Menu
 

Lai Ziemassvētku laiks bez raizēm: kā svinēt droši Apriņķis.lv

  • Autors:  Apdrošināšanas sabiedrība “Ergo”
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Lai svētku prieku neaizēnotu raizes par sabojātu mājokli, svecītes eglītē nepārvērstos bīstamās liesmās, lampiņas neradītu īssavienojumu un svētku salūts nenodarītu kaitējumu tā vērotājiem, apdrošināšanas sabiedrība “Ergo” aicina svētkus svinēt atbildīgi un atgādina par galvenajiem drošības pamatprincipiem.

“Neatstāt aizdegtas sveces bez uzraudzības, pārbaudīt, vai elektriskie rotājumi ir lietošanas kārtībā, pirotehniku iegādāties tikai sertificētos veikalos un rūpīgi ievērot lietošanas instrukciju – šķiet, šie principi visiem ir labi zināmi. Taču ik gadu redzam, ka svētku burzmā cilvēki zaudē modrību un piedzīvo dažādus negadījumus, tostarp priekšmetu un telpu aizdegšanos, kā arī petaržu radītās traumas.

Tādēļ svētkos aicinām rūpēties par savu un tuvinieku drošību, īpašu uzmanību pievēršot bērniem un gados vecākiem cilvēkiem, kuri nereti aizmirst pieskatīt degošas sveces, kā arī mājdzīvniekiem, kuri tās mēdz apgāzt. Šajā laikā mēs vēlamies ap sevi radīt vairāk gaismas, bet tas jādara atbildīgi, lai svētki būtu patiesi gaiši visās nozīmēs,” aicina “Ergo” Atlīdzību regulēšanas departamenta direktore Ilze Andersone.

Valsts ugunsdzēsības un glabāšanas dienesta (VUGD) pārstāve Sandra Vējiņa skaidro: “Svētki ir tādi, kādus mēs paši tos radām – cik atbildīgi esam. Ir vērts ik gadu atgādināt šķietami vienkāršas lietas, kas var pasargāt mūs no lielas nelaimes. Jāņem vērā, ka, lai notiktu ugunsnelaime, pietiek ar vienu dzirksteli sausā eglītē, adventes vainagā vai vienkārši dīvānā!

Jāatceras: jo tuvāk nāk Vecgada vakars, jo eglīte kļūst sausāka un ugunsnelaimes risks pieaug. Svarīgi pieskatīt gan bērnus, gan mājdzīvniekus, kuri nejauši var aizķert priekšmetus mājoklī, kā tas notika nesenā VUGD izsaukumā, kad uz galda novietotās degošās sveces nejauši tika apgāztas, radot ugunsbīstamu situāciju.”

Ugunsdzēsības pārklājs mājokļa drošībai

VUGD pārstāve norāda, ka mūsdienās mājokļos ir gan dūmu detektori, gan ugunsdzēsības aparāti, bet ir ļoti ieteicams sarūpēt arī ugunsdzēsības pārklāju, ko izmantot, ja nepieciešams nosegt nelielu degošu laukumu – plīts virsmu, adventes vainagu, datoru vai tml. “Agrāk situācijās, kad jāapklāj degoša virsma vai objekts, tika ieteikts izmantot vilnas segu, bet jautājums, vai šodien ikvienam mājās ir vilnas sega? Visbiežāk segas un pārklāji veidoti no sintētiska materiāla, ko noteikti nedrīkst izmantot degošu vai gruzdošu objektu dzēšanai, jo sintētika ir viegli uzliesmojošs materiāls, kas pastiprina degšanu,” uzsver S.Vējiņa.

Uzmanības centrā bērni

Vecākiem ieteicams jau laikus ar bērniem pārrunāt situācijas, kad “uguns liesmiņas sagādā prieku un kad tās var nest lielu postu,” atgādina VUGD. Gatavojoties svētkiem, vecāki nekādā gadījumā nedrīkst aizmirst par bērniem un atstāt viņus bez uzraudzības. Pirms kopīgas svētku eglītes rotāšanas jāatceras, ka ir ļoti svarīgi to stingri nostiprināt.

