Menu
 

Aptauja: Latvijā 63% iedzīvotāju šaubās, vai rudens un ziemas sezonā varēs pilnībā apmaksāt visus rēķinus

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijā 63% iedzīvotāju nav pārliecināti, vai rudens un ziemas sezonā varēs pilnībā apmaksāt visus rēķinus, aģentūrai LETA pauda "Swedbank" pārstāvji, atsaucoties uz "Swedbank" Finanšu institūta veiktās aptaujas datiem.

Vienlaikus aptaujā noskaidrots, ka 52% respondentu lielākā vai mazākā mērā paļausies uz valsts vai pašvaldības sniegto atbalstu.

Pēc aptaujas datiem, 15% iedzīvotāju jau šobrīd skaidri apzinās, ka, visdrīzāk, rēķinu apmaksu pilnā apmērā ziemā nespēs veikt, kamēr 35% domā, ka to varēs izdarīt vien daļēji. 

Ņemot vērā lielo nenoteiktību resursu cenu tirgū un līdz ar to arī neskaidrību par sagaidāmiem rēķiniem, 13% iedzīvotāju savu potenciālo maksātspēju ir ļoti grūti novērtēt.

Viskritiskāk spēju apmaksāt rēķinus vērtē iedzīvotāji ar zemiem un vidējiem ienākumiem, proti, ar ienākumiem līdz 550 eiro uz vienu ģimenes locekli. Savukārt mājsaimniecības, kurās ienākumi uz vienu ģimenes locekli pārsniedz 1001 eiro, visbiežāk pauž optimismu un norāda, ka rēķinus spēs apmaksāt pilnībā.

Aptaujā 37% iedzīvotāju, gaidot apkures sezonas iestāšanos, pauduši pilnu gatavību un pārliecību tikt galā ar rēķinu apmaksu.

Lūkojoties nākotnē un domājot par to, kā šoziem veikt būtiski pieaugušo rēķinu apmaksu, 52% iedzīvotāju norādījuši, ka, visdrīzāk, sagaida valsts un pašvaldību atbalstu - kompensācijas, piemaksas, pabalstus un citu.

Visbiežāk šādu palīdzību sagaida aptaujātie, kuriem ģimenē ir vairāk nekā pieci cilvēki, savukārt visretāk ar to rēķinās iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 29 gadiem un tādās ģimenēs dzīvojošie, kurās ir viens bērns.

Vienlaikus 21% respondentu pauž stingru pārliecību par to, ka, domājot par iespējamiem risinājumiem apkures rēķinu segšanai rudens un ziemas periodā, pilnīgi noteikti neplāno paļauties uz valsts un pašvaldību nodrošināto atbalstu.

Latvijas iedzīvotāji norāda, ka rudens un ziemas sezonā visvairāk uztrauc apkures - gāzes, malkas, brikešu un cita kurināmā izmaksu pieaugums (59%), kā arī elektroenerģijas izmaksu pieaugums (57%). Par elektroenerģijas izmaksu pieaugumu it īpaši nobažījušies aptaujātie vecuma grupā no 60 līdz 74 gadiem (65%).

Aptaujā arī secināts, ka lauku reģionos dzīvojošie retāk uztraucas par apkures un mājokļa izmaksu pieaugumu, taču viņus vairāk nekā citus aptaujātos satrauc transporta un degvielas sadārdzinājums (48%).

Iedzīvotāji ar ienākumiem no 351 līdz 550 eiro uz vienu ģimenes locekli būtiski vairāk ir nobažījušies par apkures (70%), elektroenerģijas (67%) un pārtikas (61%) izmaksu pieaugumu.

"Swedbank" Finanšu institūta aptauja veikta sadarbībā ar "Snapshots" 2022.gada septembrī, aptaujājot 1051 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.