Logo
Drukāt šo lapu

Uzmanību! Jauniem vīriešiem nekavējoties jāpiesakās valsts aizsardzības dienestā Apriņķis.lv

Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Tātad – jauniem vīriešiem nekavējoties ir jāpiesakās obligātajā valsts aizsardzības dienestā, pretējā gadījumā var pietrūkt brīvu vakanču un palikt gribot.

Tas ir paradokss, ka formāli dienests ir obligāts, bet iesaucamo skaits tik mikroskopisks, ka nemaz netiek afišēts. Pēc loģikas, gribētāju vidū būs jāveidojas sīvai konkurencei. Šogad trīs simti, nākamgad pieci simti, un pieteikšanās brīvprātīga. Skaitliski tas nekas nav. Viena rota.

Kāpēc valsts aizsardzības politikas plānotāju ambīcijas tik ļoti nokritušās, ka no sākotnēji plānotajiem vairākiem tūkstošiem iesaucamo atlikuši vien pāris simti, man nav skaidrs. Iespējams, viņi vienkārši ir sliktās domās par Latvijas jaunajiem vīriešiem. Toties tiem, kas pieteiksies brīvprātīgi, tiek solīta izcila bonusu pakete: kompensācija par brīvprātīgu iesaisti valsts aizsardzības dienestā būs 7700 eiro gadā, apmaksāta ēdināšana, dzīvošana, veselības aprūpe.

Valsts aizsardzības dienesta karavīriem plānots izmaksāt divas reizes lielāku kompensāciju nekā Igaunijā, Lietuvā vai Somijā! Tā, it kā viņus rekrutētu amatiem augstākajā biznesa menedžmentā, nevis par valsts naudu, tas ir, viņiem par brīvu, taisītos apmācīt dažādās specialitātēs un piešķirt dažādus sertifikātus, ko vēlāk var izmantot civilajā dzīvē, piemēram, šofera tiesības. Turklāt tiek piedāvāti tik daudzi dienesta veidi, ka piemērots atradīsies pat visniķīgākajam iesaucamajam.

Katrā ziņā, valsts aizsardzības dienesta vakanču aizpildīšana un piedāvātās iespējas ne mazākajā mērā neatspoguļo tās šausmas, ko zīmē obligātās karaklausības pretinieki. Daži mūžīgie studenti un viņu pārbijušās mammas.

Kaut kādas ģedovščinas piesaukšana vispār šķiet idiotisms. Hallo! Mēs jau vairāk nekā trīsdesmit gadus dzīvojam brīvā Latvijā! Tieši tāpēc, ka atbrīvojāmies no visiem tiem padomju/krievu murgiem. Un piedēvēt Latvijas armijai ģedovščinu nav nekāda pamata. Tās ir krievu, ne latviešu tradīcijas. Tiem, kas šo vārdu lieto bezjēgā, varam iztulkot: ģedovščina jeb ārpusreglamenta attiecības ir pakāpē augstāku karavīru terors pret citiem, kas izpaužas pazemošanā, piespiedu nodarbināšanā, piekaušanā, naudas izspiešanā un tādā garā. Savukārt pienākums armijā pildīt pavēles un doto uzdevumu – tā nav ģedovščina.

Arī nogurums nav ģedovščina, arī ilgas pēc mājām vai mammas vārītās zupas un regulāra seksa sievas apskāvienos. Tā nav ģedovščina! Ģedovščina būs tad, ja ienāks krievi. Tad viņi te slaktēs, varos, zags – pēc pilnas programmas kā Ukrainā. Un tieši tādēļ ir gudri un tālredzīgi iesaistīties valsts aizsardzībā. Savlaicīgi apgūt karošanai nepieciešamās specialitātes. Ja valsts par to vēl piemaksā un dāvina dārgas dāvanas – atteikties būtu gaužām negudri.

Protams, kā jebkurā organizācijā un jebkurā kolektīvā, arī armijā ir dažādi cilvēki. Gadās gudrāki, gadās mazāk gudri. Gadās konflikti. Jebkuram pieaugušam cilvēkam ir jābūt tam gatavam, ienākot jebkurā pieaugušu cilvēku kolektīvā, tajā skaitā armijā. Joprojām ļoti laba lasāmviela, kas paskaidro, kas, kā un kāpēc notiek armijā, ir krietnā kareivja Šveika dēkas. Tās māca jaunus izaicinājumus uztvert ar veselīgu devu humora, jo ikviena ķimpa galu galā atrisinās.

Leģendārais čehu varonis Šveiks devās cīņā, jo, kad tēvija ir briesmās, katram kroplim ir jābūt savā vietā! Šķiet, ka Latvijā visi kropļi jau aizsteberējuši uz Zemessardzi, tagad kārta pāraugušajiem studentiem un visiem pārējiem lates dzērājiem.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024