Menu
 

Elīna Kalniņa: Krāšana kā spēle – pieci veidi, kā uzkrājuma veidošanu padarīt aizraujošāku Apriņķis.lv

  • Autors:  Elīna Kalniņa, “SEB bankas” Privātpersonu segmenta vadītāja
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Krāšana nenoliedzami prasa disciplīnu, kas, iespējams, atbaida daļu iedzīvotāju no finanšu uzkrājumu veidošanas vai ambiciozu mērķu izvirzīšanas. Taču to var padarīt vieglāku un interesantāku, ieviešot dažādus spēles elementus. Ievērojot dažādus spēles noteikumus, līdz gada beigām iespējams uzkrāt līdz pat 1456 eiro. Iedvesmai iesakām piecus veidus, kā krāšanu pārvērst spēlē un padarīt aizraujošāku.

Nr.1: Kādi laikapstākļi, tāds uzkrājums

Laikapstākļi ir viena no izplatītākajām neitrālajām sarunu tēmām gan ar svešiniekiem, gan draugu lokā. Laikapstākļi var būt arī indikators tam, cik daudz naudas atlicināt uzkrājumiem.

Katra mēneša sākumā pārbaudiet iepriekšējā mēneša augstāko (vai zemāko, ja tā ir ziema) temperatūru un ieskaitiet šo summu krājkontā.

Piemēram, ņemot vērā pērna gada temperatūras datus, ar šādiem soļiem gada laikā būtu izdevies uzkrāt aptuveni 270 eiro. Lai gan tas var nešķist daudz, šī vienkāršā un jautrā metode palīdzēs uzkrāt līdzekļus, piemēram, nākamā gada Ziemassvētku dāvanām.

Nr.2: 52 nedēļas un 1378 eiro

Vēl viena krāšanas spēle, ko vērts izmēģināt, ir atlikt tik daudz eiro, kurā gada nedēļā dzīvojam. Proti, atliciniet 1 eiro jaunā gada pirmajā nedēļā, 2 eiro otrajā, 3 eiro trešajā un tā tālāk, līdz gada 52. nedēļā atlicināsiet 52 eiro.

Ja izdosies pieturēties pie plāna, līdz gada beigās šī metode palīdzēs uzkrāt 1378 eiro.

Vienīgais šīs metodes trūkums ir tas, ka gada beigās, kad izdevumi svētku sezonā jau tā ir lielāki, ir jāatlicina maksimālā summa. Šādā gadījumā ir iespējams krāšanu pavērst pretēji, proti, pirmajā nedēļā atlicinot 52 eiro, bet gada pēdējā nedēļā – 1 eiro.

Nr.3: Katrai dienai sava vērtība

Ja vairāk nekā 50 eiro atlicināšanas paņēmiens pēdējās nedēļās šķiet finansiāli pārāk sarežģīts, var izmantot citu aprēķinu tehniku, kur katru dienu tiek uzkrāta nedēļas dienai atbilstoša summa, proti pirmdien – 1 eiro, otrdien – 2 eiro, bet svētdien – 7 eiro.

Tādējādi ietaupīsiet 28 eiro nedēļā un nākamajā nedēļā sāksiet visu no jauna. Ievērojot šādus spēles noteikumus visas 52 nedēļas, gada beigās jūsu uzkrājums būs 1456 eiro.

Nereti, ja uzreiz jāatliek lielāka naudas summa, to ir grūti izdarīt. Šajā gadījumā labāk ir biežāk atlicināt mazāku summu, lai sasniegtu tādu pašu rezultātu.

Ikdienā nereti tiek tērētas nelielas summas tādiem pirkumiem kā kafija līdzņemšanai, kāds našķis vai žurnāls, taču tikpat labi šīs summas var tikt novirzītas uzkrāšanas spēlei.

Nr.4: Cents pie centa katru dienu

Vēl viena spēle, kas palīdzēs veidot uzkrājumus, ir tāda, kur katru dienu tiek atlikti tik centi, kāda ir diena, proti, gada pirmajā dienā krājkontā jāieskaita 1 cents, otrajā – 2 centi utt. Savukārt gada 365. dienā attiecīgi krājkontā jāieskaita 3,65 eiro.

Lai arī sākotnēji summas var šķist mazas un nenozīmīgas, tomēr šī spēle lieliski parāda katra centa vērtību, jo ar šādu metodi gada laikā iespējams uzkrāt 667,95 eiro.

Protams, katru dienu pārskaitīt dažus centus uz atsevišķu kontu var būt sarežģīti, tāpēc šo spēli iespējams vienkāršot, aprēķinot, cik centu būtu jāatliek kopā mēnesī, un attiecīgi šādu summu novirzot uzkrājumam vienu reizi mēnesī.

Nr.5: Uzkrāt, noapaļojot iztērēto summu

Vēl viens veids, kā veidot uzkrājumus, ir noapaļot katru tēriņu summu līdz veselam skaitlim un novirzīt starpību ietaupījumos. Piemēram, ja par pusdienām samaksājāt 4,54 eiro, jums vajadzētu novirzīt krājkontā 46 centus.

To var būt grūti aprēķināt pašam pēc katra pirkuma, tāpēc šeit noder tehnoloģijas. Piemēram, “SEB bankas” mobilajā lietotnē var izmantot digitālo krājkasi, kurā viss notiek automātiski – katra ar karti samaksātā summa tiek noapaļota un starpība automātiski tiek pārskaitīta uz krājkontu. Tādā veidā gadā nemanāmi var uzkrāt vairākus simtus eiro – tas atkarīgs no darījumu skaita un summas.

Neatkarīgi no tā, kādu krāšanas metodi vai spēli izvēlaties, svarīgi atcerēties, ka nozīme ir katram centam un šķietami nelielām summām. Izvēloties sev atbilstošāko metodi, ievērojot spēles noteikumus un uzkrājot konsekventi, gada laikā var sasniegt labus rezultātus un sakrāt vēlamajam mērķim vai nākamā gada svētku tēriņiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.