Menu
 

Droši uz skolu un bērnudārzu: kā izvēlēties atbilstošu bērnu sēdeklīti Apriņķis.lv

  • Autors:  Kitija Lase, “Gjensidige Latvija” Īpašuma un personu apdrošināšanas produktu vadītāja
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Līdz ar pirmajām rudens vēsmām pienācis gada satraucošākais laiks skolēniem – ir klāt pirmās skolas dienas. Arī vecākiem šis ir svarīgs posms, jo jāsāk domāt par to, kā bērnu nogādāt līdz skolas solam. Bieži vien vecāki izvēlās bērnus uz izglītības iestādi vest ar auto. Tādēļ “Gjensidige Latvija” ir sagatavojusi informāciju, kā izvēlēties piemērotāko bērnu sēdeklīti, lai brauciens uz skolu būtu drošs.

Domājot par bērnu sēdeklīšiem, bieži vien šķiet, ka tie ir nepieciešami tikai zīdaiņiem un pirmsskolas vecuma bērniem, taču tā nebūt nav. Arī atvasēm līdz pat 12 gadu vecumam ir nepieciešams piemērots auto sēdeklītis, lai brauciens uz skolu būtu drošs. Pēc Ceļu satiksmes noteikumiem, bērnu sēdeklītis ir nepieciešams no dzimšanas līdz brīdim, kad bērna augums sasniedz 150 cm. Labs veids, kā pārliecināties, vai bērns var pārvietoties bez papildus sēdeklīša, ir raudzīt vai drošības josta tam pareizi der. Proti, drošības jostai ir cieši jāpieguļ plecam un krūšu daļai, kā arī tā nedrīkst aizsegt kaklu vai seju. Savukārt klēpja jostai cieši jāpieguļ gurniem, nevis vēderam.

Izvēlies sertificētu un pārbaudītu auto sēdeklīti

Bērnu automašīnas sēdeklīši tiek pārbaudīti un apstiprināti pēc diviem dažādiem Apvienoto Nāciju Organizācijas noteikumiem: ECE R44 un “i-size” jeb UNR 129. Par to, vai sēdeklītis atbilst šiem noteikumiem, varat pārliecināties apskatoties, vai uz krēsliņa ir atrodama “E” zīme. Automašīnas sēdeklis, kam piešķirts ECE R44 apstiprinājums, ir pārbaudīts gan frontālas sadursmes gan aizmugurējas sadursmes simulatorā un garantē bērnam maksimālo drošību.

Savukārt automašīnas sēdeklis, kas apstiprināts saskaņā ar UNR 129, ir pārbaudīts arī attiecībā uz sānu triecienu. 25-30% no visām auto sadursmēm ir tieši sānu triecieni, tāpēc ir ļoti svarīgi nodrošināt maksimālu drošību šajā automašīnas sēdeklīša zonā. Izvēloties auto sēdeklīti, pievērs uzmanību, vai tas ir aprīkots ar SICT jeb sānu triecienu spilvenu tehnoloģiju.

Svarīgi atcerēties, ka bērnu drošības sēdeklītim ir jābūt labā lietošanas stāvoklī, tāpēc, ja izvēlies lietotu, jābūt pārliecinātam par tā vēsturi. Izvēlies sēdeklīšus, kurus esi lietojis pats vai tuvi draugi un paziņas, lai būtu pārliecināts, ka tas nav bijis iesaistīts kādā avārijā vai citādi bojāts.

Izvēlies bērna vecumam un augumam piemērotu krēsliņu

Ierasti bērnu sēdeklīši tiek iedalīti vairākās kategorijās, kas sadalītas pēc auguma, svara un vecuma. Zīdaiņiem līdz apmēram 13 kilogramiem piemērotākie ir tāda tipa sēdekļi, kas atgādina šūpulīti. Visbiežāk šiem sēdeklīšiem ir trīs vai piecu punktu drošības jostas un tie tiek stiprināti ar skatu pretēji braukšanas virzienam. Turklāt Latvijas Ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka līdz 15 mēnešu vecumam bērns obligāti jāpārvadā pretēji braukšanas virzienam. Vecākiem īpaši jāvērš uzmanība uz auto sēdeklīšu ražotāja norādītajiem auguma un svara parametriem, lai atrastu savam mazajam ķiparam piemērotāko un drošāko krēsliņu.

Nav noslēpums, ka bērni, īpaši agrā vecumā, aug ļoti strauji. Tādēļ tālredzīgajiem vecākiem noteikti pievilcīgāks būs auto krēsliņš, ko ir iespējams pielāgot līdz ko bērns ir paaudzies. Ilgāku laiku būs iespējams lietot sēdeklīti, kas paredzēts līdz 18 kilogramu svaram vai 105 centimetriem, kas vidēji atbilst aptuveni četru gadu vecumam. Lai arī šo krēsliņu cena ir augstāka, ilgtermiņā šis noteikti būs ekonomiski izdevīgāks pirkums. Tomēr der atcerēties to, ka drošāk bērnam ir auto braukt atmuguriski. Tāpēc arī tad, ja sēdeklītis pieļauj iespēju braukt ar skatu uz priekšu, ieteicams maksimāli ilgi saglabāt bērna pozīciju pretēji braukšanas virzienam.

Savukārt mazajiem skolēniem, kas nav sasnieguši 150 cm augumu, bet tomēr ir izauguši no sava auto krēsliņa, ieteicams izmantot paliktni. Paliktni nepieciešams izmantot tāpēc, ka Eiropas tirgū sastopamie auto ir aprīkoti ar drošības jostām un gaisa spilveniem, personām, kuru augums sasniedz vismaz 150 cm. Tādēļ, lai auto iestrādātās drošības sistēmas spētu bērnu pasargāt, nedrīkst aizmirst par paliktņa izmantošanu.

Viegla un droša uzstādīšana

Pirms krēsliņa uzstādīšanas automašīnā, nepieciešams pārliecināties par to, vai jūsu mašīnā ir ISOfix stiprinājumi. Tie ir mazi metāla gredzeni, kas atrodas transportlīdzekļa sēdekļa aizmugurē un ļauj ērti un vienkārši nostiprināt bērnu sēdeklīti. Jaunās paaudzes sēdeklīšiem visiem ir ISOfix stiprinājumi, kas krasi mazina iespējamību, ka tas būs uzstādīts nepareizi. Liela priekšrocība šiem stiprinājumiem ir to indikatori, kas rādīsies sarkani, ja sēdeklītis nebūs pareizi nostiprināts.

Ja jūsu automašīnā šādu stiprinājumu nav, tad sēdeklīti var nostiprināt ar drošības jostas palīdzību. Nereti instrukcija, kā pareizi uzstādīt bērnu sēdeklīti, nāk līdzi tā iegādes brīdī, vai arī ir attēlota uz paša krēsliņa. Viena no galvenajām drošības jostas uzstādīšanas priekšrocībām ir tā, ka sēdekli var uzstādīt jebkurā automašīnā, arī tad, ja tai nav ISOfix stiprinājumu. Taču jāņem vērā, ka, nostiprinot bērnu sēdeklīti ar drošības jostu, jāpārliecinās, ka tā ir cieši pievilkta,  kā arī josta nav kādā posmā satinusies. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.