Menu
 

Latvijas Kara muzejā atklās izstādi "Cīņa par Ukrainu"

  • Autors:  Latvijas Kara muzejs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Latvijas Kara muzejs sadarbībā ar Nacionālo Ukrainas Otrā pasaules kara vēstures muzeju veido izstādi "Cīņa par Ukrainu", kuru plānots atklāt 24.februārī plkst. 16.00.

Vākt, saglabāt un parādīt pasaulei Krievijas – Ukrainas kara stāstus un lietišķo priekšmetu liecības– tā šobrīd ir muzeja prioritārā misija. Kopš Krievijas pilnā mēroga iebrukuma Ukrainā pirmās dienas Kijevas Nacionālais Ukrainas Otrā pasaules kara muzejs ieņem aktīvu pozīciju kultūras un informācijas frontē, stāstot par agresora pastrādātajiem noziegumiem un aicinot pasauli kopā ar ukraiņu tautu pretoties absolūtajam ļaunumam. Ar autentisku priekšmetu un fotogrāfiju palīdzību muzeja darbinieki dokumentē karu.

Projekts “Cīņa par Ukrainu” ar lietišķo priekšmetu jeb artefaktu palīdzību atklāj iebrucēju neglīto seju. Izstādē aplūkojamas unikālas liecības par Krievijas noziedzīgo darbību. Izstādi veido divas antagoniskas sižeta līnijas: “Ienaidnieka uzbrukums” un “Aizstāvji”.

Sižeta līnija “Ienaidnieka uzbrukums” vēsta par agresora iebrukumu suverēnas valsts teritorijā – tas ir kaut kas nepieredzēts kopš iepriekšējā pasaules kara laika. Šo sižetisko līniju veido eksponāti, kuri savākti desmit kara mēnešu laikā lauka ekspedīcijās kara postītajās teritorijās.  Muzeja darbinieki bija vieni no pirmajiem, kas ieradās no Krievijas okupācijas atbrīvotajās un ienaidnieka izpostītajās teritorijās. 2022.gada aprīļa pirmajās dienās tie bija Kijivas un Čerņihivas apgabali, septembrī un oktobrī – Harkivas un Doņeckas apgabali, novembrī – Hersonas apgabals. Šo ekspedīciju fotofiksāciju veikusi muzeja fotogrāfa Viktora Bivševa fotokamera. Pētnieki kļuva par okupācijas seku aculieciniekiem. Pateicoties šo cilvēku darbam, Krievijas paveikto briesmu darbu liecības kļuva par muzeja eksponātiem.

Izmantojot mākslinieciskos paņēmienus un mākslas instalācijas, apmeklētāja acīm paveras Krievijas bruņoto spēku neglītā daba: vardarbīga, mierīgos iedzīvotājus terorizējoša, nepieredzētus kara noziegumus izdaroša.

Neatkarīgās Ukrainas robežu nekaunīgi šķērsojušo iebrucēju zābaki simboliski salocīti Krievijā joprojām populārajā padomju piecstaru zvaigznē.

Izstādes improvizētās vitrīnas veidotas no autentiskiem ienaidnieka armijas lietotajiem zenītraķešu sistēmas “BUK” konteineriem: šis ierocis kopš 2014. gada ir viens no Krievijas agresijas pret Ukrainu simboliem. Tā caur militāro tehniku, munīcijas paraugiem, ieročiem, dokumentiem, sadzīves priekšmetiem un propagandas paraugiem radām priekšstatu par visas iespējamās cilvēcības un morāles robežas pārkāpušo armiju.

Īpaši iespaidīgs ir stāsts par Kremļa propagandu un tās izpausmēm Hersonas pilsētā. Impērijas simboli, apvienojumā ar padomju simboliku ir nenoliedzams pierādījums Krievijas ideoloģiskās mašinērijas vērienīgai un ilgstošai sagatavošanai startam. Propagandas iespieddarbi, skolas mācību grāmatas, viltus ziņu publicēšana, “reliģijas” un citi aģitācijas materiāli pseidoreferenduma par pievienošanos Krievijai sakarā, utt.  Pilnīgi meli, manipulācijas, dezinformācija, pseidonarratīvi un absolūts naids pret visu ukrainisko. Tie ir pierādījumi Putina režīma graujošajai darbībai pret Ukrainas tautu un valsti.

Otrā sižetiskā līnija sastāv no lielformāta izteiksmīgām fotogrāfijām, kurās redzami Ukrainas aizstāvji – karavīri, kas šobrīd pretojas ienaidnieka iebrukumam. Šīs fotogrāfijas uzņemtas 2022. gada jūlijā, kad ar Ukrainas bruņoto spēku Ģenerālštāba atbalstu muzeja ģenerāldirektors Jurijs Savčuks un muzeja brīvprātīgais fotogrāfs no Zviedrijas Andžejs Markevičs devās uz ukraiņu armijas vienību izvietojumu. Šīs lauka ekspedīcijas laikā, atrodoties Harkivas, Dņipropetrovskas, Mikolajivas, Odesas un Kijivas apgabalos izvietotajās armijas vienībās, muzejnieki fotografēja dažādu Ukrainas bruņoto spēku veidu un vienību karavīrus.

Nobraucot tūkstošiem kilometrus gar frontes līniju, viņi veidoja iespaidīgus varoņu attēlus un apkopoja šo cilvēku  neiedomājamos stāstus. Izstādē apmeklētājs var ieskatīties to drosmīgo Ukrainas aizstāvju acīs, kuri sargā ne tikai Ukrainas, bet arī Eiropas un pasaules drošību. Šobrīd Ukrainā notiek karš, tāpēc drošības apsvērumu dēl informācija par ukraiņu karavīriem ir iespējami neliela.

Krustā sistā Ukrainas zeme, izpostītas pilsētas, ielas, mājas, cilvēku dzīve…Ienaidnieka armija atklāti demonstrē savu necilvēcisko būtību, visu postot savā ceļā un visur atstājot asiņainu noziegumu pēdas. Tomēr Ukraina kopā ar saviem brīvās pasaules sabiedrotajiem turpina sīvi pretoties kopējam pasaules ļaunumam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.