Menu
 

VID Muitas pārvalde šogad novērsusi vairāk nekā 3000 pret Krieviju un Baltkrieviju noteikto sankciju pārkāpumu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Veicot Eiropas Savienībā (ES) pret Krieviju un Baltkrieviju noteikto sankciju ievērošanas kontroli, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvalde no 2022.gada marta līdz decembra vidum 3040 gadījumos konstatējusi pārkāpumus un liegusi eksportēt, importēt vai pārvietot tranzītā uz vai no šīm valstīm noteiktu veidu preces, informēja VID pārstāvji.

Šogad deviņos mēnešos muitas amatpersonas veikušas aptuveni 120 200 dokumentu kontroļu un vairāk nekā 3400 muitas fiziskās kontroles pasākumu. Kontroļu rezultātā novērsti vairāk nekā 3000 pārkāpumu, liedzot izvest no ES vai ievest Latvijā no Krievijas un Baltkrievijas preces, ko atbilstoši spēkā esošajam sankciju regulējumam ir aizliegts eksportēt vai importēt.

Muitas kontroles pasākumos eksporta aizliegums piemērots tādām precēm, kas piemērotas izmantošanai transporta, enerģētikas, telekomunikācijas un citās nozarēs, proti, daudzfunkcionālām darbmašīnām, transformatoriem, iekārtu rezerves daļām, transportlīdzekļiem, turboreaktīvajiem dzinējiem un dažādiem mehānismiem. 

Novērsti mēģinājumi izvest no ES medicīnas aprīkojumu, ķīmiskos produktus, automašīnu rezerves daļas, ugunsdzēšanas aprīkojumu, papīra, kartona un citu preču kravas. Tāpat muita liegusi eksportēt noteiktus luksusa priekšmetus, kas pārsniedz noteikto robežvērtību, piemēram, vieglās automašīnas, motociklus, kafijas aparātus, pulksteņus, apavus un citas preces.

Atbilstoši regulās noteiktajam fiziskām personām uz Krieviju un Baltkrieviju jebkuras ES dalībvalsts oficiālās valūtas banknotes atļauts izvest samērīgā apmērā tikai personīgo ceļojuma vajadzību nodrošināšanai. Kontrolējot šo noteikumu ievērošanu, 194 gadījumos konstatēti mēģinājumi no ES nelikumīgi izvest skaidru naudu.

Savukārt importa aizliegums piemērots kravām ar tādām sankcijām pakļautām precēm kā koka izstrādājumi, mēbeles, koksnes granulas un briketes, dzelzs un tērauda izstrādājumi, transportlīdzekļi un to rezerves daļas, papīrs, plastmasas izstrādājumi un citu preču kravām.

Visbiežāk muita konstatējusi mēģinājumus apiet sankcijas, izmantojot neatbilstošus Kombinētās nomenklatūras (KN) preču kodus vai norādot samazinātu vērtību luksusa precēm. Vairākos gadījumos konstatēts, ka kravai sagatavoti dubultie pavaddokumentu komplekti ar atšķirīgu informāciju par saņēmēju un piegādes adresi, kas apliecina, ka patiesībā prece tiek izvesta uz Krieviju. 

Daudzi pārkāpumi ir saistīti ar pārejas perioda noteikumu neievērošanu - sankcijas attiecībā uz Baltkrieviju paredzēja un attiecībā uz Krieviju vēl paredz atsevišķus izņēmumus konkrētām preču grupām iesākto darījumu pabeigšanai līdz noteiktam datumam, ja līgums par šo darījumu noslēgts pirms attiecīgo sankciju noteikšanas.

Konstatējot sankciju pārkāpumu, tiek apturēta muitas procedūra un preces noraidītas atpakaļ uz nosūtītājvalsti. VID Muitas pārvalde 768 gadījumos ir nosūtījusi riska informāciju citām ES dalībvalstīm, vēršot uzmanību uz Latvijas muitas dienesta noraidītajām kravām un iespējamu mēģinājumu šķērsot ES ārējo robežu citā valstī.

Kontroles pasākumu rezultātā konstatējot iespējamo noziedzīgo nodarījumu, tālākā preču pārvietošana netiek pieļauta un VID Muitas pārvalde nodod lietas materiālus VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldei lēmuma pieņemšanai par kriminālprocesa sākšanu. Līdz šā gada 22.decembrim VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde ir sākusi 114 kriminālprocesus pēc Krimināllikuma 84.panta "Starptautisko organizāciju un Latvijas Republikas noteikto sankciju pārkāpšana".

Līdztekus citiem pienākumiem sankciju izpildes kontrole šogad ir viena no VID muitas iestāžu svarīgākajām prioritātēm. Tā radījusi būtisku darba amēru pieaugumu, uzsver VID pārstāvji. Muita veic kontroles pasākumus galvenokārt sektorālo sankciju īstenošanai, taču nodrošina arī finanšu sankciju īstenošanu attiecībā uz personām, uzņēmumiem. 

ES ir noteikusi plašas sektorālās sankcijas, piemēram, sarakstos ar precēm, kas Krievijai rada būtiskus ieņēmumus un ko aizliegts importēt, iekļauti apmēram 600 KN kodu, bet eksporta aizliegums piemērojams precēm, kas varētu veicināt Krievijas rūpniecības jaudas palielināšanu, - apmēram 1200 KN kodu.

Šogad 16.decembrī spēkā stājās izmaiņas Krievijai noteiktajām sankcijām, kas paredz izmaiņas arī sankcijām pakļauto preču sarakstos un nosacījumos, tādēļ VID aicina uzņēmējus pārbaudīt, vai tas neietekmē sāktos un plānotos darījumus.

VID pārstāvji atgādina, ka ikvienam uzņēmumam pirms sadarbības ar jebkuru sadarbības partneri ir jāveic pilnīga un efektīva pārbaude, lai izvairītos no sadarbības ar personu, pret kuru ir noteiktas Latvijas nacionālās, ES, ANO Drošības padomes vai ASV Ārvalstu aktīvu kontroles biroja sankcijas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.