Menu
 

Top pētījums par Latvijas ezeriem, iesaistot skolēnus kā galvenos pētniekus

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.bef.lv Foto - www.bef.lv

Ikviens Latvijas skolēns ir aicināts iejusties pētnieka lomā un kopā ar skolotāju sagatavot konkursa pieteikumu, lai iegūtu iespēju piedalīties pētījumā par Latvijas ezeriem. Dalība pētījumā sniegs izpratni gan par ezera dzīves ciklu, gan par saldūdeni kā vērtīgu resursu, kā arī tā būs lieliska iespēja bērniem un jauniešiem iesaistīties sabiedriskās zinātnes aktivitātēs, izpētot kādu savā apkārtnē esošu ezeru, dīķi vai citu stāvošu ūdenstilpi, informē "Baltijas Vides forumā".

Lai piedalītos pētījumā, ir jāsagatavo savs pieteikums konkursam, iesūtot to līdz 2023.gada 9.februārim. Konkursa rezultātā tiks atlasītas 10-20 skolas no dažādām Latvijas pašvaldībām, kas piedalīsies sabiedriskās zinātnes aktivitātēs un pētījumā par Latvijas ezeriem. Konkursa nolikums pieejams "Baltijas Vides foruma" vietnē www.bef.lv.

Ezeri Latvijā ir būtisks vides elements, kas nodrošina dažādus labumus, piemēram, skaistu ainavu, bioloģisko daudzveidību, klimata regulāciju. Tomēr ezeri no tā veidošanās brīža ir lemti aizaugšanai, kas ir dabisks ezera dzīves cikls. Ar savu rīcību mēs varam šo procesu paātrināt vai arī gluži pretēji - palēlināt, skaidro "Baltijas Vides forumā". Šī pētījuma mērķis ir pirmo reizi Latvijā ar sabiedriskās zinātnes palīdzību (iesaistot skolēnus) veikt Latvijas ezeru un citu mazāku ūdenstilpju izpēti, lai izvērtētu to ekoloģisko stāvokli.

Pētījums ilgs no 2023.gada 31.marta līdz 2023.gada 10.jūnijam, tā rezultātus apkopos zinātnieces no Latvijas Hidroekoloģijas institūta. Tiks sagatavots digitāls buklets, un ikviens interesents tiks aicināts uz tiešsaistes lekcijām, lai izzinātu, kas atrodams skolēnu iesūtītajos ūdens paraugos, kādi ir ezeri Latvijā, ko ezerā darīt, ko nedarīt un kāpēc ir svarīgi būt atbildīgiem un domāt ilgtspējīgi. Tāpat būs iespēja laimēt klātienes tikšanos ar zinātniecēm no Latvijas Hidroekoloģijas institūta, Baltijas Vides foruma ekspertēm un rakstnieci Agnesi Vanagu, kuras jaunākā grāmata "Plastmasas huligāni. Tas ir murgs" pievēršas tieši tēmai par ūdens piesārņojumu un tā sekām, norāda "Baltijas Vides forumā".

 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.