Menu
 

Mārupes novada pašvaldības budžeta ieņēmumi plānoti 92 miljonu eiro apmērā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto, infografika - Mārupes novada pašvaldība Foto, infografika - Mārupes novada pašvaldība

Mārupes novada pašvaldības domes sēdē apstiprināts 2023.gada budžets, kurā lielākās investīcijas plānotas izglītības nozarei, satiksmes drošības un ceļu kvalitātes uzlabošanai, kā arī ievērojama budžeta daļa tiks maksāta pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā.

Mārupes novada pašvaldības budžeta ieņēmumi plānoti 92 miljonu eiro apmērā, ko veido pamatbudžeta ieņēmumi 75,2 miljonu eiro apmērā, 16 miljonu eiro budžeta līdzekļu atlikums uz gada sākumu un kredītlīdzekļu piesaiste no Valsts kases ES projekta līdzmaksājumu nodrošināšanai. Kā informēja novada domē, pamatbudžeta ieņēmumus veido prognozētais iedzīvotāju ienākumu nodoklis 56,1 miljonu eiro apmērā, nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi 5,4 miljoni eiro apmērā, valsts budžeta transferti 11,7  miljonu eiro apmērā un citi pašvaldības ieņēmumi.

Lielākie plānotie budžeta izdevumi, kas ir 42,2  miljoni eiro jeb 48% no kopējiem 2023.gada pamatbudžeta plānotajiem izdevumiem, paredzēti izglītības nozarei. Nozīmīgas investīcijas atvēlētas izglītības iestāžu infrastruktūras pilnveidošanai – 2023.gadā plānots labiekārtot Babītes vidusskolas sporta laukumu un pārbūvēt skolas apkures sistēmu, pārbūvēt Jaunmārupes skolas stadionu. Plānots izstrādāt būvprojektus Mārupes pamatskolas pirmsskolas izglītības iestādes pārbūvei un jaunas pirmsskolas izglītības iestādes Piņkos būvniecībai, kā arī izstrādāt būvprojektu Skultes sākumskolas, sporta zāles un ēdināšanas telpu siltināšanai un rekonstrukcijai.

Otru lielāko izdevumu pozīciju veido Mārupes novada pašvaldības iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā citu pašvaldību atbalstam, šogad šim mērķim paredzot jau 12,4  miljonus eiro jeb 14% no budžeta izdevumiem. Savukārt 9,1 miljonu eiro jeb 11 % no plānotajiem kopējiem 2023.gada pamatbudžeta izdevumiem plānots novirzīt satiksmes drošības un ceļu kvalitātes uzlabošanai – pašvaldības autoceļu uzturēšanai, ielu būvniecībai un ielu apgaismojuma tīkla attīstībai.

5,49 miljoni eiro jeb 6% no plānotajiem izdevumiem šogad tiks novirzīti teritoriju un mājokļu apsaimniekošanai, savukārt 5,57 miljoni eiro – aktīvās atpūtas, kultūras un sporta jomas uzturēšanai. 4,61 miljonus eiro, kas ir 5% no kopējiem budžeta izdevumiem, 2023.gadā paredzēts novirzīt sociālajai aizsardzībai, bet 3,78 miljonus eiro jeb 4% – administrācijas vajadzībām.

Pēc pašvaldības datiem, 1,9 miljonus eiro jeb 2% no plānotajiem kopējiem 2023.gada pamatbudžeta izdevumiem plānots izlietot vides uzlabošanas un uzturēšanas pasākumu veikšanai, meliorācijas un polderu sistēmu uzturēšanai.  Lai veicinātu iedzīvotāju iesaisti dažādu sabiedrībai būtisku jautājumu lemšanā un pašvaldības budžeta sagatavošanā, uzsākts darbs pie līdzdalības budžeta ieviešanas, šim mērķim budžetā paredzot 291 372 eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.