Menu
 

Studentiem neizdodas pārliecināt Pabriku valsts aizsardzības dienestu neattiecināt uz studējošajiem

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Latvijas Studentu apvienībai (LSA) neizdevās pārliecināt aizsardzības ministru Arti Pabriku (AP) valsts aizsardzības dienestu (VAD) neattiecināt uz studējošajiem, informēja LSA prezidents Rūdolfs Aleksandrs Strods.

Pagājušajā nedēļā pēc LSA iniciatīvas norisinājās tikšanās starp LSA pārstāvjiem un Pabriku. Tikšanās laikā tika spriests par VAD ieviešanu un tā ietekmi gan uz studējošiem, gan uz studiju procesu kopumā.

Tikšanās laikā Aizsardzības ministrijas (AM) pārstāvji neņēma vērā studējošo norādītos riska faktorus saistībā ar VAD ieviešanu.

AM pārstāvji pauda neizpratni par studējošo iebildumiem saistībā ar obligātā VAD ieviešanu, jo uzskata, ka šobrīd paredzētie dienesta veidi un to alternatīvas sniegtu jaunas iespējas visiem Latvijas jauniešiem neatkarīgi, vai jaunietis ir izvēlējies studijas, vai nē.

LSA uzstāj, ka VAD ir jābūt balstītam uz brīvprātības principu, taču arī gadījumos, ja ar brīvprātīgajiem neizdodas aizpildīt nepieciešamās vietas, studējošie un augstskolu absolventi būtu jāizkļauj no iesaucamo sarakstiem.

Tā vietā LSA piedāvā nodrošināt iespēju studiju ietvaros apgūt nozarei atbilstošas zināšanas, lai ikviens augstākās izglītības ieguvējs spētu sniegt pilnvērtīgu atdevi valsts aizsardzībai atbilstoši savām profesionālajām prasmēm. Piemēram, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju studējošie apgūtu kiberdrošības pamatus.

LSA piedāvā papildināt jau šobrīd visiem studējošajiem esošo obligāto civilās aizsardzības kursu, kuru kvalitāte, kā norāda LSA, gan krasi atšķiras ne tikai starp dažādām augstākās izglītības iestādēm, bet arī vienas iestādes studiju programmām.

Turklāt LSA norāda, ka studiju satura papildināšana ar šīm zināšanām neierobežotu valsts aizsardzībai nepieciešamo prasmju apgūšanu ne pēc dzimuma, ne pēc vecuma vai veselības stāvokļa.

LSA ir pārliecināta, ka ieviest VAD un nodrošināt pietiekamu valsts aizsardzību ir iespējams bez sarunā ar ministru akcentētajiem riskiem, kurus, neņemot vērā, tiks negatīvi ietekmēta augstākās izglītības nozare.

LSA uzsver, ka iesaucamajiem ir jānodrošina atalgojums, kas nav zemāks par valstī noteikto minimālo mēnešalgu, ir jāievieš Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvātās valsts budžeta vietas un stipendijas, jānodrošina studiju un studējošā kredītu pilnīga vai daļēja dzēšana, kā arī jāīsteno citi atbalsta mehānismi, turklāt tie nedrīkst būt atšķirīgi brīvprātīgajiem vai obligātā kārtā iesauktajiem.

LSA piekrīt, ka VAD ir kopumā atbalstāma ideja, taču tā ieviešana nedrīkst notikt uz augstākās izglītības un studējošo rēķina.

Iepriekš ziņots, ka 6.augustā norisinājās LSA Domes sēde, kurā Latvijas augstāko izglītības iestāžu studējošo pārstāvji vienbalsīgi apstiprināja LSA nostāju "Par valsts aizsardzības dienestu", uzsverot, ka VAD primāri ir jāorganizē, no tā izslēdzot studējošos un augstāko izglītību ieguvušos jauniešus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.