Logo
Drukāt šo lapu

Stoltenbergs sācis sarunas par aizsardzības izdevumu palielināšanu

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņojis, ka uzsāktas jaunas sarunas par aizsardzības izdevumu palielināšanu. "Vairāki sabiedrotie stingri atbalsta 2% mērķa pārvēršanu par minimālo mērķi," gadu mijā ziņu aģentūrai DPA sacīja Stoltenbergs.

"Mēs tiksimies, mums būs ministru tikšanās, mums būs diskusijas galvaspilsētās," paziņoja NATO ģenerālsekretārs, paužot pārliecību, ka vienošanos būs iespējams panākt jau nākamajā samitā, kas plānots 11. un 12.jūlijā Viļņā.

NATO pašreizējais mērķis nosaka, ka alianses dalībvalstīm jācenšas līdz 2024.gadam palielināt izdevumus aizsardzībai līdz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) gadā. NATO par šo mērķi vienojās 2014.gadā samitā Velsā pēc tam, kad Krievija bija anektējusi Ukrainai piederošo Krimu.

Stoltenbergs neatklāja, kuras valstis aicinājušas palielināt mērķi, bet Polija, Lietuva un Lielbritānija nesen pauda atbalstu stingrāku mērķu izvirzīšanai, ņemot vērā Krievijas atkārtoto iebrukumu Ukrainā, liecina diplomātu sacītais.

Tiek uzskatīts, ka Vācija, Kanāda, Beļģija uz citas valstis ir noskaņotas pret šādu soli. Līdz šim tās savai aizsardzībai atvēlējušas ievērojami mazāk par 2% no IKP. Gaidāms, ka Vācijas aizsardzības izdevumi 2022.gadā būs bijuši tikai 1,44% no IKP.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024