Menu
 

Aptauja: katram ceturtajam Latvijas iedzīvotājam nav nekādu iekrājumu

  • Autors:  Jekaterina Ziniča, “Luminor” biznesa attīstības vadītāja
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Katram ceturtajam jeb 25% Latvijas iedzīvotāju nav izveidots nekāds uzkrājums neparedzētiem gadījumiem, kas ir par 5% vairāk nekā gadu iepriekš, liecina “Luminor” bankas veiktā iedzīvotāju aptauja. Vienlaikus katrs ceturtais jeb 26% respondentu ar saviem uzkrājumiem varētu izdzīvot līdz diviem mēnešiem.

“Luminor” veiktās aptaujas rezultāti rāda, ka gandrīz piektdaļai jeb 18% respondentu pietiktu finanšu 3 līdz 6 mēnešiem, kas ir par 6% mazāk nekā gadu iepriekš. Tajā pašā laikā vairāk nekā pusgadu ar saviem iekrājumiem varētu izdzīvot gandrīz katrs piektais iedzīvotājs (19%), no kuriem vairāk ir vīriešu nekā sieviešu.

Regulāri veicot aptaujas un pētot Latvijas iedzīvotāju finanšu situāciju, šogad varam secināt, ka vairāk nekā trešdaļai nebūtu finanšu līdzekļu iztikai vismaz mēnesim neplānotu finanšu grūtību gadījumā. Turklāt satraucošs ir apstāklis, ka šo iedzīvotāju skaits palielinās, salīdzinot ar pērno gadu.

Aizvadītais gads apliecināja, ka mums var nākties sastapties ar dažādām negaidītām situācijām ne tikai privātu, bet arī globālu notikumu ietekmē, un tas var atstāt  būtisku ietekmi uz mūsu finansēm. Tādēļ ir svarīgi sākt veidot uzkrājumus “nebaltai dienai” tad, kad ir stabili un regulāri ienākumi, ideālā gadījumā atliekot 10% no ienākumiem vai cik ir iespējams, kaut 10 eiro. Lai arī pandēmijas laikā iedzīvotāji kopumā tērēja mazāk un uzkrāja vairāk, pašreizējos augstas inflācijas apstākļos veiktie uzkrājumi varētu tikt izmantoti, lai segtu pieaugošās izmaksas.

Aptaujas dati ļauj secināt, ka visilgāk ar esošajiem uzkrājumiem varētu iztikt cilvēki vecumā virs 60 gadiem – 26% aptaujāto šajā vecuma kategorijā atzinuši, ka viņiem pietiktu uzkrājumu, lai izdzīvotu vairāk nekā sešus mēnešus, bet piektajai daļai – 3 līdz 6 mēnešus. Tajā pašā laikā vecuma kategorijā no 40 līdz 49 gadiem 3 līdz 6 mēnešus varētu iztikt vien 16% aptaujāto.

Vislabākā situācija ar uzkrājumiem neparedzētiem gadījumiem ir Rīgā un Zemgalē dzīvojošiem cilvēkiem, bet vissliktākā – Vidzemes iedzīvotājiem, kur trešdaļa aptaujāto ir atbildējuši, ka viņiem nav uzkrājumu, lai izdzīvotu negaidītu finanšu grūtību gadījumā, kā arī cilvēkiem ar pamatizglītību, no kuriem šādu atbildi ir snieguši 39% respondentu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.