Menu
 

Aptauja: Uzņēmēji Latvijā ir bažīgāki par ekonomisko situāciju nekā Lietuvā un Igaunijā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.pexels.com Foto - www.pexels.com

Vācijas-Baltijas Tirdzniecības kamera (AHK) no 13.februāra līdz 17.martam 2023.gadā veica ikgadējo savu biedru aptauju. Aptauja vienlaicīgi tika veikta 16 Austrumeiropas un Centrāleiropas valstīs, un tajā piedalījās 1620 uzņēmumi, tostarp 139 no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas, informē AHK pārstāvji.

Šī gada aptaujā Latvijā strādājošie uzņēmumi attiecībā uz ekonomisko situāciju valstī pauda lielākas bažas nekā abās pārējās Baltijas valstīs un bija arī kritiskāki nekā iepriekšējos gados. 84% no aptaujātajiem uzņēmumiem Latvijā atzina valsts ekonomisko situāciju kā apmierinošu, bet 14% - kā sliktu, kamēr tikai 2% to atzina par labu. Salīdzinājumam 46% no aptaujātajiem uzņēmumiem Lietuvā atzina savas valsts ekonomisko situāciju kā labu. Būtisks aptaujāto uzņēmu īpatsvars Latvijā - 52% - uzskata, ka ekonomiskā situācija valstī šogad vēl vairāk pasliktināsies, kamēr abās pārējās Baltijas valstīs vismaz 70% aptaujāto uzņēmumu pauda uzskatu, ka viņu valsts ekonomiskā situācija vai nu paliks nemainīga, vai pat uzlabosies.

Vienlaikus situāciju savā uzņēmumā 90% Latvijā aptaujāto uzņēmumu norādīja kā labu vai apmierinošu un 70% pauda optimistisku pārliecību, ka situācija pašu uzņēmumā šogad vēl vairāk uzlabosies - 33% plāno apgrozījuma pieaugumu, nedaudz vairāk nekā puse paredz eksporta apjomu palielināšanos, 94% no aptaujas dalībniekiem neplāno atlaist darbiniekus, bet aptuveni trešdaļa plāno pat nodarbināto skaita pieaugumu, stāsta AHK pārstāvji.

62% no aptaujātajiem Latvijā strādājošiem uzņēmumiem kā lielāko risku savam biznesam norādīja augstās enerģijas izmaksas. Piektdaļa  aptaujas dalībnieku Latvijā norādīja, ka augsto enerģijas cenu dēļ viņi jau bijuši spiesti samazināt sava uzņēmuma aktivitātes. Salīdzinājumam Igaunijā šādi rīkojušies vien 7% no aptaujātajiem uzņēmumiem, bet Lietuvā - 4%.

Latvijā starp aptaujātajiem uzņēmumiem valda arī salīdzinoši vislielākā neapmierinātība ar valdības darbu: to kā sliktu novērtēja 19%, kamēr Lietuvā tik kritiski bija 10% uzņēmēju, bet Igaunijā - vien 3%. Bīstamu signālu raida arī atbilde uz jautājumu, vai aptaujātie uzņēmēji atkārtoti izvēlētos Latviju kā vietu investīcijām, uz ko noraidoši atbildēja 26% aptaujas dalībnieku, kas ir kritiskākais vērtējums ne tikai starp Baltijas valstīm, bet arī zemākais AHK aptaujā sniegtais vērtējums Latvijai pēdējo piecu gadu laikā.

Visās trīs Baltijas valstīs ir aptuveni līdzīga situācija ar darbaspēka trūkumu - to kā būtisku risku minējuši aptuveni trešdaļa aptaujāto uzņēmumu. Vairāk nekā puse aptaujāto uzņēmumu Latvijā norādījuši, ka šo problēmu valstī varētu risināt ar atvieglojumiem imigrācijas politikā, vēsta AHK pārstāvji.

Kopējā Austrumeiropas un Centrāleiropas valstu reitingā, vērtējot no pievilcīguma investoru acīs, Latvija ierindojusies 7.vietā, nokrītot par vienu vietu zemāk nekā iepriekšējos gados. Pirmās trīs vietas šajā topā ieņem Slovēnija, Polija un Čehija, kam seko Igaunija, kas vairākus gadus turējās šī topa pirmajā vietā. Lietuvu apjautātie investori ierindojuši 8.vietā.

Vācijas-Baltijas Tirdzniecības kamera ir daļa no Vācijas divpusējo tirdzniecības kameru tīkla ārvalstīs, kas aptver vairāk nekā 90 valstis visā pasaulē. AHK Baltijas valstīs darbojas jau vairāk nekā 25 gadus, un šobrīd tajā ir vairāk nekā 400 biedru.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.