Menu
 

Aptauja: Lielākā atkarību problēma Latvijā ir alkoholisms Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Lielākā atkarību problēma Latvijā ir alkoholisms, tā uzskata 51% iedzīvotāju, kas piedalījās tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" veiktajā aptaujā. Par nākamo lielāko atkarību problēmu tiek uzskatītas narkotikas, uz to norādīja 13% aptaujāto, 11% par lielāko atkarību problēmu uzskata azartspēles, 10% - smēķēšanu un 6% - datorspēles. Vēl 9% bija grūtības sniegt atbildi, informē Latvijas Interaktīvo azartspēļu biedrībā (LIAB).

Sabiedriskās domas aptauja tika veikta augusta beigās, un tās rezultāti tika prezentēti 18.oktobrī notikušajā diskusijā par pašatteikušos personu reģistra darbības paplašināšanu. Kā zināms, kopš 2020.gada Latvijā darbojas pilnvērtīgs pašatteikušos personu reģistrs. Kopš reģistra darbības sākuma tajā sevi bija iekļāvuši vairāk nekā 35 tūkstoši cilvēku, tai skaitā vairāk nekā 22 tūkstoši cilvēku, kuriem patlaban ir aktīvs liegums piedalīties azartspēlēs, norāda biedrībā.

Diskusija notika "Drošākas spēles nedēļas" ietvaros, ko visā Eiropā organizē Eiropas azartspēļu un likmju asociācija, to organizēja LIAB. Diskusija ir daļa no informatīvās kampaņas "Pazīsti atkarību! Izslēdz sevi no azartspēlēm", kuras ietvaros LIAB informē sabiedrību par Pašatteikušos personu reģistra iespējām un atbildīgu spēli.

"Pašatteikušos personu reģistrs ir efektīvākais rīks atkarības risku prevencijai. LIAB biedri aktīvi iestājās par to, lai Latvijā tas tiktu ieviests," norāda LIAB pārstāvis, "William Hill Latvija" valdes loceklis Kaspars Rāzna. "Azartspēles ir izklaides veids, ko lieto relatīvi neliels iedzīvotāju skaits, lielākā daļa cilvēku nekad nav spēlējuši azartspēles nedz tiešsaistē, nedz fiziskajās zālēs. Līdz ar to arī šīs atkarības risks ir daudz mazāks nekā, piemēram, alkoholam, kas ir pieejams ikvienam, kas vecāks par 18 gadiem un neskatoties uz to, vai cilvēkam ir problēmas ar alkohola atkarību. Šajā jomā diemžēl nav nekāda rīka, kas varētu izslēgt alkohola atkarīgos no alkohola aprites," atzīmē K.Rāzna.

"Taču nevar noliegt to, ka azartspēļu atkarības risks pastāv un viens no LIAB dibināšanas iemesliem bija atkarību prevencija, kā arī atbildīgas spēles principu un rīku ieviešana nozarē. LIAB biedri regulāri atjauno un uzlabo nozares atbildības kodeksu, brīvprātīgi apņemoties darīt atkarību prevencijas jomā vēl vairāk, nekā to prasa normatīvie akti. Nozares interesēs ir, lai neviens cilvēks ar noslieci uz atkarību netiktu pie spēles. Tāpēc mēs arī regulāri atkārtojam informatīvās kampaņas, stāstot par pašatteikušos personu reģistra iespējām," rezumēja LIAB pārstāvis.

Atbildot uz jautājumu par dalību azartspēlēs, 76% respondentu norādīja, ka pēdējo trīs gadu laikā nav spēlējuši azartspēles uz naudu, 14% ir spēlējuši azartspēles internetā, bet 10% ir spēlējuši azartspēles, apmeklējot fiziskās azartspēļu zāles un spēlējot loterijas.

Aptauja veikta laika posmā no 24. līdz 28.augustam, tajā piedalījās 1005 respondenti no visas Latvijas, vēsta LIAB pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.