Menu
 

Apkopoti padomi pareizai papīra iepakojuma atkritumu šķirošanai

  • Autors:  Laima Kubliņa, SIA “Zaļā josta” mārketinga vadītāja
Ilustrācija - “Zaļā josta” Ilustrācija - “Zaļā josta”

Ik gadu Latvijas tirgū laistais papīra un kartona iepakojuma apjoms, kas tiek izmantots gan pārtikas, gan nepārtikas preču iesaiņošanai, strauji pieaug. Atbilstoši Valsts vides dienesta datiem, tirgū laistie apjomi pieauguši no vidēji 70 000 tonnām 2019. gadā līdz 77 300 tonnām 2021. gadā. Izlietots iepakojums kopā ar izlasītiem žurnāliem, pierakstītām kladēm un apdrukātu biroja papīru kļūst par makulatūru – vērtīgu otrreizējo izejmateriālu, kura dalīta vākšana atkārtotai pārstrādei ir būtiska.

Papīra un kartona iepakojums ir lieliski derīgs pārstrādei, ja nav slapjš un nesatur ēdiena pārpalikumus

Papīra un kartona iepakojums ir izgatavots no atjaunojamiem resursiem – celulozes šķiedrām, kas iegūtas no koksnes vai otrreizēji pārstrādātas makulatūras. Tāpēc tas skaitās dabīgāks un mazāk kaitīgs videi, ja tomēr tiktu apsaimniekots neatbilstoši. Tomēr tā arī ir lieliska izejviela jaunu lietu radīšanai. Tukšu un saplacinātu papīra un kartona iepakojumu met konteinerā vieglajam iepakojumam. To pārstrādās vai nu jaunos papīra un kartona izstrādājumos, vai izmantos siltumizolācijas materiālu, tapešu, higiēnas papīra izstrādājumu,  kartona olu kastīšu, dzīvnieku pakaišu, kancelejas preču un neskaitāmu citu priekšmetu izgatavošanai.

Vienreizlietojamos traukus nepārstrādā

Aizvien plašāk tiek izmantotas alternatīvas plastmasas vienreizlietojamiem traukiem, glāzēm un  krūzēm, piedāvājot līdzvērtīgus izstrādājumus, kas izgatavoti no kartona. Tomēr jebkurš vienreizlietojamais trauks, neatkarīgi no materiāls, no kā tas ir izgatavots, nav paredzēts izmešanai vieglā iepakojuma šķirošanas konteinerā, jo vienreizlietojamie trauki, glāzes un krūzes Latvijā netiek pārstrādātas. Pat, ja ar acīm to nevar manīt, šie trauki satur plānu plastmasas vai citu vielu pārklājumu, kas padara tos izturīgus pret mitrumu un karstu ēdienu, tomēr vienlaikus arī padara nepiemērotus pārstrādei. Izlietotie vienreizlietojamie papīra un kartona trauki, glāzes un krūzes metami sadzīves atkritumu konteinerā vai izmantojami atkārtoti mājas apstākļos – piemēram, stādu audzēšanai pavasarī.

Ja kartona un papīra iepakojums ir viegli sasmērēts, tas tik un tā ir derīgs pārstrādei

Bieži diskusijas izraisa izlietotais iepakojums, kas ir ticis viegli sasmērēts – vai tas ir vai nav derīgs pārstrādei un kur to likt? Piemēram, picas kaste ar pāris taukainiem pleķīšiem. Vai brokastu pārslu kaste, kurai stūris netīšām ticis apliets ar pienu. Atceries – ja kartona iepakojums ir izžuvis, tam nav pielipušas ēdiena paliekas (piemēram, picas kastē ir mazi taukaini traipiņi, bet nav pielipis klāt siers), tad to droši saplacini un met konteinerā vieglajam iepakojumam. Tomēr, ja iepakojums ir caurmircis, piesūcies ar taukvielām vai satur ēdiena paliekas, tas metams sadzīves atkritumu konteinerā.

