Menu
 

Apdrošināšanas sabiedrība "Ergo" Latvijā pērn atlīdzībās izmaksājusi 68 miljonus eiro

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Apdrošināšanas sabiedrība “Ergo” Latvijā 2022. gadā izmaksājusi atlīdzības 68 miljonu eiro apmērā. 41 miljons eiro izmaksāts veselības un dzīvības apdrošināšanas veidos, bet citu risku, tostarp OCTA, KASKO, īpašuma, ceļojumu, civiltiesiskās atbildības un nelaimes gadījumu, apdrošināšanas atlīdzībās izmaksāti 27 miljoni eiro. Savukārt “Ergo” Baltijas valstīs izmaksāto atlīdzību apjoms 2022. gadā sasniedzis 220 miljonus eiro.

Izvērtējot aizvadītā gada apdrošināšanas atlīdzību datus, uzņēmumā secina, ka gan pēcpandēmijas posms, gan strauji augošā inflācija ir būtiskākie faktori, kas ietekmējuši atlīdzību izmaksu apjomu veselības apdrošināšanā. Pirmkārt, iedzīvotāji vairāk sākuši izmantot maksas ambulatoros medicīnas pakalpojumus, kas, iespējams, saistīts ar Covid-19 pandēmijas laikā atlikto slimību ārstēšanu. Otrkārt, atlīdzību pieaugumu ietekmējusi medicīnas pakalpojumu izmaksu palielināšanās.

“Inflācijas ietekme vērojama arī citos apdrošināšanas veidos, piemēram, strauji pieaugot būvniecības izmaksām, 2022. gadā par 14 % palielinājies vidējās atlīdzības apmērs privātīpašuma apdrošināšanā. Savukārt Covid-19 ierobežojumu atcelšana atkal iekustinājusi ceļojumu apdrošināšanas sektoru. 2022.gadā atsākoties aktīvai tūrisma pakalpojumu izmantošanai un palielinoties ārvalstu ceļojumu iespējām, pieteikto ceļojumu apdrošināšanas atlīdzību apjoms pieaudzis par 156 %, salīdzinot ar 2021.gadu,” norādījusi “Ergo” Atlīdzību regulēšanas departamenta direktore Ilze Andersone.

Pērn palielinājies to apdrošināto personu īpatsvars, kas vismaz reizi gadā saņēmuši kādu ambulatoro medicīnas pakalpojumu – veikuši izmeklējumus, medicīniskas manipulācijas vai saņēmuši konsultācijas. Ja vēl 2021. gadā tie bija 70 % no kopējā apdrošināto skaita, tad 2022. gadā jau gandrīz 90 %, liecina “Ergo” dati. 

Aizvadītais gads iezīmējis jaunu tendenci darba devēju rūpēs par savu darbinieku labbūtību. Proti, vēl pirms pieciem gadiem darba devēju izvēlētās polises bija drīzāk paredzētas, lai darbiniekiem nodrošinātu ar veselību saistītās pamatvajadzības, taču tagad darba devēji arvien vairāk virza savu uzmanību no darbinieku fiziskās veselības uz garīgo. Līdz ar to nozīmīgāku vietu apmaksājamo medicīnas pakalpojumu klāstā polisēs ieņem tieši mentālās veselības speciālisti. Pērn iedzīvotāji biežāk izmantojuši arī dažādus ambulatorās rehabilitācijas pakalpojumus.

2022.gada sākuma vētras atstāja lielu ietekmi uz nekustamā īpašuma apdrošināšanas atlīdzību skaitu: pērn janvārī “Ergo” tika pieteikts par 60 % vairāk privātīpašuma apdrošināšanas atlīdzību nekā parasti šajā laikā. Kopumā par vēja radītajiem postījumiem “Ergo” 2022. gadā atlīdzībās izmaksāja gandrīz 700 000 eiro. Savukārt lielākās atlīdzību izmaksas pērn saistītas ar dažādām ugunsnelaimēm komercīpašumos, tostarp ar uzņēmējdarbības pārtraukšanas riska iestāšanos ugunsgrēku seku dēļ.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.