Menu
 

"Conexus": Pērn izdevies nodrošināt nepārtrauktu un drošu dabasgāzes apgādi arī sarežģītos ģeopolitiskos apstākļos

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.conexus.lv Foto - www.conexus.lv

Lai gan 2022.gads enerģētikas nozarē aizvadīts krīzes un dabasgāzes piegāžu pārkārtošanas zīmē, vienotajam dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatoram AS “Conexus Baltic Grid” (“Conexus”) ir izdevies nodrošināt svarīgāko – dabasgāzes piegādes drošību un nepārtrauktību. Neskatoties uz sarežģītajiem apstākļiem, “Conexus” neto apgrozījums sasniedza 55,1 milj. eiro, kas ir tikai par 3% mazāk nekā gadu iepriekš, liecina sabiedrības nerevidētais finanšu pārskats par aizvadīto gadu.

Apgrozījuma samazinājumu galvenokārt veido pārvadītās dabasgāzes apjoma kritums 20% apmērā, vienlaikus labāki rādītāji vērojami dabasgāzes uzglabāšanas segmentā. Augsto gāzes cenu dēļ Latvijas lietotāju dabasgāzes patēriņa apjoms samazinājās līdz 8,8 TWh, kas ir par trešdaļu mazāk nekā pērn. Tāpat būtiskā dabasgāzes cenas pieauguma rezultātā samazinājās arī elektroenerģijas ražošanas apjomi valsts lielākajās termoelektrostacijās, informē uzņēmumā.

“Pērn būtiskākais uzdevums bija pārorientēties uz jauniem dabasgāzes piegādes avotiem, veiksmīgi pielāgojoties tirgus pārmaiņām. Dabasgāzes tirgotāji aktīvi palielināja dabasgāzes piegādes no Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināļa, no Lietuvas saņemtās dabasgāzes apjomam sasniedzot 17 TWh (neieskaitot tranzītu), kas ir nepilnas deviņas reizes vairāk nekā iepriekšējā gadā,” skaidro “Conexus” valdes loceklis Mārtiņš Gode.

Reaģējot uz ģeopolitisko situāciju Eiropā, dabasgāzes iesūknēšana Inčukalna pazemes gāzes krātuvē tika uzsāka jau 2022.gada februāra beigās. Lai sekmētu dabasgāzes apgādes drošību un nepārtrauktību, dabasgāzes iesūknēšana krātuvē tiek nodrošināta arī izņemšanas sezonas laikā.

2022.gada laikā tika aizvadītas vairākas Inčukalna pazemes gāzes krātuves jaudas izsoles, kuru rezultātā dabasgāzes tirgotāji pilnībā rezervēja visu krātuves tehnisko jaudu 24,1 TWh apmērā, pieaugumam palielinoties par 27%. 2022.gada 31.decembrī Inčukalna pazemes gāzes krātuvē atradās dabasgāzes tirgotāju noglabātā dabasgāze 11,3 TWh apjomā, vēsta “Conexus” pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.