Menu
 

Infektologs: Covid-19 situācijai nevajadzētu kļūt tik sliktai, lai atgrieztos pie būtiskiem ierobežojumiem sabiedrībai

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Covid-19 epidemioloģiskajai situācijai Latvijā nevajadzētu kļūt tik sliktai, lai atgrieztos pie būtiskiem ierobežojumiem sabiedrībai, šorīt intervijā LTV "Rīta panorāmai" prognozēja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas infektologs Uga Dumpis.

Speciālists atzīmēja, ka pagaidām Covid-19 situācijas pasliktināšanās valstī nav redzama un, iespējams, to arī neredzēsim, jo ir progresējusi sabiedrības hibrīdimunitāte, kas veidojusies no vakcinēšanās un izslimošanas.

Pašlaik valdošais jaunais omikrona variants joprojām ir ar vieglāku slimības gaitu. Dumpis uzsvēra, ka pie šādas salīdzinoši labvēlīgas situācijas tika nonākts, jo liela sabiedrības daļa vakcinējās pret Covid-19.

Viņš norādīja, ka vakcīnas lieliski palīdz pret smagu slimības gaitu, tāpēc aicināja iedzīvotājus rudenī doties un vakcinēties pret Covid-19. Par 65 gadiem vecākiem iedzīvotājiem jāvakcinējas būtu obligāti, bet speciālists iesaka to darīt visiem iedzīvotājiem.

Dumpis mudināja vakcinēties arī pret gripu, kuras vilnis pēc speciālistu prognozēm šoziem varētu būt gana smags.

Atklāto Covid-19 inficēšanās gadījumu skaitam, pēc Dumpja vārdiem, īpašu uzmanību pašlaik nav vērts pievērst, jo cilvēki testējas krietni mazāka nekā pagājušajā slimošanas sezonā, attiecīgi atklātais sasirgušo skaits nav īpaši objektīvs rādītājs, bet galvenā uzmanība jāpievērš saslimušo skaitam slimnīcās, kas pagaidām ir gana neliels.

Infektologs domā, ka būtisku ierobežojumu Covid-19 dēļ šosezon nebūs, bet varētu nonākt līdz prasībām par masku lietošanu daļā sabiedrisko vietu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.