Menu
 

Foto: Saeimas namā atklāta Satversmes veidotājiem veltīta izstāde

  • Autors:  Saeimas preses dienests
Foto - Reinis Inkēns, Saeima Foto - Reinis Inkēns, Saeima

“Mūsu Satversme. Tikai 116 pantos ietverts tik daudz – cilvēks, pilsonis, tauta, valsts. Brīvība un demokrātija, tiesības un arī atbildība. Šodien zinām, ka tā ir drošs pamats. Tik drošs, ka bieži par to ikdienā pat nedomājam. Taču tā sargā mūsu valsti, sargā katru no mums. Sargā no tirānijas, varas ļaunprātīgas izmantošanas un nonākšanas radikālu kļūdu purvā. Sarežģītajā parlamentārās demokrātijas procesā nodrošina līdzsvaru un prognozējamību,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, ceturtdien Saeimas namā atklājot izstādi “Satversme un tās veidotāji. Brīvība. Neatkarība. Demokrātija”.

Atgādinot, ka mūsu Satversme garantē gan pilsoniskas brīvības un iespējas, gan uzliek arī pienākumus, Saeimas priekšsēdētājs pauda, ka Latvijas konstitūcija ir kā skaista, nopietna ēka ar klasiskām proporcijām. Taču tā nav muzejs vai laikā sastindzis piemineklis. Kā mēs to apdzīvojam, ar kādu dzīvu saturu piepildām, cik labi kopta un uzturēta tā ir, tas atkarīgs no mums pašiem, akcentēja E.Smiltēns.

“Satversmes autori ir izdarījuši dižu darbu. Demokrātiski un pārdomāti. Simts gados Satversme ir pierādījusi, ka tā ir drošs mūsu valsts pamats,” teica E.Smiltēns un pateicās izstādes veidotājiem par iespēju darīt redzamas liecības par šī vēsturiskā dokumenta tapšanu un lielajām personībām, kas to radījušas.

Izstādes atklāšanā klātesošos uzrunāja arī Latvijas Nacionālā arhīva direktora vietnieks Gatis Karlsons.

Ekspozīcijā aplūkojamas gan Satversmes tapšanas liecības, tostarp Satversmes sapulces plenārsēžu stenogrammu oriģināli un likumprojekts par Latvijas Republikas Satversmes spēkā stāšanos un ieviešanu, gan dokumenti, kas vēsta par Satversmes sapulces deputātu likteņiem.

Izstāde “Satversme un tās veidotāji. Brīvība. Neatkarība. Demokrātija” Saeimas namā veltīta Satversmei, mūsu pamatlikumam. Satversme stājās spēkā pirms simts gadiem, kad 1922.gada 7.novembrī uz pirmo sēdi sanāca Latvijas Republikas 1.Saeima.

Jau proklamējot Latvijas Republiku kā neatkarīgu valsti, tās dibinātāji Satversmes sapulces sasaukšanu izvirzīja kā vienu no pirmajiem uzdevumiem. 1922.gadā pieņemtā Latvijas Republikas Satversme laika gaitā ir pierādījusi savu dzīvotspēju. Tā ir unikāla, jo citas valstis, pēc okupācijas atgūstot vai iegūstot neatkarību, izstrādāja jaunas konstitūcijas, taču Latvija atjaunoja jau pirms simts gadiem pieņemto Satversmi, kas joprojām ir spēkā. 

Izstādi “Satversme un tās veidotāji. Brīvība. Neatkarība. Demokrātija” veidojis Latvijas Nacionālais arhīvs sadarbībā ar Latvijas Republikas Saeimu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.