Menu
 

Nedēļas nogalē notiks pasīvo ēku atvērto durvju dienu pasākumi

  • Autors:  LETA
Foto - pasivamaja.lv Foto - pasivamaja.lv

Nedēļas izskaņā, no 11.novembra līdz 13.novembrim visā Latvijā noritēs pasīvo ēku atvērtās durvju dienas, kuru mērķis ir dot iespēju visiem interesentiem apmeklēt ēkas, kas būvētas pēc pasīvās ēkas standarta principiem, un faktiski nepatērē enerģiju apkurei, aģentūru LETA informēja biedrības "Passive House Latvija" pārstāvji.

Pasīvo ēku atvērto durvju dienu uzdevums ir radīt iespēju ikvienam klātienē iepazīties ar dažāda veida augsti energoefektīvām ēkām un aprunāties ar šo ēku radītājiem - arhitektiem, energoauditoriem, būvniekiem - un iemītniekiem par to, cik vienkārša vai sarežģīta ir šādu ēku radīšana, un kāda ir šo ēku iemītnieku ikdienas pieredze, uzturoties tajās.

Pasākumā kopumā būs iespēja apmeklēt 11 ēkas - gan tādas sabiedriskās ēkās kā Ogres jaunā bibliotēka un zinātnes centrs "Vizium" Ventspilī, pasīvo ēku logu ražotne Salaspilī, gan arī vairākas mūsdienīgas privātmājas Rīgā un Pierīgā.

Biedrības "Passive House Latvija" valdes loceklis Krišjānis Kalnciems skaidro, ka, ja visas ēkas Latvijā būtu būvētas pēc pasīvās ēkas principiem, tad Latvijas valdībai šovasar nebūtu jālemj par apkures pabalstu piešķiršanu iedzīvotājiem, jo šādās ēkās apkures izmaksu faktiski nav. Piemēram, 70 kvadrātmetrus liela nesiltināta dzīvokļa iemītnieki Rīgā šoziem mēnesī var rēķināties ar vismaz 250-300 eiro lielu apkures rēķinu, savukārt divreiz lielākā pasīvā privātmājā apkures izmaksas bargākajos ziemas mēnešos nepārsniegs 40-50 eiro mēnesī.

Pasīvo un nedaudz mazāk efektīvo "A+" energoklases ēku niecīgais enerģijas patēriņš ir skaidrojams ar šo ēku izcilo hermētiskumu, kas tiek panākts ar rūpīgāku ēkas projektēšanas un būvniecības procesu, bez jebkādu specifisku un dārgu būvmateriālu pielietošanas. Vienlaikus šajās ēkās ir daudz kvalitatīvāks iekštelpu klimats, kas rada paaugstinātu komforta sajūtu un veido daudz labākus dzīves apstākļus, piemēram, cilvēkiem, kas sirgst ar astmu.

Pasīvo ēku atvērto durvju dienas ir daļa no Starptautiskajām pasīvo ēku dienām, kas vienlaicīgi notiek vairāk kā 20 pasaules valstīs un kuru ietvaros ir iespējams apskatīt simtiem pasīvo ēku. Pasākums tiek organizēts ar Eiropas Savienības līdzfinansējuma palīdzību.

Pasīvā ēka ir ilgtspējīgas būvniecības standarts, ko uzskata par energoefektivitātes jomā visprogresīvāko brīvprātīgo ēku projektēšanas un būvniecības standartu pasaulē. Pēdējo 30 gadu laikā pasaulē ir uzbūvēts vismaz 37 000 šādu ēku, no kurām vairāk nekā 5000 ēku ir apkopoti starptautiskajā pasīvo ēku datubāzē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.