Menu
 

Biedrība: Jūrmalas pašvaldības apsvērumi par komunālo izmaksu paaugstinājumu nevar būt par pamatu bibliotēku slēgšanai

  • Autors:  LETA
Foto - www.facebook.com/asarubiblioteka Foto - www.facebook.com/asarubiblioteka

Jūrmalas pašvaldības apsvērumi par komunālo izmaksu paaugstinājumu nevar būt par pamatu bibliotēku slēgšanai, norāda Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) valde, paužot atbalstu Jūrmalas bibliotēkām.

Kā norādīts biedrības tīmekļvietnē, pagājušajā nedēļā notika LBB valdes sēde, kuras dienas kārtībā citu jautājumu vidū bija arī aktuālā situācija saistībā ar bibliotēku nozarē un plašākā sabiedrībā apspriestajām pārmaiņām Jūrmalas Centrālajā bibliotēkā.

LBB valde atzīmēja, ka, lai gan Jūrmalas Centrālā bibliotēka nav LBB biedre, tā ir neatņemama Latvijas bibliotēku sistēmas sastāvdaļa. Turklāt, sekojot līdzi bibliotēkas reorganizācijas gaitai, ir redzams, ka prioritāte piešķirta pašvaldības redzējumam un ka lietotāju un sabiedrības viedoklis nav ņemts vērā.

Papildus LBB valde vērsa uzmanību uz to, ka, pieņemot lēmumu par bibliotēkas reorganizāciju, nav ievērots arī vadošo bibliotēku nozares profesionāļu viedoklis - Latvijas Bibliotēku padomes atzinums -, citu nozares organizāciju un institūciju - Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Atbalsta biedrības un LNB Bibliotēku attīstības centra - viedoklis un kultūras ministra Naura Puntuļa (NA) aizrādījums.

LBB valde uzsvēra, ka situācijā, kad iedzīvotājiem var rasties problēmas nomaksāt komunālos rēķinus, bibliotēkas var būt tās, kas grūtībās nonākušajiem iedzīvotājiem var sniegt patvērumu gan atvērtu, nekomerciālu un iekļaujošu telpu pieejamības veidā, gan sniedzot informacionālu, izglītojošu un garīgu atbalstu.

Pēc LBB valdes paustā, ja tomēr tiek pieņemts izšķirīgs solis par bibliotēkas slēgšanu, pašvaldības pienākums ir gādāt par bibliotēkas pakalpojumu pieejamību attiecīgajā teritorijā. Valdes ieskatā, Jūrmalas Centrālās bibliotēkas gadījumā papildus jāņem vērā pilsētas ģeogrāfiskās īpatnības - pilsēta izvietota garā līnijā gar Rīgas jūras līča krastu, kas palielina pilsētas iedzīvotājiem mērojamo attālumu līdz pakalpojuma saņemšanas vietai.

LBB valde norādīja, ka Asaru bibliotēkas likvidēšana "sagādā ievērojamas neērtības Asaru un tuvāko apkaimju iedzīvotājiem, īpaši senioriem, ģimenēm ar maziem bērniem un iedzīvotājiem ar kustību traucējumiem". Ja ēkas stāvokļa dēļ nav iespējams nodrošināt bibliotēkas pakalpojums esošajās telpās, skatot Asaru apkaimes apdzīvojamo teritoriju un tai tuvāko bibliotēku izvietojumu, LBB valde rosina, ka šo pilsētas apkaimju iedzīvotājiem ir nepieciešama stacionāri pieejama Jūrmalas Centrālās bibliotēkas filiāle citā ēkā, lai nodrošinātu iedzīvotājiem ērti sasniedzamus bibliotēkas pakalpojumus.

Arī Bulduru bibliotēkas pārcelšanas gadījumā, pēc LBB valdes paustā, "bez kvalitatīviem pakalpojumiem tuvu dzīvesvietai paliek ievērojama Jūrmalas apkaime un tai piegulošo teritoriju iedzīvotāji". Novērtējot pašvaldības iniciatīvu nodrošināt bibliotēkas pakalpojumus renovētajā Jūrmalas teātrī, LBB valde vērsa uzmanību uz to, ka šāds risinājums nav ilgtspējīgs un pēc iespējas ātrāk Bulduru un citu tuvāko apkaimju iedzīvotājiem būtu nodrošināmi bibliotēkas pakalpojumi pilnā apjomā un atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem dokumentiem un starptautiskajām labās prakses nozares vadlīnijām un standartiem.

LBB valde aicina Jūrmalas pašvaldību pārdomāt pieņemtā lēmuma sekas un nodrošināt pilsētas iedzīvotājiem kvalitatīvus bibliotēkas pakalpojumus ar optimāla un iedzīvotājiem pieejama bibliotēku tīkla palīdzību.

LETA jau rakstīja, ka Jūrmalas dome 18.augustā atbalstīja priekšlikumu reorganizēt Jūrmalas Centrālo bibliotēku. Lēmums paredz likvidēt Asaru bibliotēku, slēdzot to apmeklētājiem no 1.oktobra. Pārmaiņas skars arī Bulduru bibliotēku, kas tiks pārvietota uz Centrālās bibliotēkas un Jūrmalas teātra telpām, lai tiktu nodrošināta bibliotēkas pakalpojumu pieejamība. Savukārt Centrālajā bibliotēkā tiks izveidota Jauniešu nodaļa, kā arī izvietots Eiropas Savienības informācijas punkts. Pēc abu struktūrvienību bibliotēku krājuma un inventāra izvērtēšanas, vērtīgākā un izmantojamā tās krājuma un inventāra daļa tiks nodota citām Jūrmalas Centrālās bibliotēkas struktūrvienībām.

Kā aģentūrai LETA iepriekš skaidroja pašvaldībā, samazinot bibliotēkas ēku un infrastruktūras uzturēšanai nepieciešamos izdevumus, būs iespēja novirzīt tos bibliotēkas pakalpojumu uzlabošanai un attīstīšanai, bibliotēkas darbalaika pagarināšanai un pakalpojumu klāsta dažādošanai.

Pašvaldībā norāda, ka Asaru bibliotēkas un Bulduru bibliotēkas ēkām nepieciešams kapitālais remonts. 2019.gadā tika veikta ēku tehniskā apsekošana un sagatavoti tehniskie atzinumi par ēku stāvokli un nepieciešamajiem uzlabojumiem apmeklētājiem un darbiniekiem drošai pakalpojumu sniegšanai, piemērotai ēku ekspluatācijai. Abu bibliotēku ēkām tika konstatētas vairākas nepilnības, kuras būtiski ietekmē ar ēku uzturēšanu saistītos izdevumus, kā arī mūsdienīgu pakalpojumu nodrošināšanu, tostarp ērtu vidi apmeklētājiem un darbiniekiem.

Iecerēts, ka līdz ar veiktajām pārmaiņām Jūrmalā būs piecas bibliotēku pakalpojumu sniegšanas vietas - iedzīvotāji tāpat kā līdz šim varēs saņemt pakalpojumus Jūrmalas Centrālajā bibliotēkā Dubultos un tās struktūrvienībās Bulduros, Kauguros, Slokā un Ķemeros, kur iespējams nokļūt ar pašvaldības nodrošināto bezmaksas pilsētas sabiedrisko transportu. Lai nodrošinātu Jūrmalas Centrālās bibliotēkas pakalpojumu kvalitāti, visiem bibliotekārajiem darbiniekiem darbavietas tiks saglabātas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.