Tetrapakas ir derīgas pārstrādei, tomēr ne visi apsaimniekotāji tās pieņem kopā ar vieglo iepakojumu

Dzērienu kartona iepakojums (tautā saukts par tetrapaku) ir piemērots pārstrādei. Parasti tas satur kartonu no ārpuses, folijas kārtu iekšpusē un plēves pārklājumu starp šiem slāņiem, kas tos satur kopā. Tehnoloģiski šīs kārtas var atdalīt un atgūt otrreizējās izejvielas. Šobrīd tiek strādāts valsts mērogā, lai visā Latvijā tukšas tetrapakas varētu izmest konteinerā vieglajam iepakojumam. Piemēram, visā Rīgā ir panākta vienošanās, ka apsaimniekotāji tetrapakas pieņem pārstrādei. Par pārējiem reģioniem gan vēl ir jāprecizē pie sava apsaimniekotāja. Pirms izmest tetrapaku dalītās vākšanas konteinerā, izskalo to (tas ir īpaši būtiski, ja iepakojumā bija piena produkti!), saplacini un uzskrūvē atpakaļ korķīti.

Ik reizi, pārstrādājot makulatūru, zūd tās kvalitāte

Kartona olu kastītes, ļoti pelēks un trausls kartona pildmateriāls elektroiekārtu kastēs – tie ir klasiskie piemēri daudzkārt pārstrādātas makulatūras izstrādājumiem. Šie jau savu labo darbu videi ir snieguši, proti, vairākkārtīgi atdzimuši jaunā veidolā. Un šī ir viņu pēdējā dzīve. Ik reizi, pārstrādājot makulatūru, saīsinās celulozes šķiedras garums, līdz ar to zūd arī gala produkta kvalitāte. Tas kļūst trauslāks un plūksnaināks. Tāpēc neņem ļaunā, ka apsaimniekotājs iesaka šādus izstrādājumus tomēr mest sadzīves atkritumu konteinerā, lai nodrošinātu iespēji augstāku kvalitāti otrreizējām izejvielām, kas iegūtas no dalītās vākšanas konteineru satura pārstrādes.

Jāatceras kartona iepakojumu sakomplektēt tā, lai tas blīvi ietilpst atkritumu konteinerā

Tukšā kaste no ledusskapja, iegādātajām mēbelēm vai no veļas mašīnas ir lieliska otrreizējā izejviela, kas metama dalītās vākšanas konteinerā vieglajam iepakojumam. Tomēr atceries pirms kastu izmešanas tās saplacināt, iespējams pat vairākkārtīgi pārlocīt un kārtīgi saspiest, lai tās ne tikai ietilpst konteinerā, bet arī nerada gaisa kabatas, aizņemot pēc iespējas mazāk vietas.

Skavas un kniedes nav nepieciešams atdalīt, pirms izmest makulatūru pārstrādi

Tas ir mīts, ka vecās burtnīcas, kalendārus vai pierakstu klades pirms izmešanas dalītās vākšanas konteinerā ir nepieciešams atskavot. Pārstrādājot makulatūru, tehnoloģija jau paredz speciālus magnētus un sietus, kas palīdz atdalīt visus metāla piejaukumus, tostarp skavas un kniedes. Tomēr, ja makulatūra satur ievērojami lielākus stiprinājumus, piemēram, spirāles, kancelejas knaģus, tos gan ir vēlams iespēju robežās mājas apstākļos atdalīt, atvieglojot pārstrādes procesu.

Sīki papīri no dokumentu smalcinātāja vai saplēstas piezīmju lapiņas ļoti apgrūtina to pārstrādi

Kad smalkie papīriņi un citi sīkumiņi nonāk uz šķirošanas līnijas, tie izbirst cauri sietiem, radot netīrību, haosu un pat beigās netiek līdz pārstrādei. Tāpēc izvairies no sīku papīru izmešanas dalītās vākšanas konteinerā vieglajam iepakojumam. Papīru no dokumentu smalcinātāja vai mazās piezīmju lapiņas ievieto atsevišķā papīra maisā vai aploksnē, radot monolītu papīra saišķi. Tad tas droši ceļos pa šķirošanas līniju, līdz nonāks pārstrādē. Bet vēl labāk – pārej uz digitāliem dokumentiem un lieki neko nedrukā – tad šī problēma tev nebūs aktuāla.

Izlietots tualetes papīrs, roku dvieļi un salvetes nav metami dalītās vākšanas konteinerā vieglajam iepakojumam

Viss dalītās vākšanas konteinera saturs nonāk uz šķirošanas līnijas, kur speciāli apmācīti darbinieki to ar rokām sašķiro pa veidiem un atdala pārstrādei nederīgos piemaisījumus. Iedomājies, cik nepatīkama izvērtīsies viņu darba diena, ja uz šķirošanas lentas līdzās tukšajam kartonam, papīra maisiem un citām lietderīgām otrreizējām izejvielām slīdēs smakojošs izlietotais tualetes papīrs un citas nehigiēniskas, veselību apdraudošas antisanitāras lietas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.