Menu
 

Levits: VKKF finansējums nedrīkst ciest tāpēc, ka valdība maina spēles noteikumus par LVM ziedojumiem kultūrai

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts prezidenta kanceleja Foto - Valsts prezidenta kanceleja

Gan Dziesmu un deju svētki, gan reģionālās kultūras programmas, gan Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) finansējums kopumā nedrīkst ciest tāpēc, ka valdība pēkšņi maina spēles noteikumus par AS "Latvijas valsts meži" (LVM) ziedojumiem kultūrai, mikroblogošanas vietnē "Twitter" norāda Valsts prezidents Egils Levits.

Valsts pirmā amatpersona uzsvēra, ka aicinās Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) un finanšu ministru Arvilu Ašeradenu (JV) to ņemt vērā.

Pagājušā gada decembra beigās VKKF padomes priekšsēdētāja Dace Bluķe pauda aicinājumu valdībai atgriezties pie jautājuma par VM ziedojumu politiku.

Bluķe akcentēja, ka VKKF padomes sēde dažas dienas pirms Ziemassvētkiem nesa nepatīkamas ziņas kultūras nozarei. Masu medijos jau izskanējuši valdības iebildumi pret LVM ziedojumu politiku, kā rezultātā tādu nākamgad nebūs vispār.

"Kā VKKF padomi informēja kultūras ministrs, pat neraugoties uz viņa uzstājīgiem aicinājumiem Ministru kabineta sēdēs akceptēt LVM ziedojumu novirzīšanu kultūras jomai. Finansējums, ar kuru tiek atbalstītas vairākas VKKF kultūras programmas, tiek sadalīts konkursu kārtībā. Katru projektu vērtē ekspertu komisijas, vadoties pēc fonda vispārējiem finansējuma sadales principiem," skaidroja VKKF padomes priekšsēdētāja.

VKKF kopš 2011.gada sadarbojas ar LVM vairāku kultūras programmu finansēšanā. 2022.gadā uzņēmumu ziedojums bija 750 000 eiro. No tā pilnībā vai daļēji tika finansēta programma "Valstiski nozīmīgi kultūras pasākumi", programma koru un tautas deju tradīcijas attīstībai, kā arī reģionu - Kurzemes, Zemgales, Latgales un Vidzemes kultūras programmas. Šajās programmās pavisam 2022.gadā tik atbalstīti 58 projekti visā Latvijā, kā arī diasporā.

Savukārt reģionu programmās tika atbalstīti 239 projekti - tai skaitā Latgalē 71, Vidzemē 69, Kurzemē 49, Zemgalē 50. Ziedojumi, kas novirzīti VKKF programmām, sadalīti ievērojot vispārējos VKKF projektu finansēšanas nosacījumus.

LETA jau rakstīja, ka nākotnē paredzēts ieviest jaunu kārtību LVM veiktajiem ziedojumiem, būtiski pārskatot pašreizējo pieeju.

Savukārt otrdien, 20.decembrī, valdības sēdē 2022.gadam paredzētos LVM ziedojumus lielākoties paredzēts finansēt atbilstoši jau piedāvātajam, izņemot dāvinājumus pašvaldībām.

Ziedojumu pašvaldībām jautājumā tiks respektēta Ministru prezidenta nostāja, jo šie dāvinājumi nav atsevišķi izskatīti kādā no atbildīgajām institūcijām, iepriekš norādīja "Jaunās vienotības" politiķis, finanšu ministrs Ašeradens.

LVM ziedojumu piešķiršanas pašreizējā pieeja nākotnē nebūtu turpināma un būs būtiski jāpārskata, pauda JV politiķis. Lai gan vairākas organizācijas LVM ziedotos līdzekļus jau uztver kā savu bāzes budžetu, tomēr pareizāka pieeja būtu šos līdzekļus ieskaitīt valsts budžetā, lai pēc tam vērtētu to izlietojumu, pauda finanšu ministrs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.