Menu
 

"Rīgas dzirnavnieks": šogad kvieši un rudzi zemā kvalitātē, auzas – augstā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Graudu pārstrādes uzņēmuma “Rīgas dzirnavnieks” apkopotā informācija liecina, ka šogad, ņemot vērā graudaugu analīžu rezultātus, sliktāka raža bijusi kviešiem un rudziem, savukārt auzas uzrādījušas krietni labākus rādītājus nekā pērn.

Šajā sezonā auzas uzrādījušas augstus kvalitātes rādītājus, kur tilpummasa, kas ir galvenais rādītājs, vidēji ir 530-560, kas ir ievērojami labāks rezultāts nekā pirms gada, kad tas bija zem 450. “Esam patiesi priecīgi, ka šī gada raža ir tik augstas kvalitātes un graudi ir zeltaini nevis kā pērn, kad auzas bija pelēkas un krietni sliktākiem rādītājiem,” izteikusies “Rīgas dzirnavnieka” tirdzniecības un loģistikas direktore Iveta Švarce.

Vislielākās problēmas šogad ir ar kviešiem, jo, veicot analīzes, noskaidrots, ka vidējais proteīna līmenis ir 12-13. Tāpat arī krišanas skaitlis, kas ir viens no galvenajiem kvalitātes rādītājiem, šajā sezonā arī ir zems. Šādas problēmas šogad ir visos Latvijas reģionos, ko ietekmējuši laikapstākļi – nepietiekošs lietus un mitruma apjoms, tādējādi graudi nevarēja uzsūkt no zemes visas nepieciešamās minerālvielas.

“Lai gan no šādas kvalitātes graudiem iespējams saražot tikai tādus miltus, kas paredzēti pankūku cepšanai, ar papildus apstrādi varam nodrošināt pietiekoši augstu kvalitāti, lai ikviens varētu izcept arī maizi,” tā I.Švarce.

Savukārt rudzos, kuriem pērn bija labāka raža, šogad novēroti melnie graudi jeb vilkzobe, kas ir parazitējoša sēne, kas ziedos veido blīvus sēņotnes savijumus. Šāda situācija izveidojusies, jo pavasaris bija vēss un lietains, tādējādi graudaugi nevarēja pietiekamā kvalitātē attīstīties.

Uzņēmums pašreiz pieņēmis visu plānoto auzu apjomu, taču vēl arvien aicina zemniekus vest un nodot gan kviešus, gan rudzus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.