Menu
 

Saeimas Izglītības komisija: Jānodrošina iespēja skolām šogad rīkot iestājpārbaudījumus

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Ieva Ābele, Saeima Foto - Ieva Ābele, Saeima

Lai nodrošinātu iespēju skolām šogad, tāpat kā iepriekš, rīkot iestājpārbaudījumus, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija trešdien uzdeva Izglītības un zinātnes ministrijai līdz 17.aprīlim iesniegt izskatīšanai Saeimā alternatīvus grozījumus Vispārējās izglītības likumā, vēsta Saeimas preses dienests.

No šī mācību gada pirmo reizi valsts pārbaudes darbi latviešu valodā, matemātikā un svešvalodā pamatizglītībā tiek organizēti centralizēti. Atbilstoši spēkā esošajam regulējumam mācību priekšmetos, kuros skolēni kārto centralizētos eksāmenus, nevar tikt rīkoti iestājpārbaudījumi.

Lai veidotu vienotu pieeju uzņemšanai vidējās izglītības programmā gan vidusskolās, gan valsts ģimnāzijās, iepriekš ministrija bija rosinājusi noteikt, ka pamatizglītības sertifikāts apliecina vērtējumu valsts pārbaudījumā, kurā organizēts centralizētais eksāmens. Pamatizglītības sertifikātā uzrādītais mācību snieguma vērtējumus attiecīgajā mācību priekšmetā kalpotu kā konkursa atlases kritērijs izglītojamo uzņemšanai vidējās pakāpes izglītības programmās.

Kā komisijas sēdē klāstīja Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvji, šī gada centralizēto valsts pārbaudes darbu rezultāti ļaus iegūt pilnīgāku ainu un pēc tam būs iespējams efektīvāk spriest par kārtību uzņemšanai vidējās pakāpes izglītības programmā.

Tāpat alternatīvajā likumprojektā aicināts precizēt normas par dokumentiem, kurus Ministru kabineta noteiktajā kārtībā saņem izglītojamie par vispārējās pamatizglītības programmas vai vispārējās vidējās izglītības programmas apguvi, kā arī gadījumiem, kuros izglītojamajiem izsniedzama liecība.

Pēc Saeimas preses dienesta informācijas, komisijas sēdē skatītie grozījumi Vispārējās izglītības likumā aptvēra arī jautājumu par izglītojamo ar speciālām vajadzībām skaitu klasē, kā arī izglītības iestāžu internātu organizatorisko struktūru. Deputāti vienojās, ka šie jautājumi skatāmi atsevišķi vispārējā kārtībā.

Komisija alternatīvos grozījumus Vispārējās izglītības likumā plāno izskatīt trešdien, 19.aprīlī. Kā informēja komisijas priekšsēdētājas biedrs Česlavs Batņa, lai varētu nodrošināt to, ka jau maijā skolas var rīkot iestājpārbaudījumus, komisija plāno lūgt grozījumus atzīt par steidzamiem un izskatīt Saeimas 20.aprīļa sēdē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.