Menu
 

Iedzīvotāji pērn aktīvāk nekā iepriekš ziņojuši Valsts vides dienestam par iespējamiem vides pārkāpumiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Foto - arhīvs Attēlam ir ilustratīva nozīme. Foto - arhīvs

Valsts vides dienests (VVD) 2022. gadā ir saņēmis vairāk kā 8000 ziņojumus, kas ir aptuveni par 17% vairāk nekā gadu iepriekš. Kopumā iedzīvotāji par dažādiem vides pārkāpumiem ziņojuši, zvanot uz Vides SOS tālruni 3420 reizes, “Vides SOS” mobilajā lietotnē ziņojot 4180 reizes un sūtot 570 e-pasta vēstules.

Par pieaugošu sabiedrības līdzdalību vides pārkāpumu novēršanā liecina ziņojumu skaita palielinājums visos saziņas kanālos. Saņemto sūdzību Top 5 tēmas ir:
- nelikumīgas darbības ar atkritumiem un piegružošana,
- iespējams gaisa piesārņojums – traucējošas smakas un putekļi,
- ūdens piesārņojums,
- nelikumīga zveja un makšķerēšanas noteikumu pārkāpumi,
- piesārņojošo darbību uzņēmumu pārkāpumi.

Bieži saņemto ziņojumu risināšana, īpaši par piegružošanu ar atkritumiem, ir citu iestāžu pārraudzībā. Arī šajā gadā no visiem saņemtajiem ziņojumiem vien 32% ir bijuši VVD kompetencē un pārkāpumu novēršanā ir iesaistījušies valsts vides inspektori.

Puse no VVD kompetencē esošajiem ziņojumiem ir bijuši par traucējošu smaku – 1208 ziņojumi, no kuriem apstiprinājušies vien 4%. Diemžēl nepamatotas sūdzības samazina VVD inspektoru pieejamību patiesi nopietnu vides problēmu risināšanai, tādēļ VVD Operatīvā koordinācijas centra dežuranti pastiprinātu uzmanību pievērš saņemto ziņojumu pamatotībai un to sākotnējai izvērtēšanai. Kopumā par smakām visbiežāk ziņojumi tiek saņemti no Rīgas, Jelgavas, Limbažu, Ventspils, Liepājas un Mārupes  administratīvajām teritorijām.

Pēc VVD informācijas, visvairāk sūdzību par traucējošo smaku, ņemot vērā siltos laikapstākļus, tiek saņemts vasarā. Arī 2022. gada augustā iedzīvotāji pastiprināti ziņoja par traucējošu smaku laikā, kad neraksturīgi augstas temperatūras un atmosfēras spiediens kopā ar sutīgo laiku neļāva smakām izkliedēties. Līdz ar to pilsētu iedzīvotāji īpaši sūdzējās par dažādu pārtikas pārstrādes uzņēmumu radītajām smakām, savukārt lauku teritorijās tradicionāli neapmierinātību raisīja lauksaimniecībā, īpaši kūtsmēslu izvešanas radītās smakas.

“Vides SOS” mobilo lietotni iedzīvotāji visbiežāk izmanto, lai ziņotu par vidē izmestiem atkritumiem, kas 2022.gadā, tāpat kā gadu iepriekš, bija aptuveni divas trešdaļas no saņemtajiem ziņojumiem, un to skaits pieaudzis pavasarī – marta, aprīļa un maija mēnešos. “Vides SOS” saņemtie ziņojumi par atkritumiem vidē nodoti risināšanai atbildīgajām institūcijām – 272 ziņojumi VAS “Latvijas valsts meži”, 344 ziņojumi SIA “Rīgas meži” un 2000 ziņojumi, kas novirzīti pašvaldībām visā Latvijā.

Rudenī VVD kopā ar SIA “Rīgas meži” īstenoja informatīvu kampaņu #TīriRīgasMeži, kā rezultātā 3,5 reizes salīdzinājumā ar 2021.gadu audzis ziņojumu skaits par atkritumiem mežā Rīgas un Pierīgas teritorijās.

Divos objektos, kur iepriekšējos gados bija apstiprināti traucējošu smaku pārsniegumi, pēc VVD rīkojumiem tika uzstādītas elektroniskās smaku monitoringa iekārtas. Ar 2022. gadu pie SIA “Rīgas ūdens” dūņu uzglabāšanas lauka “Vārnukrogs” un SIA “Getliņi EKO” tika uzstādīti “elektroniskie deguni”, kas tiešsaistes režīmā ļauj VVD darbiniekiem monitorēt smakas koncentrācijas līmeni pie abu uzņēmumu teritorijām un, ar uzņēmumu iesaisti, laikus novērst pārkāpumus, ja tādi radušies. Pateicoties modernajai uzraudzības sistēmai, iedzīvotāji par šīm teritorijām sūdzējušies divas reizes mazāk nekā 2021.gadā.

Iedzīvotāji 2022. gadā sūdzējušies par gaisa kvalitāti dažādos Rīgas reģionos, īpaši liels ziņojumu skaits saņemts no Bolderājas apkaimes iedzīvotājiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.