimībām kopumā atbalstīja 81%, to neatbalstīja 14%, bet vēl 5% konkrētu atbildi sniegt nevarēja.

Aptaujas dati parāda, ka būtisks faktors attieksmē pret vakcināciju ir izglītības līmenis. Piemēram, kopumā pozitīvāka attieksme pret vakcināciju pret tādām slimībām kā gripa, ērču encefalīts un difterijam ir iedzīvotājiem ar augstāku izglītības līmeni. Starp iedzīvotājiem, kuri ieguvuši augstāko izglītību, vakcināciju kopumā atbalsta 80% respondentu, bet neatbalsta 14%. 

Tikmēr vidējo vai vidējo profesionālu izglītību ieguvušo vidū vakcināciju pret citām slimībām, izņemot Covid-19, kopumā atbalsta 74% un neatbalsta - 20%. Viszemākais atbalsts vakcinācijai ir iedzīvotājiem ar iegūtu pamatizglītību - 61% to atbalsta, bet 29% neatbalsta. 

Vienlaikus visās izglītības līmeņa grupās atbalsts vakcinācijai pret minētajām slimībām salīdzinājumā ar pagājušā gada rudeni ir samazinājies, jo pērn respondentu grupā ar iegūtu augstāko izglītību vakcināciju kopumā atbalstīja 86%, iedzīvotāju ar vidējo izglītību vidū - 76%, bet starp pamatizglītību ieguvušajiem respondentiem šis rādītājs bija 65%.

Veselības monitoringu veic "Benu aptiekas" sadarbībā ar SKDS. Pētījumā aptaujāti 1005 Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.