Menu
 

Prorektore: Augstskolām nepieciešami spēcīgi partneri Apriņķis.lv

  • Autors:  Jeļena Titko, Ekonomikas un kultūras augstskolas zinātņu prorektore
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Zinātnei un uzņēmējdarbībai viennozīmīgi jāiet kopsolī – pētījumiem jābūt jēgpilniem, pielietojamiem, sniedzot pienesumu tautsaimniecībai un ekonomikai. Lai gan arī mazas augstskolas var demonstrēt augstus sasniegumus zinātnē, izšķiroša loma ir partneriem – uzņēmumiem un valsts iestādēm –, kā arī informācijas apritei. Pat vērtīgākajam pētījumam nebūs jēgas, ja attiecīgās nozares pārstāvjiem nebūs iespējas iepazīties ar tā rezultātiem.

Zinātnei jābūt pielietojamai

Lai sekmētu Latvijas augstskolu konkurētspēju starptautiskā līmenī, zinātnei viennozīmīgi jābūt pielietojamai. Pirms pieņemt lēmumu par kāda pētījuma uzsākšanu, nepieciešams konkrēts rīcības plāns un pamatojums, kāpēc tas ir nepieciešams. Pamatojumam būtu jāsakņojas tautsaimniecībā. Nacionāla līmeņa pētījumos viennozīmīgi būtu vajadzīga arī attiecīgās nozares ministrijas iesaiste, tas sekmētu zinātnes institūcijas sasaisti ar nozari. Ja ministrija publicē ziņojumu ar būtiskākajiem pētījuma rezultātiem, nozares uzņēmumi varētu ar tiem ne tikai iepazīties, bet arī izmantot savā darbībā.

Ieguvumi gan tautsaimniecībai, gan zinātniskajām institūcijām

Universitāšu un augstskolu pieredze visā pasaulē apliecina, ka zinātniekiem jāstrādā ciešā sadarbībā ar uzņēmējiem un valsts iestādēm, lai radītās inovācijas pēc iespējas ātrāk transformētos reālā ieguldījumā ekonomikā. Tas nozīmē gan tautsaimniecības izaugsmi, gan ienākumus zinātniskajām institūcijām. Arī mūsu pieredzē ir pētījumu grupu veidošana, kurā līdzdarbojas gan zinātnes, gan biznesa jomas pārstāvji, un jau pētījuma izstrādes laikā tiek domāts par potenciālajiem klientiem un investoriem. Pētījuma grupās tiek iesaistīti arī studējošie, pēc iespējas agrāk stiprinot pārliecību par biznesa un zinātnes sadarbības nepieciešamību.

Pētnieku fokusā ilgtspēja un sociālā uzņēmējdarbība

Ir gandarījums, ka aizvien vairāk zinātnes un uzņēmējdarbības jomu pārstāvji apzinās sadarbības nepieciešamību, to apliecina arī pētījumu tēmas un tendences. Aprīļa otrajā pusē jau septīto reizi notiks starptautiskā zinātniskā konference “Jaunākās tendences ekonomikā, kultūrā un humanitārajās zinātnēs” (“Emerging Trends in Economics, Culture and Humanities” (etECH2023)). Šogad pētnieku pieteiktās tēmas – piespiedu migrācijas ietekme uz darba tirgu, sociālā drošība un krīzes pārvaldība kara ietekmē, aprites ekonomika, sociālā uzņēmējdarbība, korporatīvās sociālās atbildības ietekme uz patērētājiem u.c. – precīzi atspoguļo arī aktualitātes tautsaimniecībā.

Konferences kā iespēja arī uzņēmējiem

Manuprāt, uzņēmējiem būtu vērtīgi ne tikai iesaistīties studiju programmu veidošanā un satura izstrādē, kā tas šobrīd notiek daudzās augstskolās Latvijā un pasaulē, bet arī aktīvi līdzdarboties zinātnes virzienu attīstīšanā. Šāda veida konferences ir lieliska iespēja gan pētniekiem, gan uzņēmējiem: pētniekiem tā ir iespēja pielietot savas zināšanas, lai risinātu aktuālas un reālas tautsaimniecības problēmas, bet uzņēmējiem – rast atbildes uz dažāda līmeņa problēmjautājumiem, ar ko nākas saskarties ikdienā.

Izaicinājums – partneru atrašana

Neraugoties uz to, ka mūsdienās vien retais iebilst zinātnes un biznesa nozaru sadarbībai, joprojām ir virkne izaicinājumu – viens no tiem ir sadarbības partneru atrašana. Lielai daļai uzņēmumu (īpaši Latvijā) vēl nav izstrādājies paradums sarežģījumu gadījumā uzrunāt augstskolas kā partnerus, tāpēc liela loma ir tieši universitāšu un augstskolu iniciatīvām. Izveidojot pētniecisko darba grupu, īstenojam sadarbību ar Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociāciju – arī tas ir ceļš uz ciešāku sadarbību ar uzņēmumiem.

Domājot par ciešāku zinātnes un uzņēmējdarbības sasaisti, svarīgi atcerēties, ka pienesumu tautsaimniecībai var sniegt ne tikai STEM nozares pētījumi, bet arī citu jomu – pedagoģijas, vadības zinātņu, tiesību zinātnes, personālvadības, kā arī radošo studiju nozaru – pētījumi. Būtiski ir arī ne vien ļaut iepazīties ar pētījumu rezultātiem, bet arī ar jau īstenotiem veiksmīgiem sadarbības piemēriem, kas motivētu aizvien vairāk uzņēmējus un augstskolas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.