Menu
 

41% ģimeņu ļautu jauniešiem patstāvīgi lemt par izglītības izvēli pēc 9.klases

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) veiktās aptaujas dati liecina, ka 41% vecāku un vecvecāku neietekmētu jauniešu lēmumus par profesionālās vai vispārējās vidējās izglītības izvēli pēc pamatskolas pabeigšanas. Tajā pašā laikā 37% tomēr mēģinātu ietekmēt bērna izvēli, procentuāli līdzvērtīgās daļās dodot priekšroku profesionālās izglītības iestādei un vispārējās izglītības mācību iestādei.

Pēc VIAA informācijas, atvases izvēli par labu profesionālās izglītības iestādei censtos ietekmēt 18% aptaujāto ģimenes locekļu, savukārt noskaņot savu bērnu iegūt vispārējo vidējo izglītību mēģinātu 19% respondentu. Aptaujā arī atklājās, ka 6% aptaujāto uzskata, ka viņiem nav ietekmes uz jauniešu izglītības lēmumiem, savukārt 16% nezina, kā rīkotos bērna izglītības izvēles brīdī.

Galvenais iemesls, kas motivētu vecākus un vecvecākus virzīt jauniešus mācībām tieši profesionālajā izglītības iestādē, 54% gadījumu būtu bērna talants un interese par konkrēto profesiju, tikmēr 46% gadījumu tā būtu iespēja bērnam iegūt perspektīvu un labi atalgotu arodu, savukārt 34% gadījumu – iespēja iegūt prasmes, kas noderēs visa mūža garumā. 8% gadījumos respondentus par labu šādam lēmumam motivētu iespēja jaunietim ātrāk uzsākt darba gaitas un iepazīt darba tirgu, kā arī pozitīva sabiedrības attieksme pret profesionālo izglītību. 5% gadījumu aptaujāto neietekmētu nekas no minētā, savukārt 2% gadījumos aptaujātie norādīja citu variantu, piemēram, minot, ka vēlētos, lai jaunietis veic intelektuālu darbu.

4.un 5.aprīlī Ķīpsalas izstāžu centrā norisināsies konkurss “SkillsLatvia 2023”, kurā savas profesionālās iemaņas apliecinās un par augstiem rezultātiem 19 dažādos prasmju konkursos cīnīsies vairāk nekā 120 konkursanti no 31 profesionālās izglītības iestādes. Divu konkursa dienu laikā dalībnieki no visas Latvijas demonstrēs savus talantus, zināšanas un profesionalitāti skatlogu dizainā un noformēšanā, tērpu dizainā un izgatavošanā, datortīklu administrēšanā, grafikas dizainā, mobilajā robotikā un citās jomās.

Paralēli “SkillsLatvia 2023” norisei notiks arī profesionālo prasmju iepazīšanas aktivitātes “Izmēģini prasmes”, lai jaunieši varētu izmēģināt savas spējas vairāk nekā 40 profesionālajās prasmēs. Apmeklētāji varēs piedalīties arī “Skolu brīvajā mikrofonā”, lai uzzinātu vairāk par profesionālās izglītības iestādēm un mācību programmām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.