Menu
 

Aptauja: Latvijā 50% lielo uzņēmumu nākamā gada laikā plāno investēt vietējā tirgū

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijā 50% lielo uzņēmumu nākamā gada laikā plāno investēt vietējā tirgū, pavēstīja "SEB bankas" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veiktās Baltijas valstu lielo uzņēmumu finanšu direktoru aptaujas datiem.

Plānojot finanšu resursu izlietojumu, 50% Latvijas lielo uzņēmumu finanšu direktoru atzīmējuši, ka plāno turpināt investēt vietējā tirgū. Līdzīga situācija ir arī kaimiņvalstīs, kur investēt mājas tirgū plāno 45% Lietuvas un 51% Igaunijas lielo uzņēmumu.

Vienlaikus Latvijā ir lielākais uzņēmumu īpatsvars, kas plāno dividenžu izmaksas (10%), un zemākais, kas plāno investēt eksporta tirgus paplašināšanā (6%).

"Latvijas uzņēmēji mazāk nekā kaimiņvalstīs ir ieņēmuši nogaidošu pozīciju, proti, tikai 9% Latvijas lielo uzņēmumu plāno nedarīt neko, kamēr Lietuvā un Igaunijā tie ir 14% lielo uzņēmumu. Aptaujas dati rāda, ka kopumā Baltijas lielo uzņēmumu finanšu vadītāji ir samērā pārliecināti par uzņēmumu spēju tikt galā ar šī brīža izaicinājumiem un nākamo 12 mēnešu laikā plāno fokusēt savu uzmanību attīstībai," min "SEB bankas" valdes loceklis Ints Krasts.

Pēc aptaujas datiem, Latvijas uzņēmumu primārais fokuss būs digitalizācija un automatizācija, ko kā prioritāti nākamajiem 12 mēnešiem izvirzījuši 22% lielo uzņēmumu. Seko izmaksu samazināšana (21%) un finanšu plūsmas palielināšana, uz ko fokusēsies 17% aptaujāto uzņēmumu.

Lietuvā lielo uzņēmumu prioritātes ir nedaudz atšķirīgas. Kā nozīmīgākā prioritāte tiek izvirzīta investīcijas jaudu palielināšanā (27%), seko digitalizācija un automatizācija (19%) un izmaksu mazināšana (17%).

Savukārt Igaunijas lielo uzņēmumu fokuss nākamajā gadā būs līdzīgs kā Latvijā, proti, 30% lielo uzņēmumu kā nozīmīgāko prioritāti izvirza digitalizāciju un automatizāciju, seko izmaksu samazināšana (18%) un finanšu plūsmas palielināšana (18%).

Latvijā 47% lielo uzņēmumu finanšu direktoru pauduši, ka šis nav īstais laiks, lai uzņemtos jaunus riskus. Vienlaikus 32% Latvijas lielo uzņēmumu ir gatavi apsvērt vismaz īstermiņa risku uzņemšanos, bet 21% uzņēmumu ir gatavi uzņemties lielāku risku arī ilgtermiņā.

Lietuvas lielo uzņēmumu finanšu direktori ir optimistiskāk noskaņoti, proti, 60% lielo uzņēmumu ir gatavi uzņemties lielāku risku uzņēmuma bilancē, tostarp ilgtermiņā, kamēr 40% aptaujāto ir noskaņoti nogaidoši. Savukārt Igaunijas uzņēmēji ir visatturīgākie pret riskiem - 54% lielo uzņēmumu šobrīd nav gatavi uzņemties papildu riskus, kamēr 46% lielo uzņēmumu būtu gatavi uzņemties arī ilgtermiņa riskus.

SEB Baltijas lielāko uzņēmumu finanšu direktoru aptauju veic reizi gadā, vaicājot finansistu prognozes par uzņēmējdarbības vidi, būtiskākajiem izaicinājumiem un citiem jautājumiem. Aptauja veikta 2022.gada septembrī, un tajā piedalījās 255 uzņēmumi no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ar gada apgrozījumu virs 20 miljoniem eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.