Menu
 

Aptauja: Divas trešdaļas iedzīvotāju uztrauc kiberdrošības riski ierīcēs

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

65% Latvijas iedzīvotāju uztraucas par kiberdrošības riskiem, ar kuriem var saskarties savās ierīcēs, piemēram, telefonā, datorā, planšetdatorā, liecina IKT pakalpojuma sniedzēja “Bite” veiktās aptaujas dati. Visvairāk aptaujāto raizējas par to, vai varētu tikt nozagtas viņu paroles, ko pēc tam kibernoziedznieki varētu izmantot, lai piekļūtu internetbankai, e-pastam u.c.

19% aptaujāto atklāja, ka par kiberdrošības riskiem ierīcēs nesatraucas, bet vēl 16% norādīja, ka nav par to domājuši vai nezina atbildi uz jautājumu.

Vaicāti, kuru iemeslu dēļ cilvēki visvairāk uztraucas par kiberdrošības riskiem ierīcēs, vēl 13% respondentu norādīja, ka tā ir failu iznīcināšana, ierīcei inficējoties ar vīrusu. Savukārt 8% satraucas par kiberriskiem, jo varētu tikt nozagtas viņu fotogrāfijas un video, kas glabājas ierīcēs. Mazāku daļu iedzīvotāju jeb 6% satrauc kiberriski, jo ierīce varētu tikt izmantota, lai izsūtītu krāpnieciskas īsziņas vai “WhatsApp” ziņas ierīces lietotāja vārdā. 5% kā galveno iemeslu norādīja to, ka kiberriska gadījumā ierīce varētu tikt bloķēta, piemēram, kibernoziedziniekiem pieprasot naudu par ierīces atgūšanu.

“Augot ierīču funkcionalitātei, arī kibernoziedznieku metodes evolucionē. Pēdējos gados ierīču lietotāji saskaras ar dažādiem digitālās drošības izaicinājumiem, tāpēc esam gandarīti, ka vairumu cilvēku šīs problēmas satrauc, jo par to risināšu noteikti jādomā preventīvi,” aptaujas datus komentējis IKT pakalpojumu sniedzēja “Bite” IKT produktu un pakalpojumu attīstības un partnerības vadītājs Latvijā Vladislavs Gurmans.

“Jāatceras, ka kibernoziedznieki regulāri meklē dažādus jaunus veidus, kā iegūt sensitīvus datus un padarīt ievainojamas mūsu ierīces, jo viņu mērķis ir nopelnīt. To var izdarīt, piekļūstot mūsu datiem, parolēm, bankas kontiem, pēc tam ierīču lietotājiem pieprasot, piemēram, “izpirkumu” kriptovalūtā. Satraucoši, ka šis izplatītais kiberdrošības risks uztrauc tikai 5% no aptaujātajiem, līdz ar to mūsu uzdevums ir turpināt izglītot lietotājus ierīču drošības jautājumos.”

Pēc viņa vārdiem, kibernoziedzinieku sakāpināto aktivitāti apliecina arī globālās drošības risinājumu kompānijas “Fortinet” 2022. gada pirmā pusgada “FortiGuard Labs Global Threat Report” ziņojums par draudiem pasaules kibertelpā.  Saskaņā ar ziņojumu, kibernoziedzinieki izmanto arvien jaunas, agresīvākas un rafinērākas metodes, lai piekļūtu ierīcēm un tajās esošajiem datiem, kā arī ir palielinājuši uzbrukumu intensitāti. Tāpat viņu metodes kļuvušas slēptākas, radot lielākus izaicinājumus konstatēt apdraudējumus.

“Tāpat kā mēs rūpējamies par sava mājokļa un automašīnas drošību, ir svarīgi pievērst uzmanību, kā ikdienā gādājam arī par ierīču drošību. Aizvien efektīvākais veids, kā pasargāt savu ierīci un datus, ir gādāt par drošām parolēm, informācijas dublēšanu, izmantot antivīrusu ne tikai datorā, bet arī telefonā un planšetdatorā, regulāri instalēt atjauninājumus, kā arī lietot divpakāpju autentifikāciju. Mūsdienās tai ir jābūt daļai no mūsu drošības rutīnas,” aicina V. Gurmans.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.