Menu
 

Foto: Siguldā atklāta Solveigas Vasiļjevas izstāde "Bez robežām"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – Edgars Semanis Foto – Edgars Semanis

Siguldas novada Kultūras centrā “Siguldas devons” zālē “Silva” atklāta mākslinieces Solveigas Vasiļjevas izstāde “Bez robežām”. Izstāde apskatāma līdz 5.februārim “Siguldas devons” darba laikā darbadienās no 11.00 līdz 18.00 un sestdienās no 10.00 līdz 16.00.

Solveiga Vasiļjeva dzimusi 1954.gadā Rīgā, beigusi Siguldas 1.vidusskolu. 1978.gadā beigusi Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultāti, informēja Kultūras centrā. Ir Arhitektūras maģistre. Izstādēs piedalās kopš 1977.gada. Ir daudzu izstāžu, simpoziju dalībniece Latvijā un ārzemēs. Latvijas Mākslinieku savienības biedre kopš 1989.gada.

Māksliniece jau vairāk nekā 40 gadus caur savu radošo darbību, spēku un neatlaidību nes Latvijas vārdu pasaulē. Viņa zināma kā daudzpusīga un radoši nerimstoša māksliniece. Solveiga ir ne tikai izdomas bagāta tēlniece, bet arī darbojas citos mākslas žanros – zīmējumi, digitālā grafika, video, skulptūra un instalācijas.

“Manu radošo pētījumu un meklējumu objekts ir gaisma, atstarošanās un caurspīdīgums. Tas sasaucas ar pirmsākuma ideju un svēto Trīsvienību, kur augstākā saprāta – Dieva izpausme ir gaisma, atstarošanās – viņa radītais (daba, būtnes). Caurspīdīgums – kā metafora garam jeb apziņai, kas mājo augstāko dimensiju telpā,” par izstādē skatāmo stāsta māksliniece.

“2009.gada izstāde “Asinsaina” Dizaina fabrikā, 2011.gadā “Sarkanais kods” Ķīnā, 2013.gadā izstāde “Kāds vēro vīrusu. Mutācijas” Jūrmalas pilsētas muzejā, 2013.gadā “Laika ķērājs” Japānā, 2016.gadā “Hierarhija” koncertzāles ”Cēsis” Izstāžu zālē, 2016.gadā “Kentaurs21” Taivānā, 2017.gadā “Eņģelis 2111” Taivānā, 2020.gadā “Jaunās eksistences formas” Siguldā – šie mani līdzšinējie projekti veido savstarpēju pēctecību, tie ir kā kāpnes, kur katrs nākošais projekts ir iepriekšējā turpinājums. Nākošais radošā darba posms turpina iesākto – mēģināt atminēt Dieva mīklainos un noslēpumainos nodomus par Visuma evolūciju un mūsu civilizāciju kā tā sastāvdaļu.

Pētījumu un meklējumu būtība ir visus šos elementus, gaismu, atstarošanos un caurspīdīgumu, integrēt telpiskos objektos. Mūsdienu materiālu pieejamība ļauj to īstenot. Piemēram, daudzu slāņu caurredzamība rada daudzu dimensiju sajūtu, pulētas (ieliektas un izliektas) spoguļplaknes – atstarošanos. Gan objekti, gan pielietotie materiāli, gan to forma veido vienumu un ilūziju par daudzu dimensiju pasauli,” turpina Solveiga.

Izstāde “Bez robežām” tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Siguldas novada pašvaldības atbalstu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.