Logo
Drukāt šo lapu

Latvija šogad plāno apmācīt 2000 dažāda līmeņa Ukrainas bruņoto spēku karavīru

Aizsardzības ministre Ināra Mūrniece vizītē Kijivā tiekas ar Ukrainas aizsardzības ministru Oleksiju Rezņikovu. Foto - Ukrainas Aizsardzības ministrija Aizsardzības ministre Ināra Mūrniece vizītē Kijivā tiekas ar Ukrainas aizsardzības ministru Oleksiju Rezņikovu. Foto - Ukrainas Aizsardzības ministrija

Latvija šogad plāno apmācīt 2000 dažāda līmeņa Ukrainas bruņoto spēku karavīru, kas būs divas reizes vairāk nekā pērn, informēja Aizsardzības ministrijas preses nodaļā.

Piektdien aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA) piedalījās astotajā Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksmē Ramšteinā, Vācijā. Sanāksmes laikā aizsardzības ministri pauda atbalstu un gatavību piegādāt papildu ieročus, lai stiprinātu Ukrainas militārās spējas savas teritorijas atgūšanai.

"Lai uzvarētu Krievijas uzsāktajā karā, Ukrainai vajadzīgs ne tikai morāls atbalsts. Ukrainai ir vajadzīgs vairāk. Vairāk smago ieroču, pretgaisa aizsardzības sistēmu, artilērijas, dronu un cita veida militāro atbalstu," norādījusi Mūrniece.

Aizsardzības ministre informēja kolēģus par Latvijas plānotajām papildu militārā atbalsta piegādēm. Latvija tuvākajā laikā piegādās Ukrainai desmitiem "Stinger" pretgaisa aizsardzības sistēmu, divus Mi-17 helikopterus, desmitiem ložmetējus un to munīciju, desmitiem bezpilota lidaparātu, kā arī rezerves daļas haubicēm.

Papildus Latvija šogad plāno apmācīt 2000 dažāda līmeņa Ukrainas bruņoto spēku karavīru, kas būs divas reizes vairāk nekā 2022.gadā.

Nostiprinot pirms Ramšteinas sanāksmes pausto par papildu militārā atbalsta sniegšanu Ukrainai, Mūrniece un vēl septiņu valstu aizsardzības ministri parakstīja kopīgu apņemšanos par palīdzību Ukrainai. Tajā valstis uzskaitījušas konkrētu militāro atbalstu Ukrainai, apņemoties sniegt ātru un apjomīgu militāro palīdzību, lai veicinātu Ukrainas teritoriju atgūšanu.

Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksme Ramšteinā apvieno vairāk nekā 50 valstis visā pasaulē, un tā tika izveidota ar mērķi kolektīvi atbalstīt Ukrainu, lai sniegtu atbalstu Ukrainas bruņotajiem spēkiem pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā un uzsāktās pilna mēroga karadarbības.

Aizsardzības ministrija janvāra sākumā paziņoja, ka līdz šim Latvijas sniegtais atbalsts Ukrainai veido 0,93% no iekšzemes kopprodukta (IKP) jeb vairāk nekā 314 miljonus eiro. No šīs summas aptuveni 300 miljoni eiro veido Latvijas valdības sniegtais militārais atbalsts Ukrainai, bet pārējo summu - Latvijas sabiedrības saziedotie līdzekļi. Latvijas militāro atbalstu Ukrainai veido munīcija, prettanku ieroči, pretgaisa raķetes "Stinger", bezpilota lidaparāti, pašgājējhaubices, četri helikopteri, degviela, individuālais ekipējums, sausās pārtikas uzturdevas karavīriem un citas preces.

Aizsardzības ministrija sadarbībā ar organizāciju "Uzņēmēji mieram" īsteno iniciatīvu, kuras mērķis ir savākt ziedojumus vairāk nekā septiņu miljonu eiro apmērā, lai Ukrainas bruņotajiem spēkiem nodrošinātu militāros transportlīdzekļus, bruņuvestes, bruņotas ātrās medicīniskās palīdzības mašīnas, tehnoloģiju risinājumus un cita veida militāro palīdzību, piemēram, binokļus un nakts redzamības iekārtas.

Tāpat ar Aizsardzības ministrijas atbalstu Ukrainā regulāri tiek nogādāta daudzveidīga humānā un medicīniskā palīdzība, kas tiek organizēta sadarbībā ar "Ziedot.lv" un kustības "Uzņēmēji mieram" atbalstu.

Savukārt akcijā "Twitter konvojs" Ukrainas bruņoto spēku karavīriem ziedoti jau vairāk nekā 900 apvidus auto, lai uzvarētu kaujās pret Krievijas okupācijas spēkiem.

 
Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024