Menu
 

Vēl turpināsies diskusijas par atsevišķiem sadarbības memoranda punktiem JV un NA starpā

  • Autors:  LETA
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Vēl turpināsies diskusijas par tiem sadarbības memoranda punktiem, par kuriem politisko spēku "Jaunā vienotība" (JV) un Nacionālā apvienība (NA) starpā nebija vienprātības, trešdien pēc tikšanās ar JV žurnālistiem norādīja NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

NA tikšanās laikā ir piedāvājusi savus priekšlikumus vairākiem JV piedāvātā sadarbības memoranda punktiem. Par daļu no tiem politiskajiem spēkiem viedokļi ir sakrituši, par dažiem tie atšķīrās, bet vēl daļā par atsevišķiem terminiem bija izpratnes un interpretācijas atšķirības, kur diskusijas varētu vēl turpināties, pauda NA līderis.

NA politiķis Uģis Mitrevics pastāstīja, ka ir panākta vienošanās par memoranda papildināšanu ar diviem NA priekšlikumiem - par mūsu tautas turpināšanos jeb par atbalstu demogrāfijas politikai, kā arī par Latvijas ekonomikas izaugsmes veicināšanu, atbalstot augstas pievienotās vērtības ekonomiku un eksporta veicināšanu. Šajos jautājumos vēl būs jāvienojas par attiecīgo redakciju.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) norādīja, ka memorandā ir jābūt minētai kultūrai kā nacionālas valsts stūrakmenim.

Puntulis un NA politiķis Jānis Dombrava (NA) pauda, ka, ja par atsevišķiem punktiem nevarēs vienoties memorandā, ņemot vērā, ka tas paredzēts kā ierobežota apmēra dokuments, tad atsevišķus punktus iekļautu vēl gaidāmajā valdības deklarācijā. Dombrava norādīja, ka valdības veidošanas dokumentā - memorandā vai deklarācijā - jāatzīmē valsts valodas stiprināšana gan Darba likumā, gan citos normatīvajos aktos. Tāpat kādā no dokumentiem jāuzsver, ka ir jāmazina Krievijas ietekme Latvijā.

Vaicāts par jautājumiem, par kuriem nav izdevies vienoties, Dzintars norādīja uz NA priekšlikumu, ka ir jāsamazina pievienotās vērtības nodoklis pārtikas pamatproduktiem.

NA neapšauba, ka ir jāpilda tiesu spriedumi, taču sarunās ar JV atšķīrās vērtējums, vai Satversmes tiesas spriedums ir vai nav jau izpildīts ar jau veiktajiem grozījumiem Darba likumā. Šajā jautājumā tiks meklēti iespējamie kopsaucēji un NA kā kompromisa variantu piedāvā memorandā noteikt, ka koalīcija iestāsies par visu iedzīvotāju tiesisko aizsardzību neatkarīgi no dzimuma, vecuma vai citām sociālajām pazīmēm.

Diskusijas bijušas arī par valsts kapitālsabiedrībām un to centralizāciju. Pēc Dzintara teiktā, gan NA, gan arī JV ir vienota izpratne par to, ka kapitālsabiedrībām ir jābūt pēc iespējas tālāk no politiskās ietekmes. NA pārstāvji neesot saņēmuši atbildes, kā kapitālsabiedrību centralizācija izpaustos, tāpēc neesot saprotams, vai tas būtu visveiksmīgākais ceļš, kā politiskās ietekmes risku novērst.

Uz jautājumu, vai sadarbības memoranda parakstīšana varētu notikt šonedēļ, Dzintars nevarēja atbildēt pārliecinoši. Vienlaikus viņš atzīmēja, ka ar sarunām būtu strauji jāvirzās uz priekšu, lai vienošanos par jautājumiem panāktu pēc iespējas ātrāk. "Visi politiķi ir tikai cilvēki ar emocijām, un šīs sarunas nekad nav vienkāršas," sacīja NA līderis, paužot, ka neviens nevēlas sarunas "iedzīt strupceļā".

JV piedāvātais sadarbības memorands lielākoties ir "pietiekami vispārīgs", un tajā nav daudz solījumu, norādīja NA līderis.Kopumā viņš nesaredzot nepārvaramus šķēršļus, kas liegtu trim potenciālajiem koalīcijas partneriem vienoties par līdzīga satura dokumentu.

Ja par formālu un vispārīgu dokumenta tekstu tiks panākta vienošanās no visām pusēm, tas nenozīmē, ka valdības sarunām ir pielikts punkts, jo valdības deklarācija un veicamie darbi - par to būs detalizētas sarunas, klāstīja Dzintars. Pēc viņa teiktā, gaidāmajām sarunām tuvākajā laikā būtu jānorit ļoti intensīvi, ņemot vērā, ka nākamnedēļ uz darbu sanāk jaunais Saeimas sasaukums.

Kā ziņots, iezīmējies, ka nākamo valdību veidos triju politisko spēku koalīcija - JV, AS un NA, pēc tikšanās ar Kariņu žurnālistiem pauda Valsts prezidents Egils Levits.

JV, NA un "Apvienotā saraksta" (AS) sadarbības memorandu koalīcijas veidošanai varētu parakstīt šonedēļ, šādu cerību sarunā ar žurnālistiem pauda JV līderis, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.