Menu
 

Pāvils Brūvers. Lūgšanu brokastis Apriņķis.lv

  • Autors:  Pāvils Brūvers, bīskaps emeritus
Foto - lnb.lv Foto - lnb.lv

Daudzas pasaules valstis, kas sevi apzinās kā piederīgas kristīgajai kultūrai, ik gadu rīko Lūgšanu brokastis, kurās izsaka pateicību Dievam par visu labo, kas saņemts, un izlūdzas svētību turpmākajam darbam.

Šī tradīcija aizsākās tūlīt pēc Otrā pasaules kara Amerikas Savienotajās Valstīs. Pasaulei bija nodarīts liels posts, un prezidents Harijs Trumens, apzinoties savu atbildību, saprata, ka ar cilvēciskiem spēkiem vien karā cirstās brūces nebūs dziedināmas, tādēļ viņš aicināja pie sevis visus, kam vien bija uzticēta kāda atbildība par dzīves normalitātes atjaunošanu, uz kopīgām lūgšanām. Ielūgtas tika atbildīgās amatpersonas arī no citām karā cietušajām valstīm.

Protams, neviena pārstāvja no Krievijas pakļautajām tautām neieradās, tā palaižot garām izdevību saņemt gan īpašu Dieva svētību, gan kristīgo valstu sadraudzību un atbalstu atjaunošanas procesā. Iznākums spilgti redzams vēl šodien – kāda atšķirība attīstībā ir starp Austrumiem un Rietumiem! Kāds man tuvs radinieks, kas 80. gadu beigās ar vilcienu šķērsoja Austrumvācijas un Rietumvācijas robežu teica, ka, iebraucot Rietumos, viņam bijusi sajūta kā pārejā no melnbaltās filmas uz krāsaino…

Mēs, kas ilgus gadus bijām atrauti no šīs kristīgo valstu sadraudzības, pamazām esam tajā atgriezušies, un arī pie mums ik gadu notiek Lūgšanu brokastis gan valsts mērogā, gan daudzās pašvaldībās. Šī tradīcija Latvijā aizsākās 2006. gadā, bet šogad 4. novembrī Rīgā notika īpašas starptautiskas Ziemeļvalstu un Baltijas valstu kopīgas Lūgšanu brokastis. Tajās bija ielūgti viesi no Somijas, Zviedrijas, Dānijas, Norvēģijas, Lietuvas, Igaunijas un, protams, arī Latvijas atbildīgās amatpersonas, lai kopīgi izlūgtos Dieva svētību un aizsardzību šajos īpaši bīstamajos laikos.

Aicinājumā uz šīm Lūgšanu brokastīm teikts: “Šodien, kad pašā Eiropas sirdī pārdzīvojam tik lielu krīzi, ir īpaši svarīgi, ka līderi no Ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm var sanākt kopā, lai kopīgi lūgtu un stiprinātu mūsu kopīgo apņemšanos būt par miera nesējiem Eiropā un ārpus tās robežām.”

Bieži vien ļaudis jautā, kas notiek Lūgšanu brokastīs, jo parasti tās netiek atspoguļotas plašsaziņas līdzekļos. Tāda tradīcija ir iedibināta Lūgšanu brokastu pasākumos visā pasaulē, ka plašsaziņas līdzekļi tajās netiek uzaicināti, jo organizētāji vēlas respektēt dalībnieku privāto sfēru un arī tādēļ, lai nevienam dalībniekam nerastos vēlēšanās šo brīdi izmantot politiskai reklāmai.

Esmu piedalījies daudzās – gan valsts, gan pilsētu un novadu – Lūgšanu brokastīs, un tās aizvien notiek pēc aptuveni šāda plāna: ielūgtie ļaudis, kam ir uzticēta atbildība par kādu nozīmīgu nozari vai darbības sfēru, tiek sēdināti pie galdiem tā, lai katram būtu iespēja tuvāk iepazīt citu nozaru, citu partiju un citu ticību vadošās personības. Parasti tiek uzaicināti arī vietējie mūziķi, kas ar saviem priekšnesumiem gādā par pozitīvu atmosfēru. Vietējās varas pārstāvji sveic visus klātesošos un īsumā izklāsta, kādi panākumi ir gūti, par ko varam Dievam pateikties un kādas ir grūtības, par ko īpaši jālūdz Dieva palīdzība.Tiek dots vārds arī vietējā sabiedrībā pazīstamām personībām, kas atklāj nozīmīgus brīžus savā dzīvē, kur izpaudies lūgšanu spēks, īpaša Dieva svētība un palīdzība.

Lūgšanu brokastīs aizvien klātesoši ir dažādu konfesiju garīdznieki, kas kopīgi aizlūdz par tautu, tās vadītājiem un lūdz svētīt darbus, kas ir uzticēti atbildīgajām personām – gan par drošību, gan izglītību, gan veselības aprūpi, gan kultūru, gan saimniecisko attīstību, gan sabiedrības saliedētību. Kādas pašvaldības vadītājs reiz izteicās, ka viņš aizvien ar prieku piedalās Lūgšanu brokastīs, jo tajās viņš tiekot “enerģētiski uzlādēts”.

Lai Dievs dod, ka šogad visur, kur notiek Lūgšanu brokastis, daudzi ļaudis tiktu uzlādēti ar to īpašo enerģiju, kas nāk no Debesīm, jo tāds ir Jēzus apsolījums: “Lūdziet, tad jums taps dots; meklējiet, tad jūs atradīsit; klaudziniet, tad jums taps atvērts.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.