Lai svece nepārtop ugunsgrēkā

Sveces stabili jānovieto uz nedegošas virsmas! Nenovietojiet tās citu siltuma avotu tuvumā, piemēram, pie krāsnīm, kamīniem, elektroierīcēm, kā arī mēbeļu vai audumu tuvumā.

Uzmaniet, lai sveces neatrastos bērniem vai mājdzīvniekiem pieejamā vietā.

Parūpējieties, lai sveces liesmas nenonāk tiešā saskarē ar svečturiem un stiklu, jo tie var ieplīst.

Neatstājiet degošas sveces bez uzraudzības pat ne īsu mirkli! Dodoties prom vai gulēt, pārliecinieties, ka svece ir nodzēsta.

Starp degošām svecēm vienmēr jāatstāj vismaz 10 cm distance un jāpārliecinās, ka tās atrodas drošā attālumā no degošiem priekšmetiem.

Atcerieties, ko no lielajām, dekoratīvajām svecēm var ļoti sakarst galda virsma, tādēļ vienmēr izmantojiet svečturi vai paliktni no nedegoša materiāla. Svečturim jābūt stabilam, tādam, kas nevar viegli apgāzties.

Pieskatiet, lai telpā, kurā deg sveces, nerastos caurvējš.

Regulāri pārbaudiet sveces degli un regulāri to apgrieziet, lai parafīnā nenokļūtu svešķermeņi, kas var izraisīt ugunsgrēku.

Pārbaudiet elektriskos rotājumus

Jāatceras, ka iekštelpām paredzētos elektriskos rotājumus nedrīkst izmanot ārpus telpām, jo spuldzītes sabojāsies.

Izmantojot elektrisko lampiņu virteni, obligāti jāpārliecinās, ka visas lampiņas darbojas un nav bojātas.

Kā pareizi lietot pirotehniku

Atcerieties, ka pirotehniku jāiegādājas tikai specializētos veikalos un rūpīgi jāizlasa tās lietošanas pamācība. Visniecīgāko neskaidrību gadījumā noteikti konsultējieties ar speciālistu.

Skatītājiem ieteicams atrasties drošā attālumā no pirotehnikas izstrādājuma palaišanas vietas, lai izsargātos no smagām apdeguma traumām.

Iekārtojot uguņošanas vietu un uzstādot pirotehnikas izstrādājumus, ņemiet vērā vēja stiprumu un virzienu. Skatītājiem jājūt vējš no mugurpuses.

Neizjauciet gatavos pirotehnikas izstrādājumus. Izņemiet izstrādājumu no iepakojuma un attīriet degauklas tikai īsi pirms lietošanas.

Uguņošanas lietas neatstājiet bez uzraudzības un neļaujiet pirotehnikai nonākt bērnu rokās!

Nepieļaujiet, ka raķetes izšaušanas laikā turpat tuvumā atrodas pārējās raķetes.

Pirms palaišanas izstrādājumu novietojiet uz stabilas virsmas, lai tas palaišanas brīdī vai darbības laikā nevarētu apgāzties un negaidīti mainīt trajektoriju. Raķetes varat ievietot stabili, vertikāli nostiprinātā (piemēram, zemē ieraktā) pudelē vai caurulē.

Pirotehniskos izstrādājumus, kas nav nostrādājuši, atkārtoti aizdedzināt ir aizliegts! Pēc pāris minūtēm tos neizjauktus neitralizējiet, iemetot ūdenī.

Ja paredzēta lielāka uguņošana, laikus sagatavojiet un tuvumā novietojiet ugunsdzēšamo aparātu vai spaini ar ūdeni, kā arī pirmās palīdzības aptieciņu.

Salūta laikā parūpējieties par mājdzīvnieku drošību un atrašanos iekštelpās, jo uguņošana tiem var radīt lielu stresu. Durvis un logus šajā brīdī labāk turēt ciet, kā arī ieteicams aizvērt aizkarus, lai mazinātu uguņošanas radīto troksni un gaismu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.